Güncelleme Tarihi:
KIRŞEHİR (AA) - TUĞBA YARDIMCI - Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) tarafından, şehrin doğal taş potansiyelinin ortaya çıkarılması ve yatırımcılara kaynak oluşturulması amacıyla yürütülen proje kapsamında, "Kırşehir Doğal Taş Sektör Analizi ve Yatırım İmkanları" raporu hazırlanarak sektör ilgililerine ulaştırıldı.
Kırşehir Sanayi ve Ticaret Odası öncülüğünde, Ahiler Kalkınma Ajansı'nın (AHİKA) desteğiyle şehrin doğal taş rezervinin gün ışığına çıkarılarak doğal taş sektörüne canlılık kazandırılması için hazırlanan proje kapsamında yaklaşık 8 ay süreyle rapor çalışması yapıldı.
AEÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zeynel Başıbüyük'ün yürütücülüğünü yaptığı ve Kaman Meslek Yüksekokulu öğretim görevlilerinden Fatih Ballı, Gökhan Ekincioğlu, Engin Ekdur ve Dr. Ediz Sadık Kanbir'in yer aldığı proje çerçevesinde, doğal taş sektörünün kullanabileceği mermer, granit, traverten ve oniks taşı alanları incelendi.
Sahadan alınan örnekler, bir yıl önce Kaman Meslek Yüksekokulu bünyesinde kurulan doğal taş analiz laboratuvarında analiz edilerek, sektöre yol gösterici olması amacıyla "Kırşehir Doğal Taş Sektör Analizi ve Yatırım İmkanları" raporu hazırlandı. 3 bin baskıyla çoğaltılan rapor, sektör ilgililerine dağıtıldı.
- Sektör yeniden canlanabilir
Proje koordinatörü Başıbüyük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kırşehir'deki granit ve mermer sahalarında blok veya diğer endüstriyel hammadde üretiminin gerçekleştirilmesinin hem il hem de ülke kaynaklarının değerlendirilmesi açısından önem taşıdığını söyledi.
Şehirde geniş mermer potansiyeli bulunduğunu belirten Başıbüyük, "Buna rağmen mermer potansiyelinin tamamı doğal taş olarak üretilebilecek kalitede değil. Potansiyelin, ticari anlamda yüzey kaplama taşı olarak kullanılabilen oranı onda bir. Geri kalan kısmı ise kırma taş, mıcır, kalker olarak ya da cam, plastik, kauçuk gibi farklı sanayilerde kullanılabilecek özellikteki kalsit yataklarımız" dedi.
Başıbüyük, Kırşehir'de çok büyük granit potansiyeli bulunduğunu ve bunun tamamının kullanılmadığını ifade ederek, "25-30 yıl önce 10'dan fazla firma bu işe girmiş, bazı yerlerde ocakçılık yapmış ancak daha sonra bu ocaklar terk edilmiş. Kullanılmayan bir çok ocağımız mevcut. Buralardan da örnek alarak analiz yaptık. Granitte de yüzey kaplama taşı olarak kullanılabilecek özellikte sahalarımız var. Bu konuda yatırımcıların gelip buralarda gerekli çalışmaları yapmasını öneriyoruz" diye konuştu.
Raporun sektörün yeniden canlanması noktasında etkili olmasını arzu ettiklerini vurgulayan Başıbüyük, şöyle devam etti:
"Raporun, sektördekilere ışık tutabileceğini ve yeni yatırımcıları da Kırşehir'e çekebileceğini düşünüyoruz. Kırşehir, granit ve mermerde söz sahibi olabilir ancak oniks ve travertendeki mevcut sahalar kullanılabilir değil. Kırşehir, jeopolitik konumu dolayısıyla birçok firmanın da burada üretim yapmasına neden oluyor. Örneğin, granit sektöründe Türkiye'nin en büyük firmalarından biri fabrikasını burada kurdu. Burada yatırım yapan firmalar, Türkiye'nin her yerine bir gün içinde malzemesini ulaştırabilir."
Yrd. Doç. Dr. Başıbüyük, doğal taş sektörünün gelişmesi açısından da demiryolunun Kırşehir'den geçmesini istediklerine işaret ederek, şunları kaydetti:
"Doğal taş sektörü ve diğer sektörlerde Kırşehir merkez olabilecek nitelikte. Malzemelerin sadece karayoluyla piyasaya ulaştırılması maliyeti artırıyor yani demiryolunun gelmesi bu maliyetleri daha da düşürecek. Böylece şehirdeki sektörün daha da canlanacağını düşünüyoruz."
Başıbüyük, projeye destek vererek hayata geçmesini sağlayan AEÜ Rektörü Prof. Dr. Kudret Saylam, Kırşehir Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Selahattin Ekicioğlu ile AHİKA yetkililerine teşekkür etti.