Güncelleme Tarihi:
BABAESKİ(Kırklareli),(DHA)- KIRKLARELİ'nin Babaeski İlçesi Alpullu Beldesi'nde Mustafa Kemal Atatürk'ün 1926 yılında kurdurduğu fabrikalardan biri olan Alpullu Şeker Fabrikası Müdürü Abdullah Kalenderoğlu, "Fabrikamızda her gün 3300-3500 ton pancar işliyoruz" dedi.
Babaeski'nin Alpullu Beldesi'nde Mustafa Kemal Atatürk'ün 1926 yılında kurdurduğu fabrikalardan biri olan Alpullu Şeker Fabrikası, çiftçilerin girişimi ile 4 yıl aradan sonra 15 Eylül günü yeniden kapılarını açmıştı. Fabrikanın yeniden açılması için çaba harcayanlardan biri olan TEMA Vakfı üyesi Hakan Dedeoğlu, Ekim ayı sonunda sona erecek olan kampanya döneminde fabrika müdürü Abdullah Kalenderoğlu'nu makamında ziyaret etti. Kalenderoğlu, “Alpullu Beldemizde bulunan ve 4 yıl aradan sonra 15 Eylül 2017 Cuma günü, tekrar üretime başlayan şeker fabrikamızda her gün 3300-3500 ton pancar işliyoruz. Kampanyamız Ekim ayı sonuna kadar devam edecek. Bu yıl 12 bin ton şeker, 5 bin 600 ton melas üretilecek olup, pancar ekmeyene de, çiftçilik belgesi olana melas vereceğiz" dedi.
Kalenderoğlu, tekrar açılmasında emeği geçenlere teşekkür eden Kalenderoğlu, seneye üretimin artması için çiftçinin daha çok pancar ekmesini ifade ederek, kota sorunlarının bulunmadığını kaydetti. Küspe konusunun önemine de dikkat çeken Kalenderoğlu, "Üreticinin ürettiğinin yüzde 20'si kadar küspeyi hibe olarak veriyoruz. Ayrıca yetmeyene de tonu 40 TL' den, öncelikle pancar üreten çiftçiye istedikleri kadar küspe vereceğiz" dedi.
Alpullu Şeker Fabrikası Müdürü Abdullah Kalenderoğlu, pancarda bu yılki polar oranının ortalama yüzde 14 oranında olduğunu belirterek, dekar başı verimliliğinde 8-9 ton civarında olduğunu söyledi. Kalenderoğlu, "Aslında polar oranı daha yüksek olabilecekken, Temmuz, Ağustos ayı gece sıcaklıklarının artması polar oranının düşük olmasına sebep olmuştur" dedi. Fabrikada şuan toplamda 591 kişi çalıştığını, bunun kadrolu işçi sayısı 123, geçici 63, memur 35 ve kalanı da taşeron işçi olduğunu belirten Kalenderoğlu, "Diğer taraftan 1050 civarında pancar ekicisi var. Her gün buraya 100-150 civarında kamyon ya da TIR giriyor. Bunların katma değerini düşündüğümüzde, genel karlılık güzel. Genel anlamda pancar yeterli değil, 350-400 ton pancar ekilmesini istiyoruz ve bu konuda her türlü yardımı yapacağız. Sadece üreticilerimizin buğdayda, ayçiçeğin de olduğu gibi, pancarını sökerek istif ederek sürece hazırlamalarını istiyoruz. Alpullu Şeker Fabrikamızın kapasitesi 500 tondur" dedi.
Fabrikanın hizmete girmesiyle Alpullu Beldesi esnafının da yüzü güldü. Üreticilerden Bahri Koç, bu yıl 25 dönüm ektiğini ortalama 9 ton ürün aldığını ve memnun olduğunu, önümüzdeki yıl 50 dönüm ekmeyi planladıklarını pancar fabrikasına sahip çıkacaklarını söyledi.
Üreticilerden Şenol Yanardağ, "İki noktadan şikâyetim var. Birincisi, erken çözdürme, buna eskiden prim verilirken şimdi verilmemesi önemli bir sorun. Erken çözdüğümüzde tonaj ve polar da kayıp yaşadığımız için bunu primle karşılamak gerekiyor. İlk üründe polar 11'iken son çıkardıklarımızda polar oranı 14.86 geliyor, çok fark var arasında. İkincisi, pancar tohumundaki marka farkı. Geçen seneki tohumlar daha iyi idi, polar oranı daha yüksek çıkıyordu. Fabrikadan almadık polar düşük kaldı. Tohumların hepsi yabancı, demek ki devlet bu işe el atmalı. Tohum konusu çok önemli bir sorun" dedi.
Alpullu'da kahve işleten Metin Gezer, kahveci, köftecilik esnaflık yapan biri olarak fabrikanın açılmasından dolayı çok mutlu olduklarını dile getirdi. Gezer, " Bu noktada fabrikanın tekrar açılması Alpullu'daki tüm esnafı tekrar eskiden olduğu gibi canlandırdı. Coşku her kesimin yüzüne yansımış. Bu mutlulukların çıkış noktası kaynağı üretici olan Trakya köylüsü ve çiftçisidir, bunu hiç kimse unutmamalıdır" dedi.