Gergedan, zürafa ve fil fosilleri müzede sergilenecek

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2014 18:22

- Kırşehir'de, Hirfanlı Baraj Gölü kenarındaki Savcılı sahili yüzey araştırmasında bulunan gergedan, zürafa ve fil fosilleri onarılıp restorasyonu yapıldıktan sonra müzede sergilenecek

Haberin Devamı

KIRŞEHİR (AA) - Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Kırşehir Yüzey Araştırmaları Grubu Başkanı Doç. Dr. Ahmet Cem Erkman ve ekibinin Hirfanlı Gölü kenarındaki Savcılı sahilinde bir süre önce bulduğu gergedan, zürafa ve fil fosillerinin onarılıp restorasyonu yapıldıktan sonra müzede sergileneceği bildirildi.

AEÜ'den yapılan yazılı açıklamada, Fen Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Erkman'ın bilimsel başkanlığını yaptığı ve Kaman-Kalehöyük Arkeoloji Müze Müdürlüğü ile birlikte yürütülen, "Kurutlu Bölgesi Kurtarma Kazısı"nın Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün izniyle Kaman ilçesi Savcılı mevkisinde gerçekleştirildiği belirtildi.

Kazının en önemli amacının Kızılırmak ve Hirfanlı Barajı çevresinde mevsime bağlı olarak baraj suları altında kalan ve hızla tahrip olan fosilli lokalitenin kurtarılması ve çıkarılan fosillerin bilimsel çalışmalarının gerçekleştirilmesi olduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

Haberin Devamı

"Kazıda bulunan ve çökellerden çıkartılan gergedan, at, bovid, zürafa, domuz, primat ve fil gibi omurgalı fosil örnekleri üniversitemiz Antropoloji Bölümü laboratuvarında koruma altına alınmıştır. Fosiller onarılıp restorasyonu yapıldıktan sonra üniversitemizde kurulacak müzede sergilenebilecek düzeye getirilecektir. Üniversitemiz bölgenin etüdünün yapılması ve stratigrafik, biyokronolojik, jeokronolojik, jeotektonik, magnetostratigrafik zonasyonlarının kurulması için California Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğretim üyeleriyle çalışmalar da yapmaktadır."

Açıklamada, Doç. Dr. Erkman başkanlığında devam eden ve AEÜ Proje Yönetim Ofisi tarafından da desteklenen kazılar neticesinde elde edilecek bulguların, Çankırı-Çorum havzasının güney sınırları içinde yer alan Kırşehir'in stratigrafik, paleocoğrafik, paleoekolojik ve paleoklimatolojik problemlerinin çözülmesine önemli katkılar sağlayacağı vurgulandı.

Bölgenin sahip olduğu fosil içeriğinin tanımlanarak ayrıntılı veri tabanı da oluşturulacağına işaret edilen açıklamada, verilerin sunulabilmesinin Türkiye'nin ve Kırşehir'in doğal zenginliklerinin dünyaya duyurulması ve vurgulanması açısından da önem taşıdığı belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!