Güncelleme Tarihi:
BABAESKİ(Kırklareli),(DHA)- KIRKLARELİ'nin Babaeski ilçesinde Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), randevulu sistemle 2018-2019 hububat alım sezonuna başladı.
Babaeski İlçesi'nde, randevulu sistemle ilk buğdayı, Minnetler köyünden çiftçi Mustafa Saygılı teslim etti. Saygılı, TMO'ya 10 bin 20 kilo buğday teslim etti. Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hilmi Kahraman, Babaeski Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Mülayim Güler ile yönetim kurulu üyelerine ziyaret ederek, hububat alım sezonunun çiftçiler için hayırlısı olmasını diledi.
TMO Babaeski Ajans Amir Vekili Celal Aydın, hububat alımına bugün başladıklarını belirterek, "Bakanlığımız buğday fiyatını 1.076,250 kuruş olarak açıklamıştır. Bugüne kadar bölgemizde 2.183 üreticimiz tarafından ajansımızdan 43.421,447 kilo buğday randevusu alınmıştır. Günlük 900 ton randevu limitimiz vardır. 17 Ağustos 2018 tarihine kadar alımlarımız devam edecektir. Ürününü teslim eden çiftçilerimize 10 gün içinde hesap açtıkları bankaya parası yatarak, ödemesi yapılacaktır. Bu süreç içerisinde ajansımızda mevcut 5 personel ile elimizden geldiği kadar vatandaşlarımızı mağdur etmemeye çalışacağız. Elimizden ne geliyorsa yapmaya çalışacağız. Ben yeni hububat sezonumuzun tüm üreticilerime hayırlı olmasını temenni ediyorum. Allah devletimize ve milletimize zeval vermesin diyorum" dedi.
Babaeski Ziraat Odası Başkanı Şahin Arslan, üründe geçen yıla oranla verim kaybı yaşadıklarını belirterek, "Bu verim kayıplarının girdiği maliyetlerinden kaynaklı olarak artışlardan dolayı bugün açıklanmış olan buğday fiyatı evet ilk ürünü ben de gördüm burada 1076 gibi bir fiyat. Görünüşte iyi gibi duruyor ama az evvelde söylediğim gibi girdi maliyetleri ve verim kayıplarından dolayı çiftçi bu sene ancak girdiği kapıdan çıkar. Dolayısıyla biz bunu daha önceki dönemlerde de talep etmiştik. Yaklaşık 20 yıldır destekleme grubunda olan buğday hala 5 kuruş olarak devam ediyor. Bunun en azından 150 kuruşa çıkarılması gerektiğine inanıyoruz ki, çiftçi ancak bu piyasadaki dengeleri sağlayabilsin. Yoksa bu sene çiftçimiz gerçekten zor durumda ve önümüzdeki günlerde tekrar bu konuyu bakanlığa da bildireceğiz. Bu hububat sezonunun sonunda borçların ödeme vadesi gelmeden önce çiftçi borçlarının yapılandırılmasını talep edeceğiz. Mart ayında dinmeyen yağmur, Nisan ayında ise yağmayan yağmur maalesef hem kalite hem de ürün kayıplarına sebep oldu. Bununla ilgili kesinlikle çiftçiye yardım edilmesi lazım, borçların ertelenmesi lazım, çiftçimiz zaten zor durumda. Çiftçimizin önünü açmak adına borçların ertelenmesini talep edeceğiz" dedi.
Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hilmi Kahraman, Ziraat Odası Başkanı Şahin Arslan'ın dile getirdiği sorunlara değinerek,
"Önemli konuların altını çizdi. Tabi bizimde farklı bir düşüncemiz olamaz, çünkü biz hem yönetici hem de üreticiyiz. Biz yüce Türk milleti çiftçisinin, kazancını ve mutluluğunu her yerde savunduk, savunmaya devam edeceğiz. Dolayısıyla hem yönetici, hem de üretici olmanın şartlarını en iyi şekilde kullanmamız lazım. Türk çiftçisinin mutluluğu için elimizden ne geliyorsa A,B,C, partisi ayırmadan bu insanların alın terinin karşılığını en iyi şekilde sağlamak lazım. Bölgemizde bizim çiftçimiz, arpa ekiyor, buğday ekiyor, mısır ekiyor, ayçiçek ekiyor ve bir yıl o yetiştirdiği ürünün gözünün içine bakıyor. Bizim de kazancımız topraktan olduğu için farklı bir düşüncemiz olamaz. Tekrar söylüyorum, A,B,C, partisi demeden biz hepimiz üreticiyiz, çiftçimizin mutluluğu için hepimiz bir olup, gayret ve çaba göstermemiz gerekir. Biz çiftçilerimizi mutlu gördüğümüz zaman hepimiz mutlu olacağız. Dolayısıyla yeni hububat sezonumuzun hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum ve sevgili Ofis Müdürümüzün de, ürününü teslim etmeye gelen gerek ortaklarımıza, gerekse çiftçilerimize en iyi şekilde yardımcı olacağından hiç şüphem yok, o konuda güvencim tamdır" dedi.