45 yıllık torna ustasına "Ahilik" tacı

Güncelleme Tarihi:

45 yıllık torna ustasına Ahilik tacı
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2016 11:35

- Ahiliğin başkenti Kırşehir'de 45 yıllık torna ustası Ahmet Arslan, 800 yıllık geleneğin prensiplerine uygun şekilde çalıştığı ve ustalar yetiştirdiği için "Yılın Ahisi" seçildi- Arslan: - "İki kişiyle başladığım iş yerimde onlarca kişiyi meslek sahibi yaptım. Bir kısmını emekli ettim. Gördükleri yerlerde bize dua ederler. Onların hayır duası bana yetiyor"

Haberin Devamı

KIRŞEHİR (AA) - ABDULLAH YILDIZ - Ahiliğin başkenti Kırşehir'de 45 yıl emek verdiği tornacılıkta yetiştirdiği ustalar ve yaptığı çalışmalarla örnek olan Ahmet Arslan, "Yılın Ahisi" seçilmenin mutluluğunu yaşıyor.

Kırşehir'den Anadolu'ya yayılan ve yaklaşık 800 yıldır sürdürülen Ahilik geleneğini iş yerinde uygulamaya gayret gösteren 70 yaşındaki torna ustası Arslan, "Toplumsal ve ticari ilişkilerdeki dürüstlük, güvenilirlik, iş ve meslek ahlakında sevgi, hak ve hukuka riayet etme, saygılı, şefkatli, cömert ve güler yüzlü olma" kriterlerini dikkate alan Ahilik Haftası İl Kutlama Komitesince "Yılın Ahisi" seçildi.

Mesleğine 1962 yılında torna atölyesinde çırak olarak başlayan Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kalfa ve usta olduktan sonra 1970 yılında Yeni Sanayi Çarşısı'nda kurduğu torna atölyesi ile ilk iş yerini açtığını söyledi.

Haberin Devamı

Daha sonra döküm ve motor yenileme atölyeleriyle iş hayatını geliştirdiğini belirten Arslan, torna atölyesini bugünlere kadar kapatmadan sürdürdüğünü ifade etti.

- Yetiştirdiği ustalar da kendi iş yerlerini kurdu

Torna atölyesinde onlarca kişiyi çıraklıktan alarak kalfa ve usta yaptığını anlatan Arslan, birçoğunun iş yerinden emekli olduğunu vurguladı. Arslan, şöyle konuştu:

"İki kişi ile başladığım iş yerimde onlarca kişiyi meslek sahibi yaptım. Bir kısmını emekli ettim. Gördükleri yerlerde bize dua ederler. Onların hayır duası bana yetiyor. Ahilik prensiplerine uygun şekilde çalışarak onlarca usta yetiştirdik. Ahilik doğru ve dürüst insan yetiştirmek demektir. Herkes kendi işini kursun diye onlarca çırağı usta yaptım. İşçilerimin çoğu daha sonra iş yeri açtı. Bundan da büyük bir mutluluk ve gurur duyuyorum. İnşallah, onların duaları bana yeter."

Ahiliğin kurucusu Ahi Evran-ı Veli Hazretleri'nin Kırşehir'de yaşadığını ve türbesinin de burada olduğunu anımsatan Arslan, kentteki esnafın da bu bilinçle hareket etmesi gerektiğine işaret etti. Arslan, "Ahilik prensiplerine uygun olarak çalışıyoruz. Elemanlarımızı da ona uygun şekilde yetiştirmeye çalışıyorum. Yetiştirdiğimiz kişiler de iş yerlerinde Ahilik prensiplerine uygun şekilde hayatlarına devam ediyor ve çalışmalarını sürdürüyor. Kırşehir esnafı olarak Ahilik prensipleriyle çalışmaya gayret ediyoruz. Ahiliğe uygun şekilde işlerimizi sürdürdüğümüz için bize böyle bir unvanı uygun görmüşler" diye konuştu.

Haberin Devamı

Aslan, yaklaşık 45 yıl sürdürdüğü torna atölyesindeki çalışmalarının "Yılın Ahisi" ödülü ile taçlandırılmasından duyduğu mutluluğu dile getirerek üç çocuğundan ikisini makine mühendisi olarak yetiştirdiğini, onların Ahilik prensiplerini bilimsel değerlerle birleştirerek daha başarılı işler yapacaklarına inandığını sözlerine ekledi.

Ahilik Haftası İl Kutlama Komitesi, yönetmelikte belirtilen, Ahilik kültürü ve prensipleri arasında yer alan "Toplumsal ve ticari ilişkilerdeki dürüstlük, güvenilirlik, iş ve meslek ahlakında sevgi, hak ve hukuka riayet etme, saygılı, şefkatli, cömert ve güler yüzlü olma" kriterleri doğrultusunda, Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası ile Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliğinin yaptığı çalışma sonucunda belirlenen farklı mesleklerdeki 4 aday arasından "Yılın Ahisi"ni seçiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!