"Sulu Tarım Alanlarında Sürdürülebilirlik Çalıştayı"

Güncelleme Tarihi:

Sulu Tarım Alanlarında Sürdürülebilirlik Çalıştayı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2015 17:15

- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Tekin: - "Türkiye tarımı, son 10 yılın 9 yılında büyüyerek, tarımsal ekonomide büyüklük açısından Avrupa'da birinci, dünyada yedinci konuma gelmiştir"

Haberin Devamı

KIRKLARELİ (AA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Şevket Tekin, Türkiye tarımının son 10 yılın, 9 yılında büyüyerek, tarımsal ekonomide büyüklük açısından Avrupa'da birinci, dünyada yedinci konuma geldiğini söyledi.

Tekin, Kırklareli'nde bir otelin toplantı salonunda düzenlenen, "Sulu Tarım Alanlarında Sürdürülebilirlik Çalıştayı"nda yaptığı konuşmada, sürdürülebilir tarımın çok önemli olduğunu belirtti.

Türkiye'nin tarım alanında dünyada lider olduğunu vurgulayan Tekin, Türkiye tarımının, 77 milyon nüfusa ulaşan en az 197 ülkeye bin 660 çeşit tarımsal ürün ihracat eden bir konumda bulunduğunu dile getirdi.

Başarılarının arkasında çiftçilerin olduğu aktaran Tekin, şöyle konuştu:

"Bulunduğumuz coğrafya, sosyal ve kültürel alanda yaşanan gelişmeler nedeniyle tarım sektörü ciddi bir değişim ve dönüşüm geçirmektedir. İklim değişikliği ve nüfus artışının yanı sıra doğal kaynakların azalması, tarımsal ürünlerin enerji amaçlı kullanılması, enerji fiyatındaki dalgalanmalar, tüketim alışkanlıklarımızın değişmesi ve hızlı kentleşme, içinde bulunduğumuz her alanı etkilemektedir. Dünyada yaşanan gelişmelere rağmen, Türkiye tarımı son 10 yılın, 9 yılında büyüyerek, tarımsal ekonomide büyüklük açısından Avrupa'da birinci, dünyada yedinci konuma gelmiştir."

Haberin Devamı

Tekin, tarımın Türkiye ekonomisi ve sosyal yapısında en önemli rolü üstlendiğini ifade etti. Türkiye'de ortaya konulan etkin ve kararlı politikalar sonucunda tarımın geliştiğine işaret eden Tekin, şöyle devam etti:

"2002 yılında 23,7 milyar lira olan tarımsal milli gelir, 2013 yılında 63 milyar dolara ulaştı. Bitkisel üretim son 10 yılda yüzde 184 artarak 33 milyar liradan 93 milyar liraya ulaşmıştır. Bitkisel üretim miktarı 2014 yılı verilerine göre 114 milyon tondur. Tarımsal ihracat 4 milyar dolardan 19 milyar dolara yükselmiştir. Bu gelişmeler sonucunda tarımda kişi başı milli gelir, bin 64 milyar dolardan 3 bin 483 dolara ulaşmaktadır."

Tekin, Kırklareli'nin tarım sektöründeki yerine ilişkin de bilgi verdi.

Haberin Devamı

Çalıştayda, Kırklareli Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Kocakundakçı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Keçeci de birer konuşma yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!