Güncelleme Tarihi:
Vahit İŞBAŞARAN/KIRKLARELİ,(DHA)-KIRKLARELİ İl Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, genel kural olarak, vücutta oluşan zararlı maddelerin atımını sağlamak ve vücut dengesini koruyabilmek için günde 8-10 bardak su tüketilmesi önerildi.
Kırklareli İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Fatih Selvi, yaptığı açıklamada, “Su, insan yaşamı için oksijenden sonra gelen en önemli öğedir ve beslenmemizin vazgeçilmez bir parçasıdır. İnsan, besin almadan haftalarca canlılığını sürdürmesine karşın, susuzluk durumunda ancak birkaç gün yaşayabilir. İnsan vücudunun su içeriği yaşa ve cinsiyete göre yüzde 42 ile 75 arasında değişmekle birlikte yetişkin insan vücudunun ortalama yüzde 59’u sudur. Vücut fonksiyonlarının çalışmasında, metabolizmanın dengesinin sağlanmasında ve vücutta pek çok biyokimyasal reaksiyonunun aşırı sıcaklık durumunda, vücudun normal sıcaklığını korumak için suya olan ihtiyacı artmaktadır. Sıcak, nemli havalarda vücut terleyerek sıvı kaybını arttırır. Bu nedenle, sıcaklık artışının yaşandığı şu günlerde sıvı tüketiminin arttırılmasına özen gösterilmelidir” dedi.
Sabah kalkıldığında ilk yapılması gereken işlerin başında 1 bardak su içmek de olmalı, her tuvalet sonrası, kaybedilen sıvıyı yerine koymak için 1 bardak su içilmeli, egzersiz yaparken ve özellikle sıcak havalarda çalışırken su tüketimi arttırılmalı, özellikle hava ve deniz yolculuklarında su tüketimi arttırılmalsının gerektiğini belirten Dr. Selvi şunları söyledi.
“Suyu her zaman görünür bir yerde bulundurmalı, susama hissi beklenmeden su tüketmeye özen gösterilmelidir.Genel bir kural olarak, vücutta oluşan zararlı maddelerin atımını sağlamak ve vücut sıvı dengesini koruyabilmek için 8-10 bardak (2.5 litre) su tüketilmesi önerilmektedir.İnsanlar su gereksinimlerini genelde; içecekler, besinler ve metabolizma olmak üzere üç kaynaktan sağlarlar. Besin içerisinde bulunan besin öğelerinin yakılması sonucunda su oluşur. Diyette proteine göre karbonhidrat ve yağın yüksek olması metabolik suyu arttırır. Yediğimiz besinler ve içecekler yoluyla da vücudumuza su sağlarız. Örneğin sebze ve meyvelerin yaklaşık yüzde 85-90'ı 1 su bardağı sütün yüzde 90'ı sudur. Gün içerisinde içtiğimiz çay, kahve, soda vb. içeceklerle ile de sıvı almaktayız. Ancak kafein içeren kahve, çay ve diğer içecekler sıvı ihtiyacını karşılasa da uygun su kaynakları olarak sayılmazlar. Örneğin kafein içeren kahve içildiğinde su alırsınız ancak diüretik etkisinden dolayı daha fazla idrar çıkışı yaparak daha fazla sıvı kaybedersiniz.Güvenilir su zararlı bakteriler, zehirli materyaller ve kimyasalları içermeyen sudur. Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırılmış ticari amaçla satılan kaynak suları, içme suları ve doğal mineralli sularda üretim aşamaları kontrol altına alınmış ve Sağlık Bakanlığı denetimine tabii güvenli sulardır. Şehir şebeke suları da belediyelerce rutin olarak kontrol edilmekte, şehir suyunda bulunması muhtemel olan virüs, bakteri ve çeşitli patojenler çeşitli dezenfeksiyon yöntemleri ile ortadan kaldırılmaya çalışılmakta ve bu sular da güvenli hale getirilmektedir”