Ziraat Odaları'ndan Alpullu'nun özelleştirilmesine tepki

Güncelleme Tarihi:

Ziraat Odalarından Alpullunun özelleştirilmesine tepki
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2018 17:05

Ziraat Odaları'ndan Alpullu'nun özelleştirilmesine tepki

Haberin Devamı

BABAESKİ(Kırklareli),,(DHA)-TRAKYA'da  bulunan  Ziraat Odası Başkanları, Alpullu  Şeker Fabrikası'nın özelleştirilmesine tepki gösterdi. İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan, "Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi olayına, basit bir özelleştirme işlemi gibi bakamayız. Şekerin stratejik bir ürün olduğunu, şekerin hammaddesi pancar üretiminin çiftçimiz açısından hayati bir tarımsal faaliyet olduğunu göz ardı edemeyiz"dedi.


Babaeski'nin Alpullu beldesinde, 1926 yılında, Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla kurulan Türkiye'nin ilk şeker fabrikası Alpullu'nun 13 şeker fabrikası ile birlikte özelleştirme kapsamına alınmasına Trakya'daki Ziraat Odaları tepki gösterdi. Alpullu Şeker Fabrikası karşısında parkta ki toplantıya Kırklareli, Edirne, Tekirdağ il ve ilçe Ziraat Odası Başkanları, meclis başkanları ve yönetim kurulu üyeleri ile muhtarlar katıldı. Toplantı sonunda ortak basın açıklamasını, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi, Ziraat Odaları Marmara Bölge Başkanı ve İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan yaptı. Darcan, şunları söyledi:

"Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi olayına, basit bir özelleştirme işlemi gibi bakamayız. Şekerin stratejik bir ürün olduğunu, şekerin hammaddesi pancar üretiminin çiftçimiz açısından hayati bir tarımsal faaliyet olduğunu göz ardı edemeyiz. Alpullu Şeker Fabrikası 104 Köyden 1200 çiftçinin 19 bin dekarlık alandan 126 bin ton pancar üretimi gerçekleştirilerek, Fabrikanın 4 yıl aradan sonra 15 Eylül 2017 tarihinde tekrar üretime başlamış bu 4 yıllık süreçte kapalı kalmasından dolayı zarar etmiş gibi gözükebilir. Ancak topyekun üretimle ilgili aktörlerin gayretleriyle eskiden olduğu gibi sezonda 400-500 bin ton kapasiteye ulaştığında kar etmemesi için hiçbir sebep olamadığını hepimiz biliyoruz.Pancar tarımı çiftçimiz açısından önemlidir. Katma değeri yüksek bir üründür. Ayrıca hemen hemen her şeyi değerlendirilmektedir. Posası, yaş ve melaslı kuru küspesi ucuz hayvan yemi olarak kullanılmakta, hayvancılık açısından da önem taşımaktadır.Bunların yanı sıra, şeker pancarı çevreci bir bitkidir. Oksijen üretimi açısından önemlidir. Birim alanda orman alanlarından üç kat daha fazla oksijen üretmektedir. Şeker pancarı, toprağı da organik madde açısından zenginleştirmekte, münavebeli tarımda ekilecek diğer ürünlerde de verim artışına sebep olmaktadır. Diğer taraftan küçük aile işletmeciliği şeklinde yapılan pancar üretimi, kırsalda üretimin sürdürülebilmesi, göçün önlenmesi ve genç nüfusun kırsalda tutulması açısından da önem taşımaktadır.ö14 fabrikada, 4 binin üzerinde çalışanla, 7 milyon ton şeker pancarı işlenmekte ve 947 bin ton şeker, 322 bin melas, 2 milyon 74 bin ton yaş küspe üretilmektedir.Ülkemizde yem maliyetleri de göz önünde tutulduğunda, hayvancılığımız açısından çok önemli, ucuz bir kaynak olan şeker pancarı üretiminin aksatılmadan sürdürülebilmesi bu fabrikaların üretime devam etmesine bağlıdır. Devlete ait şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ülkemizdeki şeker pancarı üretimini büyük oranda etkileyecektir."
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!