Güncelleme Tarihi:
Vahit İŞBAŞARAN/LÜLEBRGAZ(Kırklareli),(DHA)- TRAKYA Kalkınma Ajansına 2016 mali destek programları proje başvuruları sona erdi.
Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, bu yıl da 140.000.000 TL’lik bir talebin geldiğini ve projeler için ayrılan bütçenin bölgeye yetmediğini vurguladı. 2016 Mali Destek Program Başvuruları hakkında bir açıklama yapan Genel Sekreter Mahmut Şahin yapılan ilk değerlendirme sonucu KAYS üzerinden 295 başvurunun yapıldığını, matbu olarak ise Ajans’a 288 proje teslim edildiğini söyledi. Şahin şunları söyledi: “Bu başvurulardan da 123’ünün Tekirdağ, 91’inin Edirne ve 73’ünün ise Kırklareli’ den geldiği görüldü. Buna göre Sosyo-Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programına gelen başvuru sayısı 121, İktisadi Kalkınma Mali Destek Programına gelen proje başvuru sayısı 65, Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamında yapılan başvuru sayısı 97, bu yıl ilk kez uygulanan Yenilikçi Girişimcilik Mali Destek Programı’na yapılan başvuru ise 5 oldu.”
2015 Yılı Mali Destek Programları çerçevesinde Ajansa gelen projelerin toplam uygulama bedelinin yaklaşık 139,5 milyon TL olarak hesaplandığını söyleyen Genel Sekreter Şahin sözlerini şöyle sürdürdü. “Toplam bedelin 86,7 milyonluk bölümü ise Trakya Kalkınma Ajansı’ndan hibe olarak talep edildi. 4 milyon TL bütçe ayrılan İktisadi Kalkınma Mali Destek Programı için Ajans’tan yaklaşık 45 milyon TL talep edilirken, bu başlıkta başvurusu yapılan projelerin toplam bütçesi ise 20,8 milyon TL oldu. 4 milyon TL’lik bütçeye sahip Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı’na ise yaklaşık 69,1 milyon TL tutarında destek talebi geldi. Bu programa gelen projelerin toplam bütçesi ise 44,8 milyon TL oldu. Son olarak 2 milyon bütçeli Sosyo-Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programına yapılan başvurularda Ajanstan talep edilen miktar 24,8 milyon TL’yi aştı. Bu projelerin uygulama bütçeleri ise 20,7 milyon TL olarak hesaplandı. 1 Milyon TL’lik bir bütçesi bulunan Yenilikçi Girişimcilik Mali Destek Programı’na 577.906 TL’lik destek talebi geldi. Bu programın uygulama bütçesi de 274.050 TL oldu. Geçen yıl olduğu gibi bu yılda talep mevcut bütçenin yaklaşık 13 katı oldu. Kalkınma Bakanlığı’mızın önümüzdeki yıl bölgemizin performansını değerlendirerek bütçeyi arttıracağını umuyoruz.”
Nisan sonunda başlayacak 2016 Yılı Mali Destek Programlarına ilişkin değerlendirme sürecinin Haziran ayının son haftasına dek sürmesinin planlandığı açıklandı. Ajans tarafından yapılan açıklamada, gerçekleştirilecek idari ve teknik incelemenin ardından Yönetim Kurulu’nun onaylayacağı projelerin toplam 11 milyon TL’lik bir kaynaktan yararlanmasının ön görüldüğü bilgisi verildi.