Güncelleme Tarihi:
KIRIKKALE (AA) - Kırıkkale Üniversitesi (KÜ) Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Öğretim Görevlisi Fatih Kutluer, insanların doğadan topladıkları mantarları tüketmemesini istedi.
Kutluer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insanlarda karaciğer hasarı ve böbrek yetmezliğine sebep olan mantar zehirlenmesinin belirtilerine dikkati çekerek, "Kusma, baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, terleme, titreme, nabızda aşırı derece yükselmeye sebep olur" dedi.
Kutluer, doğadan mantar toplayan vatandaşların "geçen yıl tükettik, hiç bir şey olmadı, aynı yerden bir daha topluyoruz" dediklerini ifade ederek, bir yıl sonra aynı yerdeki mantarların zehirli olabileceğini söyledi.
Zehirli bir mantarın 5-10 dakikada etkili olabileceği gibi gibi daha uzun sürede de etkisini gösterebileceğini belirten Kutluer, yeni yapılan araştırma ve çalışmalarda ani ölümlerin çoğaldığının görüldüğünü bildirdi. Kutluer, insanların ani beyin kanaması veya kalp krizi geçirebildiklerini belirterek, şunları kaydetti:
"Bu kişi 3-5 ay öncesinde bir mantar tüketti mi, tükettiyse hangi tür mantar tüketti? Bu yönde araştırmalar yapılıyor ve istatistikler tutulmaya başlandı. Bu nedenle insanlar, kesinlikle doğadan topladıkları mantarları tüketmesinler. Kültür mantarı dediğimiz tamamen kültür ortamlarında, laboratuvar ortamlarında üretilen, marketlerde satılan mantar var. Bir de onun bütün fiziksek özelliklerini, dış özelliklerini taşıyan zehirli mantarlar var. O mantarla, kültür mantarı çok rahatlıkla karıştırılabilir. İnsanlar, doğada, çayırda, ağacın dibinde ya da bir gübre üzerinde mantar bulduklarında onu kültür mantarı diye tüketmesinler. Çünkü mantarlar birbirlerine çok benzedikleri için insanlar, zehirli mantarla zehirsiz mantarı ayırdedemezler. Bu ayrım ancak laboratuvar ortamında, kimyasal yollarla, kimyasal kitlerle belirlenebilir. Bu nedenle insanların kültür mantarı dışında, yani laboratuvar ortamlarında üretilen mantarlar dışında hiçbir mantarı tüketmelerini tavsiye etmiyoruz."