Doğum sonu bakım programı uygulama çalıştayı

Güncelleme Tarihi:

Doğum sonu bakım programı uygulama çalıştayı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2017 10:41

Doğum sonu bakım programı uygulama çalıştayı

Haberin Devamı

Erhan GÖĞEM/KIRIKKALE, (DHA)- SAĞLIK Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı'nca yürütülen 'Doğum Sonu Bakım Programı'na entegre olarak Sağlık Müdürlüğü tarafından 'Doğum Sonu Bakım Programı Uygulama Projesi Çalıştayı' yapıldı.
Kırıkkale Halk Sağlığı Müdürlüğü'nde yapılan çalıştaya Sağlık Müdürü Feramiş Ender Güngüneş, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Mustafa Boyabatlı, KÜTF Çocuk Sağlığı. ve Hastalıkları ve ABD Başkanı Prof. Dr. Didem Aliefendioğlu, KÜTF Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Başkanı Prof. Dr. Nevin Sağsöz, Kadın Doğum Uzmanı Doç. Dr.Yavuz Şimşek, İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Adem Yeni, Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Hakan Kılıç, Şube Müdürleri, TSM Sorumlu Hekimleri ve Çocuk Ergen Kadın ve Üreme Sağlığı  Birim Personeli katıldı,
Doğum Sonu Bakım Programı Uygulama Projesi kapsamında Sağlıklı Anne, Sağlıklı Gebelik, Gebelik Öncesi Bakım, İzlemler, Riskli Gebe Takip Birimi  tarafından riskli gebe olarak tespit edilen gebelerin takipleri, doğum eylemi, il  sezaryen oranları, yıllara göre anne ölümleri ve nedenleri, en sık anne ölümlerinin görüldüğü zaman dilimleri, il lohusa izlemleri, bebek ölümleri, bebek ölümleri istatistikleri ile bebek ölümleri vaka sunumları il bazında değerlendirildi. Çalıştay sonucu il düzeyinde her lohusanın doğum sonrası ilk 42 gün süresince hastanede ve evde izleminin sağlanması, komplikasyonlara karşı korunması, erken teşhis ve tedavisinin sağlanması ve gerektiğinde sevk edilmesi, kaliteli ve nitelikli doğum sonu bakım hizmeti alabilmesinin önemine dikkat çekildi. Bu amaçla doğumu takip eden ilk 1 hafta içerisinde İl Halk Sağlığı Müdürlüğü sağlık personeli tarafından oluşturulan ekipler tarafından ev ziyaretlerinin yapılarak annenin ilgili konularda bilgilendirilmesi, genel ve fiziki muayenelerinin gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı.
Doğum Sonu Bakım Uygulama Programı sayesinde anne ve bebek ölümlerinin en aza indirilmesinin amaçlandığı belirtilerek, il düzeyinde bu konuda ilk adım atıldı. 
FOTOĞRAFLI
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!