Güncelleme Tarihi:
Vahit İŞBAŞARAN/KIRKLARELİ(DHA)- “Avrupa Birliği Başkanlığı’nın ulusal otorite görevini yürüttüğü Interreg-IPA Bulgaristan – Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı’nın birinci teklif çağrısı kapsamında yürütülmekte olan CB005.1.122.105 sayılı “The Beauty Of Strandja” “Istranca’nın Güzellikleri- Bulgaristan- Türkiye Sınır Ötesi Bölgesi’ndeki doğal ve kültürel mirasların araştırılması, keşfedilmesi ve yaygınlaştırılması” isimli proje kapsamında Kırklareli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli’nde yuvarlak masa etkinliği düzenlendi.
Etkinliğe Kırklareli Vali Yardımcısı Emre Öztürk, Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürü Cahit Akın, Kırklareli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Mustafa Öztürk, Proje Danışmanı Çiğdem Beji, Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emel Gönenç Güler, Strandja Tabiat Parkı Yerel Şube Müdürü Ivan Kamburov, Kırklareli’nde özel sektörde faaliyet gösteren turizm yatırımcıları ve acente temsilcileri katıldı.
Ekim 2017’de başlayan projenin genel amacı, sürdürülebilir doğal, tarihi ve kültürel mirasların ve kaynakların kullanımının tanıtımı için ortak girişimler aracılığı ile sürdürülebilir turizmin desteklenmesi, projenin özel amacı ise turizm alanındaki ortaklıkları güçlendirmek ve gençleri ortaklık ağı etkinliklerine katılım konusunda cesaretlendirmek olarak belirlendi. Proje kapsamında Istranca bölgesindeki potansiyel turizm kaynaklarını araştırıp analiz yapıldı, Svilengrad ve Kırklareli’deki öğrenciler için eğitim atölye çalışmaları ve yuvarlak masa toplantıları düzenlendi. Türkçe, Bulgarca ve İngilizce olmak üzere üç dilde hazırlanacak turist rehberi için materyal ve 3 dilde website hazırlandı. Tüm aktiviteleri başarılı ile sonuçlandırılan projede, toplam 20 öğrenci ve (10 Bulgar-10 Türk) proje ekiplerinin katıldığı 5’er gün süre ile karşılıklı çalışma gezileri düzenlendi. Istranca Bölgesi’ndeki Turizm Kaynakları ve Turizmin Geliştirilmesi Çalışma ve Analiz Raporları ile Bulgaristan Türkiye Sınır Bölgesi Turizm Rehberleri hazırlandı.Rehberin tanıtımı yuvarlak masa etkinliğinde yapıldı.
6 Eylül 2017 tarihinde başlayan proje 5 Aralık 2018’de tamamlanacak. Projeden beklenen sonuçlar “Ortak turizm destinasyonları oluşturulması, hedef kitlenin beceri ve bilgilerini geliştirmek, sınır ötesi bölgedeki turizmin korunması, geliştirilmesi ve ortak faaliyetler ile bölgedeki doğal ve kültürel mirasların tanıtımının yapılması, ortak faaliyetleri aracılığı ile sürdürülebilir turizmin gelişmesi konusunda bilinç kazandırılması olarak ifade edildi.