IHA
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2016 13:43
7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ’NDE TÜRK DİL BİLİMİNE BÜYÜK KATKILARI OLAN VE DİVAN-I LÜGAT’İT TÜRK VE KİTAB-I DEDE KORKUT GİBİ BİR ÇOK ÖNEMLİ ESERİ TÜRKÇEYE ÇEVİRMESİYLE TANINAN “KİLİSLİ MUALLİM RIFAT BİLGE” DÜZENLENEN BİR PROGRAMLA ANILDI.
7 Aralık Üniversitesi’nde Türk dil bilimine büyük katkıları olan ve Divan-ı Lügat’it Türk ve Kitab-ı Dede Korkut gibi bir çok önemli eseri Türkçeye çevirmesiyle tanınan “Kilisli Muallim Rıfat Bilge” düzenlenen bir programla anıldı.
Muallim Rıfat Eğitim Fakültesi’nde düzenlenen anma programına başta Rektör Prof. Dr. İsmail Güvenç, olmak üzere akademik birim yöneticileri, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Program Rektör Yardımcısı ve Muallim Rıfat Eğitim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Bektaş Tepe’nin selamlama konuşmasıyla başladı. Tepe, bu programı düzenlemelerindeki amacın Muallim Rıfat gibi önemli bir dilbilimciyi ve Türkçemize kazandırdığı değerleri kaynakları üniversite öğrencilerine tanıtmak olduğunu söyledi. Muallim Rıfat Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Bölümü öğrencisi Meryem Albayram Kilisli Muallim Rıfat Bilge’nin yazdığı, Devlet Sanatçısı ve Kilisli bestekar Prof. Dr. Alâeddin Yavaşca’nın da rast makamında bestelediği “Kilis’e Gazel” adlı eserini okudu.
Programda daha sonra Muallim Rıfat Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Sosyal Bilgiler Öğretmenliği programı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kabacık, Muallim Rıfat’ın yaşam öyküsünden ve çevirisini yaptığı eserlerden bahsederken, Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Faruk Öztürk de Kaşgarlı Mahmut’un Divan-ı Lügat’it Türk adlı eserini Türkçeye çevirmesiyle Muallim Rıfat’ın Türkoloji dünyasında çığır açtığını söyledi. Son konuşmacı Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Doğramacıoğlu ise konuşmasında Muallim Rıfat’ın eserleri, Türk Yurdu ve Türkiyat Mecmuası’nda yayınlanan yazılarından söz etti ve Kitab-ı Dede Korkut’u da Türkçeye kazandıran kişi olduğunu belirtti. Programda kısa bir konuşma yapan Rektör Prof. Dr. İsmail Güvenç, böyle anlamlı bir programın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti. Rektör Güvenç, Kilis’in, Muallim Rıfat Bilge gibi bilim dünyasında kendisini kanıtlamış değerlere sahip olmasından dolayı şanslı olduğunu ifade ederek, üniversite kampüsünde yaptıkları bilginler yolunda da bir çok bilim insanın büst ve kısa yaşam öyküleri bulunduğunu belirtti.
Anma programı sonunda konuşmacılara Rektör Güvenç tarafından çiçek verildi.