Babaeski'de 'Roman Çalıştayı' 

Güncelleme Tarihi:

Babaeskide Roman Çalıştayı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2017 16:07

Babaeski'de 'Roman Çalıştayı' 

Haberin Devamı


BABAESKİ(Kırklareli),(DHA)- KIRKLARELİ'nin Babaeski İlçesi Belediyesi'nin düzenlediği 'Roman Çalıştayı'nda Trakya'da yaşayan Romanların sorunları ele alındı.

Roman Çalıştayı'na Babaeski Belediye Başkanı Abdullah Hacı, CHP Kırklareli İl Başkanı Ünal Başkur, CHP Babaeski İlçe Başkanı Erol Mutlu, Belediye Başkan Yardımcıları Ayhan Sertgün, Hayri Tübeler, Belediye Meclisi Üyesi Hasan Ali Eren, Babaeski Roman Kültürünü Araştırma Geliştirme Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İbrahim Zünbül, Batı Trakya Romanlar Derneği Başkanı Metin Ergur, Kırklareli Roman Platformu Başkanı Mustafa Ovarda, Tekirdağ Roman Federasyonu Başkanı Süleyman Karatepe ve diğer il ve ilçe Roman derneklerinin temsilcileri katıldı.

Babaeski Belediye Başkanı Hacı, düzenledikleri çalıştayda öncelikli olarak Romanların sorunlarını dinlemek istediklerini belirterek, Romanların bir çok sorunu bulunduğunu anlattı. Hacı, "Maalesef 'Roman açılımı' yapıldı ama istenilen sonuç alınamadı. Biz ilk Roman Çalıştayı'nı Babaeski de gerçekleştirdik. Trakya'nın tüm roman federasyon başkanları ve dernek temsilcileri bu çalıştayımıza katıldı. Romanların en önemli sorunları barınma, sağlık, eğitim ve toplumda yer edinebilmedir. Biz bugün burada bu konuları masaya yatırarak neler yapılabilir, onları konuştuk. Hükümetimiz roman açılımıyla aslında çok güzel bir yol açtı fayda sağladı. Ama elle tutulur, gözle görülür daha somut adımlar bekliyoruz. Roman vatandaşlarımızın problemlerinin çözümüne yönelik merkezi hükümetten yardım bekliyoruz. Bizler de mahalli yönetimler olarak üzerine ne katabiliriz bunları tartıştık. Çünkü bizlerin bu sorunların üstesinden kendi imkanlarımız ile gelmesi çok zor. Onların böyle, 50 TL, 100 TL, kömürle, makarna ile ihtiyaçlarının karşılandığı bir grup olarak biz Roman vatandaşlarımızı görmek istemiyoruz. Onlara işlerinin sağlandığı, barınmalarının temin edildiği kısacası bizim yaşadığımız gibi ayni Babaeski deki eşit vatandaşlar gibi biz onları görüyoruz ve kabul ediyoruz. Bizim yararlandığımız imkanlardan onlarında yararlanmasını istiyoruz. Bu Çalıştayın Babaeski yapılmasının çok büyük faydası olacaktır. Ben bundan eminim. Çünkü en azından bir araya geldik ve bir birimizi tanıdık. Bundan sonra daha güzel adımlar atarak, somut çözünler sağlayacağız" dedi.

CHP Kırklareli İl Başkanı Ünal Başkur, Roman sorununu partiler içi sorun olarak değil, toplumsal sorun olarak değerlendirdiklerini belirterek, "Toplumsal sorunların çözümü de tüm toplumsal katmanların bir araya yan yana duruşu ile mümkün. Bu anlamda Sayın Belediye Başkanımız Abdullah Hacı'nın kolaylaştırıcılığında bir araya geldik. Amacımız bundan sonraki süreçte bunu daha da nitelikli daha da niceliklİ bir ortamda gerçekleştirmek. Daha fazla katılımcının olduğu gerekiyorsa bilim insanların da bu konuda olduğu toplantıda değerlendirmek istiyoruz. Umuyoruz toplumsal barışı sağlamak açısından bu buluşmalar ideal yansıtmalar çok büyük katkılar sağlayacaktır ve sorunun çözümü de kesinle bir sadaka devlet değil,sosyal devlet politikası altında yatmaktadır.Topyekun ve çok derinlemesine uzun süreli bir süreç, özellikle eğitim politikası çerçevesinde bu sorunların tümünün çözüleceğine inanıyoruz" dedi.

Batı Trakya Romanlar Derneği Başkanı Metin Ergur, "Öncelikle bize bu imkanı sunan Sayın Belediye Başkanımız Abdullah Hacı'ya teşekkür ediyoruz. Bu çalıştayda Romanların bilinen sorunları, istihdam, barınma ve eğitimle ilgili sorunlarını gündeme getirdik. Bir birimizle tartışarak, konuların çözüm yollarını araştırdık. Kısa ve öz söylemem gerekirse bu ilk toplantı bir tanışma toplantısı oldu ama ileride daha güzel toplantıların olacağını umuyorum. Çünkü Romanların sorunları hep aynı bunları bir gecede çözmek imkansız, dediğim gibi bu bir nevi bir tanışma toplantısı oldu. Sayın Başkanımız Abdullah Hacı bu akşam bizleri onurlandırdı" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!