Muhtarlar, kurbanlık hayvanlar konusunda bilgilendirildi

Güncelleme Tarihi:

Muhtarlar, kurbanlık hayvanlar konusunda bilgilendirildi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2017 11:28

Muhtarlar, kurbanlık hayvanlar konusunda bilgilendirildi

Haberin Devamı

Vahit İŞBAŞARAN/LÜLEBURGAZ(Kırklareli)(DHA)- KIRKLARELİ’nin Lüleburgaz İlçesi'nde, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ekipleri tarafından, yaklaşmakta olan Kurban Bayramı dolayısıyla muhtarlar kurbanlık hayvanlar konusunda bilgilendirildi.

Köy ve Mahalle İdareleri Muhtarlar Derneği’nde Lüleburgaz Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Abuzer Sağdıç, Veteriner Hekim Fatih Tınmaz, Muhtarlar Derneği Başkanı Nuri Yavuz İşçioğlu ve muhtarlar katıldı. Toplantıda konuşan Veteriner Hekim Fatih Tınmaz, kurbanlık hayvanların nasıl olması gerektiği hakkında açıklamalarda bulundu.  Tınmaz,  dinen sakıncalı olan 2yaşın altındaki sığır cinsi hayvanların kurbanlık olarak kurban satış yerlerine getirilemeyeceğini ve bu hayvanlar için veteriner sağlık raporu düzenlenemeyeceğini söyledi. Tınmaz "Şap ve diğer bulaşıcı salgın hastalıkların önlenmesi amacıyla bölgemizde kurbanlık olarak hayvan satış yerlerine, özellikle İstanbul’daki kurban pazarlarına sevk alan yetiştiricilerin satamadıkları hayvanlarını geri getirirken mutlaka veteriner sağlık raporu alarak hayvanlarını geri getirmeleri ve en kısa sürede en yakın kesimhanede kestirmeleri gerekmektedir. İl içinde yapılacak hayvan hareketlerinde sığır cinsi hayvanlar pasaport, koyun-keçi cinsi hayvanlar için ise nakil belgesinin taşıma sırasında hayvanlarla birlikte bulundurulması gerekmektedir. İl dışındaki kurban pazarlarına gidecek olan hayvanların mutlaka Veteriner Sağlık Raporu ile birlikte gitmeleri gerekmektedir. Her ne şekilde olursa olsun, özel izinler dışında, Trakya bölgesi dışından koyun, keçi ve sığır cinsi hayvanların bölgemize kurbanlık ya da başka bir nedenle getirilmeleri yasaktır. Tespiti halinde ilgili hayvanlar en yakın kesimhanede kestirilip ilgililer hakkında gerekli idari ve adli işlemler derhal yapılacaktır" dedi.

Kurban olması dinen sakıncalı olan hayvanların kurban satış yerlerine getirilemeyeceğini belirten tınmaz şunları söyledi:

"Buna bağlı olarak, Kurban kesmekle yükümlü olan kimsenin bu ibadeti yerine getirmiş sayılması için kurbanlık hayvanda bazı niteliklerin bulunması şart koşulmuştur. Buna göre kurban; koyun, keçi, sığır, manda ve deveden olur. Bunların dışındaki hayvanlar kurban olarak kesilemezler. Kurban olabilmesi için, kurbanlık hayvanın deve için 5; sığır ve manda için 2; koyun ve keçi için 1 yaşını doldurması gerekir"

Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Abuzer Sağdıç da kurbanlık hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve doğum tarihi bilgilerinin sorgulanabilmesi amacıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca hayvanbilgi.tarim.gov.tr web sayfası ile 'HaySag' isimli mobil uygulama hazırlanarak kullanıma açıldığını ifade ederek, "Söz konusu web sayfası ve mobil uygulamadan küpe numarası girilerek hayvan bilgilerinin sorgulanabileceği programdan yararlanılabilir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!