Güncelleme Tarihi:
KIRŞEHİR (AA) - TUĞBA YARDIMCI - Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EkoAvrasya) Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eren, Kazakistan'da 500'ün üzerinde Türk ve Kazak ortak sermayeli işletme bulunduğunu, tamamı Türk sermayeli şirket sayısının ise 160 civarında olduğunu söyledi.
Eren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, önemli yeraltı zenginliklerinin bulunduğu Kazakistan'ın aynı zamanda dünyanın en önemli iç denizlerinden Aral Denizi'ne ve uzay üssü Baykonur'u sahip olduğunu belirtti.
Kazakistan'daki 23 yıllık siyasi istikrarın sürekli olmasını arzu ettiğini dile getiren Eren, "Kazakistan'ın en büyük şanslarından biri Nursultan Nazarbayev gibi çok büyük yol göstericiye sahip olmasıdır. BM'nin tarihine baktığımız zaman Kazakistan hariç son 25 yıl içinde bağımsızlığını ilan etmiş hiçbir ülkenin kalkınma hızının yüzde 20'nin üzerinde olduğunu söyleyemeyiz" dedi.
Eren, özellikle Bağımsız Devletler Topluluğu içinde Avrasya'nın kalkanı olarak nitelendirilen Kazakistan'ın, bu manada çok büyük yatırımlar ve hamleler ortaya koyduğunu, bunlara bağlı olarak 2017 yılında icra edilecek dünyanın en önemli fuarlarından biri olan EXPO'ya ev sahipliği yapma fırsatı yakaladığını vurguladı.
Kazakistan'ın 2 milyon 724 bin kilometrekare toprağı ile dünyanın 9'uncu, Türk dünyası ve İslam coğrafyasında ise en geniş alana sahip ülke olduğunu anlatan Eren, "120 milyar dolarlık Gayri Safi Milli Hasıla'sını (GSMH) 2015 yılında 200 milyar dolara çıkarmanın gayreti içerisinde. Yıllar önce 2030 stratejisini ortaya koyan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, 2050 stratejisini de açıkladı. Kazakistan'da, 2030 yılında GSMH'dan kişi başına düşecek payın 25 bin dolar civarında olması hedefleniyor" diye konuştu.
- "İki ülke arasında 4 milyar dolarlık dış ticaret hacmi söz konusu"
Eren, Türkiye-Kazakistan arasındaki ilişkilerin, 1991 yılından bu yana devam ettiğini belirterek, şunları söyledi:
"İki ülke arasında 4 milyar dolarlık dış ticaret hacmi söz konusu. İnşallah önümüzdeki süreçte Türkiye-Kazakistan arasında 15 milyar dolarlık dış ticaret hacmi potansiyeli oluşturacağız. 2009 yılında imzalanan Stratejik İşbirliği Anlaşması, Türkiye-Kazakistan arasındaki en önemli ilişki taşlarından biridir. Verilere göre, 2014 yılında gerçekleşen 4 milyar dolarlık dış ticaret hacminin 2 milyar 600 milyon doları Türkiye'nin Kazakistan'a, 1 milyar 400 milyon doları ise Kazakistan'ın Türkiye'ye yaptığı ihracattan oluşmaktadır."
Türkiye'nin, Türk Cumhuriyetleri içinde en fazla yatırımının bulunduğu ülkelerden birinin Kazakistan olduğuna işaret eden Eren, Türk yatırımcıların 1993'den bu yana Kazakistan'daki yatırımlarının 2 milyar dolar civarına yaklaştığına işaret etti.
Eren, Kazakistan'da 500'ün üzerinde Türk ve Kazak ortak sermayeli işletme bulunduğunu ifade ederek, "Tamamı Türk sermayeli şirket sayısı ise 160 civarında. Türk firmalarının faaliyetleri genellikle ticaret, telekomünikasyon, otel ve süper market işletmeciliği, müteahhitlik, petrol ürünleri ve gıda imalatı noktasında toplanmış vaziyette. Artık Türk iş adamlarının müteahhitlik sektöründen çıkıp, biraz enerji sektörüne yönelmeleri gerekiyor çünkü artık dünyada en büyük kapital rakamları enerji sektöründeki yatırımcı firmaların ellerinde bulunuyor" dedi.
Kazakistan'dan Türkiye'ye bu yıl yaklaşık 400 bin turist geldiğine dikkati çeken Eren, Kazak iş adamlarının da Türkiye'de çok ciddi yatırımları bulunduğunu vurguladı.
Eren, önümüzdeki süreçte, Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattının bittiği Ceyhan bölgesinde Kazak iş adamlarının çok büyük yatırımları olacağını kaydetti.