Güncelleme Tarihi:
KAYSERİ, (DHA) - BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Kayseri İl Müdürü Kamil Akçadırcı, 'Coğrafi İşaret'in, belirgin bir niteliği, ün veya diğer özellikleri bakımından kökeninin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünü gösteren işaret olduğunu söyledi. Akçadırcı, "Bir ürün, yöresel ürün kategorisine girdiğinde piyasa değerinin yaklaşık yüzde 20 üstünde bir rakama alıcı bulabilmektedir. Coğrafi işaretlerin özellikle, yerel üretim ve kırsal kalkınmanın desteklenmesinde, önemli bir rolü bulunuyor" dedi.
İl Müdürü Akçadırcı, coğrafi işaretlerin, tüketiciler için ürünün kaynağını, karakteristik özellikleri ile coğrafi alan arasındaki bağlantıyı gösteren ve garanti eden kalite işaretleri olduğunu vurgularken söyle dedi:
"Türk Marka ve Patent Kurumu'nca tescilli 200 coğrafi işaretin 10'u Kayseri'ye ait. Coğrafi işaret tescili yerel niteliklerine bağlı olarak belli bir üne kavuşmuş ürünlerin korunmasını sağlar. Örneğin pastırma ve mantı için 'Kayseri', halı için 'Yahyalı', baklava için 'Gaziantep' ibaresi belirli bir kalitenin işareti olarak ortaya çıkmaktadır. Coğrafi işaret tescili ile coğrafi sınırları belirlenmiş alanda üretimi gerçekleşen ve tarihsel geçmişi olan özel ürünlerin, üretim metotları ile birlikte coğrafi kökenlerine dayalı kalite standartları korunmakta, taklitçiliği önlenmektedir. Bir ürün, yöresel ürün kategorisine girdiğinde piyasa değerinin yaklaşık yüzde 20 üstünde bir rakama alıcı bulabilmektedir. Bu nedenle coğrafi işaretlerin özellikle, yerel üretimin ve kırsal kalkınmanın desteklenmesinde, önemli bir rolü bulunmaktadır."
KAYSERİ'DE 38 ÜRÜN BELİRLENDİ
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Kayseri İl Müdürü Kamil Akçadırcı, il müdürlüğünce kentte 'coğrafi işaret' veya 'geleneksel ürün' adı tescili alma potansiyeli taşıyan ürünlerin tespitine yönelik olarak yapılan çalışma sonucunda; Develi gacer buğdayı, Cırgalan biberi, Erkilet kedi bacağı, bezdirme, nevzine, pöç tandır kebabı, cehri, pırtımpırt yemeği, Gömeç fasulyesi, Pınarbaşı çerkez peyniri, Kayseri taşı ve Sarız kilimi gibi 38 ürün belirlendiğini açıkladı. İl Müdürü Kamil Akçadırcı, şöyle devam etti:
"Coğrafi işaret ve geleneksel ürün tescil potansiyeli taşıyan ilimize ait yöresel ürünlerin Dünya pazarlarına girmesi, markalaşması, ticarileştirilmesi, tanıtım ve teşvik faaliyetlerinin geliştirilmesi ve kırsal kalkınma aracı olarak kullanılması ilimiz ve ülke ekonomisinin gelişmesine, istihdam artışına olumlu katkılar sağlayacaktır. Coğrafi işaretlerin tescil işlemleri Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının bağlı kuruluşu olan Türk Marka ve Patent Kurumunca yürütülmektedir. Resmi Gazete’nin 10 Ocak 2017 tarihli nüshasında yayımlanan Sınai Mülkiyet Kanunu ile coğrafi işaret ve geleneksel ürün başvurularının süresi altı aydan üç aya indirilerek tescil süresi üç ay kısaltılmış, ilan ücreti kaldırılarak tescil maliyetleri azaltılmıştır. Doğal ve beşerî unsurların bir araya gelmesi sonucu gıda, tarım, maden, el sanatları ürünleri ve sanayi ürünlerinden kanunda belirtilen şartlara uygun olanlar, tescil edilmesi şartıyla, coğrafi işaret veya geleneksel ürün adı korumasından yararlanır. Coğrafi işaret ve geleneksel ürün adı tescili için, üretici grupları, ürün veya ürünün kaynaklandığı coğrafi alanla ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, ürünle ilgili olarak kamu yararına çalışan veya üyelerinin ekonomik çıkarlarını korumaya yetkili dernekler, vakıflar ve kooperatifler, ürünün tek bir üreticisi varsa, bu durumu ispat etmesi şartıyla ilgili üretici başvuruda bulunabilir. Konu ile ilgili olarak detaylı bilgi İl Müdürlüğümüzden temin edilebilir."
FOTOĞRAFLI