Güncelleme Tarihi:
Erhan GÖĞEM/KIRIKKALE, (DHA)- KIRIKKALE Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilimdalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Birhan Oktaş, Cam Kemik hastalığı hakkında açıklamalarda bulundu. Cam kemik hastalığının ailesel geçişli bir bağ doku hastalığı olup, özellikle kemikleri etkilemesi nedeniyle bu ismi aldığını belirten Oktaş, tıp literatüründe hastalığın ciddiyetine göre bir çok tipinin tanımlandığını belirtti.
Yrd. Doç. Dr. Birhan Oktaş, "Cam kemik hastalığının en ağır tipleri anne karnında veya doğumda kırıklara bağlı ölüm ile karşımıza çıkmaktadır. Daha hafif tiplerinde küçük yaşlardan itibaren meydana gelen kemik kırıkları ve bunlara bağlı çeşitli şekil bozuklukları görülmektedir. Kemiklerde kolay ve sık kırılmanın yanı sıra mavi sklera, diş bozuklukları ve işitme bozuklukları da bu hastalığın belirtileridir" dedi. Hastalığın belirtilerinin iyi bir şekilde gözlemlenirse çabuk fark edilebileceğini belirten Oktaş, şu açıklamalarda bulundu:
"Çocuğumuzda göz akında mavileşme, işitmede kayıp, dişlerde koyulaşma, boy kısalığı, eklemlerde ve bağlarda gevşeklik, omurga ve kemik eğrilikleri olması durumunda bu hastalıktan şüphelenmeliyiz. Bu hastaların kemikleri en basit düşmelerde bile kırılabilmektedir. İyileşme sürecinde ise kemik eğrilikleri kalıcı olabilmektedir. Örneğin Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne başvuran 8 yaşında bir kız çocuğunda omuz, diz ve uyluk kemiklerinde evde düşme sonrası meydana gelen kırıklar tespit edilmiş ve aynı seansta yapılan ameliyatlar ile kızımız sağlığına tekrar kavuşturulmuştur. Bu hastaların kemiklerinin oldukça kırılgan olmasına rağmen uygun tedavi sonrası hastalar eski hayatlarına dönebilmektedirler. Bu hastaların tanılarının erken konulması, en basit kazalarda meydana gelebilecek üzücü sonuçların oluşmasını engelleyebilecektir".
ERKEN TANI ÖNEMLİ
Cam Kemik Hastalığı olan kişilerin hayatını kolaylaştırmak adına alınacak tedbirlerden bahseden Yrd. Doç. Dr. Oktaş, "Ev içerisinde alınabilecek basit tedbirlerle kötü kırıkların oluşmaması sağlanabilir. Özellikle geceleri koridorların aydınlatılması, banyo ve mutfak zeminlerinin sürekli kuru tutulması, parça halılar yerine tüm odayı kaplayan ve kenarları overloklanmış ve kat yapmayan halıların tercih edilmesi, sık kullanılan yerlerde tutunma kolları monte edilmesi, sivri ve keskin köşelerin ve yüzeylerin kaplanması alınabilecek basit ama hayat kurtarıcı önlemlerdir. Bu hastalık erken tanı,uygun önlemler ve tecrübeli doktorların yardımıyla kontrol altında tutulabilmekte ve çocuklarımızın hayat boyu arkadaşlarıyla benzer yaşamları sürmeleri sağlanabilmektedir" dedi.
FOTOĞRAFLI