Kaynakçılıkta iş kazalarını önlemek için sistem geliştirdiler

Güncelleme Tarihi:

Kaynakçılıkta iş kazalarını önlemek için sistem geliştirdiler
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2014 12:18

- Kırıkkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Ahmet Kürşad Türker ve Doç. Dr. Süleyman Ersöz, KOSGEB desteğiyle yürüttükleri "İz Süren Kaynak Otomasyonu Projesi" çerçevesinde, kaynakçılıkta iş kazalarını önlemek amacıyla sistem geliştirdi - Yeni sistemle, kalorifer kazanlarında kaynak yapılırken oluşabilecek iş kazalarının önlenmesi hedefleniyor

Haberin Devamı

KIRIKKALE (AA) - FATİH GÖKMEN - Kırıkkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Ahmet Kürşad Türker ve Doç. Dr. Süleyman Ersöz, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının (KOSGEB) desteğiyle yürüttükleri "İz Süren Kaynak Otomasyonu Projesi" çerçevesinde, kaynakçılıkta iş kazalarını önlemek amacıyla sistem geliştirdi.

Türker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kaynak işlerini otomatik hale dönüştürmek için KOSGEB desteğiyle, üniversite-sanayi-devlet iş birliğinde "İz Süren Kaynak Otomasyonu Projesi"ni hayata geçirdiklerini söyledi.

Kalorifer kazanlarında kaynak işlerinin önemli bir yer teşkil ettiğini belirten Türker, "Buradaki hatayı en asgariye indirecek, insan hatasından arındıracak bir robot ortaya koymayı amaçladık. Bu nedenle bir otomasyon robot tasarlamayı düşündük. Bunu da görüntü işlemeyle birlikte yapmayı hedefledik" diye konuştu.

Haberin Devamı

Kaynak yapılacak noktanın belirlenmesinde sıkıntılar yaşanabildiğini dile getiren Türker, şunları kaydetti:

"Robot (otomasyon sistemi) sayesinde öncelikle hassas kamerayla yerlerini tespit edip kaynak yapılacak noktalar belirleniyor. Robot, otomatik olarak o noktalara konumlanarak bu sayede kaynak işlemlerini yapacak. Bunu da büyük oranda başardık. Birtakım kalibrasyon noktasına geldik. İnce ayarları da yapıldığı zaman 1-2 ay içerisinde aktif hale gelmiş olacak. Yapmaya çalıştığımız şey, insan hatalarından arındıracak bir robot ortaya koymak."

Türker, Kırıkkale Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) kalorifer kazanı imalatı yapan bir işletmede sistemi kullanmaya başladıklarını söyledi.

- "Türkiye için bir ilk, çok önemli bir yenilik olacak"

Doç. Dr. Süleyman Ersöz de Türkiye'de bu tür otomasyonların 3 eksende çalışanlarının mevcut olduğunu belirterek, "Biz, bu 3 ekseni 6 eksene taşıyan bir model hazırladık. Bu 6 eksene taşıdığımız modeli burada gerçek ölçülerinde tasarlamayı düşünüyoruz. Şu anda da 4 eksende çalıştırıyoruz. Diğer 2 ekseni de bir aya kadar tamamlamayı düşünüyoruz. 6 eksene çıkması halinde de Türkiye için bir ilk, çok önemli bir yenilik olacak. Kaynak problemlerine yönelik kalitesizlik, kazan patlamaları nedeniyle oluşan risklerle kayıpların önüne geçme ve kalite güvencesi noktasında çok önemli kazanımlar olacak" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Ersöz, 3 eksenli robotların verilen koordinatlarda işlem yaptığını ifade ederek, "Oysa bizim sistematiğimizde koordinatları rakamsal olarak tanımlamıyoruz. Koordinatların bir kamera vasıtasıyla görüntüsünü alıyoruz. Robot daha sonra görüntüde kaynak yapılacak yerleri tespit edip, görüntüyü işleyerek iz üzerinden takip edip kaynağı yapıyor" dedi.

Kırıkkale OSB'de kazan imalatı yapan Mustafa Kubuş ise proje için 550-600 bin lira civarında harcama yapıldığını belirtti.

Projeyi yaklaşık 50-100 bin lira daha harcama yaparak tamamlamayı düşündüklerini kaydeden Kubuş, "Bu proje için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve KOSGEB'e teşekkür ediyoruz. Bu makine yarın seri üretime çıktığı zaman fiyatı daha aşağı düşecektir. Piyasaya arz edildiği zaman hem işletmemizin hem de kaynakla uğraşan diğer işletmelerin ihtiyacını gördüğünde yarı fiyatına kadar düşeceğini umut ediyoruz" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!