"Trakya Eşsiz Bir Proje Daha Kazandı"

Güncelleme Tarihi:

Trakya Eşsiz Bir Proje Daha Kazandı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2015 11:12

KATILIMCILAR TOPLANTI SONRASI PROJE İÇİNDE YER ALAN BÖLGELERE İNCELEME GEZİSİ DÜZENLEDİ

Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA) tarafından finanse edilip Kırklareli Valiliği İl Özel İdaresi’nce yürütülen "Dupnisa Mağarası ve Yakın Çevresindeki Köylerin Eko-turizme Kazandırılması" projesi kapanış toplantısı yapıldı.
Kırklareli Şeker Depoları’nda düzenlenen toplantıya, Kırklareli Vali Yardımcıları Günay Öztürk ve Tahir Demir, İl Özel İdare Genel Sekreteri Ziya Eser, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Belediye Başkan Yardımcısı Adem Sevim, İl Genel Meclis Başkanı Cavit Çağlayan, İl Genel Meclis Üyeleri, İl Özel İdare Genel Sekreter Yardımcıları Erol Akyüz, ve Bilal Kuşoğlu, Kurum Amirleri, Sivil Toplum Kuruluş Temsilcileri, İdare Birim Müdürleri ile personeli ve çok sayıda davetli katıldı.
TRAKYAKA tarafından 2014 Yılı Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamında desteklenen ’Dupnisa Mağarası ve Yakın Çevresindeki Köylerin Eko-Turizme Kazandırılması Projesi’ toplantısında konuşma yapan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, "Trakya’nın kalkınmasına imkan sağlayan her projeye yaklaşımımız aynıdır. Fakat gerçekleşen projelerin çarpan etkilerine baktığımızda turizm projelerinin ulaştığı yararlanıcı, getirdiği yararlar her sektörde karşımıza çıkıyor. Örneğin geçen hafta Almanya’da gerçekleşen bir Tarım Makineleri fuarında Trakya’yı temsil etmek için yer aldık. Konu her ne kadar tarım olsa da konu mutlaka gezilecek görülecek yerlere geliyor. İnsanlara; gelin işbirliği yapalım aynı zaman da bizim doğal güzelliklerimiz var, doğa harikası niteliğinde değerlerimiz var diyoruz. İşte bugün bunu dedikten sonra yarın o insanlar Trakya’ya geldiğinde sözünü ettiğimiz güzellikleri gösterebilmemiz için bu alanların geziye uygun düzenlenmiş olması, görülmeye imkan vermesi hayati önem taşımaktadır. Kapanışını gerçekleştirdiğimiz Dupnisa Mağarası ve Yakın köylerin Eko-turizme Kazandırılması projesi ise bu projelerden bir tanesi özelliğini taşımaktadır. Trakya’mıza hayırlı uğurlu olsun" dedi.
Kırklareli İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ziya Eser, proje ile Trakya bölgesinde gerçekleşen alternatif turizm alt yapısının güçlendirilerek Dupnisa Mağarası ve Istranca Köyleri olan Armağan, Çukurpınar ve Beypınar’da sosyo-kültürel alanlarının iyileştirilmesi ve altyapı yatırımları ile turizm mekanlarının eko-turizme kazandırılarak Kırklareli’nin hizmetler sektöründeki payının arttırılmasını amaçladıklarını söyledi.
Projenin bütçesinin 469 bin 865,85 TL olduğunu dile getiren Eser, "Bu tutarın yüzde 75’i olan 352 bin 399,39 TL’lik kısmı Trakya Kalkınma Ajansı tarafından kurumumuza hibe edilmiştir. Proje bütçesinin yüzde 25‘lik kısmı olan 117 bin 466,46 TL’lik kısmı da kurumumuzun bütçesinden karşılanmıştır. Dupnisa Mağarası 15 Mayıs - 15 Kasım tarihleri arasında ziyaretçilere açık bulunmaktadır. 2015 yılında Dupnisa Mağarasını yerli ve yabancı 43 bin 652 turist ziyaret etmiş olup, toplam 186 bin 304,00 TL gelir elde edilmiştir. Kaldı ki İdaremiz tarafından proje bedeli olarak karşılanan 117 bin 466,66 TL kendini bir yıl içinde amorti etmiştir" ifadelerini kaydetti.
"DUPNİSA EKOLOJİK TURİZM ODAĞI HALİNE GETİRİLMİŞTİR"
Projenin gerçekleşmesi ile Dupnisa Mağarası ve etki çemberi içerisinde yer alan dört orman köyünün turizm alt yapısının güçlendirilerek turizm odaklı kırsal kalkınmanın ilk adımının atıldığını belirten Eser, "Trakya’nın turizme açılmış tek mağarası olan Dupnisa Mağarasının çevresi düzenlenerek, ekolojik turizm odağı haline getirilmiştir. Dupnisa Mağarası güzergahı üzerinde bulunan ve yüksek turizm potansiyeline sahip Çukurpınar, Beypınar ve Armağan Köylerinde turistler ve yerel halk için ortak turizm meydanları oluşturularak köylerin eko-turizm durak noktaları haline getirilmesi sağlanmıştır. İl Özel İdaresi olarak, Trakya Kalkınma Ajansıyla yaptığımız iş birliklerine ve gelecek dönem proje çağrılarına istinaden yeni projelerle hizmetlerimize devam edeceğiz. Bu projenin yapımında emeği geçen başta Sayın Valimize, Sayın Vali Yardımcımız Günay Öztürk’e, İl Genel Meclis Üyelerimize ve projede emeği geçen tüm personelimize teşekkür eder, projenin ilimize hayırlı olmasını dilerim" diye konuştu.
Toplantı, Kırklareli İl Öze İdaresi Strateji ve Geliştirme Müdürlüğü personeli Şehir Plancısı Şeyda Savaşan tarafından ’Dupnisa Mağarası ve Yakın Çevresindeki Köylerin Eko-Turizme Kazandırılması Projesi’ ile ilgili slayt gösterimi ardından sona erdi. Toplantının ardından katılımcılara, proje uygulama alanları içinde bulunan Çukurpınar, Armağan, Beypınar Köyleri ile Dupnisa Mağarası ve etrafında yapılan çalışmaları incelemek üzere gezi düzenlenerek Armağan Köyünde yemek ikram edildi.
15 ay boyunca uygulanan projenin amaçları içerisinde, doğal alanların düzenlenerek var olan değerlerin eko-turizme kazandırılması ve alternatif turizm olanaklarının kullanılmasıyla Kırklareli’nin turizm varış noktası haline gelmesi yer alıyor. Aynı zamanda Trakya’da turizme açılmış tek mağara özelliği gösteren Dupnisa Mağarası düzenlenerek ekolojik turizm odağı haline getirildiği, mağara güzergahı üzerinde bulunan ve yüksek turizm potansiyeline sahip Çukurpınar, Beypınar, Armağan ve Sarpdere köylerinde turistler ve yerel halk için ortak turizm meydanları oluşturularak köylerin eko-turizm durak noktaları haline getirilmesinin sağlandığı bildirildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!