"Uyurken boyun fıtığı olmayın"

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2014 13:43

- Prof. Dr. Menkü: "Uygunsuz çalışma ve uyuma pozisyonları boyun fıtığının oluşmasına zemin hazırlıyor. Oturur vaziyette uyuyakalmak, önemli bir fıtık faktörü. Bu tür alışkınlığı olan kişilerde boyun yastığı kullanılması gerekiyor"

Haberin Devamı

KAYSERİ (AA) - Memorial Kayseri Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Menkü, uygunsuz çalışma ve uyuma pozisyonlarının boyun fıtığının oluşmasına zemin hazırladığını, oturur vaziyette uyuyakalmanın önemli bir fıtık faktör olduğunu ve bu tür alışkınlığı olan kişilerin boyun yastığı kullanması gerektiğini bildirdi.

Menkü, yaptığı yazılı açıklamada, boyun tutulması, geçmeyen boyun ağrısı, ağrının omuza ve kola yayılması, ileri dönemde omuz ile kol hareketlerinin sınırlanması ve uyuşmalarla kendini gösteren boyun fıtığının, modern çağın en önemli sağlık sorunları arasında yer aldığını belirtti.

3 gün boyunca süren ve geçmeyen boyun ağrıları görülmesi durumunda mutlaka bir uzmandan yardım alınması gerektiğini ifade eden Menkü, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Boyun, bele göre daha narin bir yapıda olduğundan, boyundaki deformasyonlar daha erken yaşlarda ortaya çıkar. Sürekli aynı noktaya bakma, boynu uzun süre aynı noktada tutma, bilgisayar karşısında uzun çalışma süreleri geçirme, soğuk esen klimanın karşısında durma, boyun fıtıklarının en önemli nedenleri arasında yer alır. Uzun süre televizyon izleyen kişiler, masa başında saatlerini geçirenler, egzersiz yapmayanlar ve hareketsiz yaşayanlar da boyun fıtığı riski altındadır.

Uygunsuz çalışma ve uyuma pozisyonları boyun fıtığının oluşmasına zemin hazırlıyor. Oturur vaziyette uyuyakalmak, önemli bir fıtık faktörü. Bu tür alışkınlığı olan kişilerde boyun yastığı kullanılması gerekiyor. Gece uykusunda en az 6-8 saat vakit geçirildiği için boynu destekleyen ve boyun boşluğunu dolduran ortopedik yastıklar kullanılması gerekiyor. Yanlış bir uyuma pozisyonunda geçirilen süre, boyun fıtığına yakalanma riskini artırıyor."

Boyun fıtığının bazı kişilerde yapısal özelliklere bağlı olarak da ortaya çıkabildiğine dikkati çeken Menkü, genellikle ince, narin ve uzun boyunlu insanlarda boyun fıtığının, kısa boyunlu insanlara oranda daha çok görüldüğünü anlattı.

Menkü, bu tip insanların kas yapılarının daha zayıf olduğunu ve çevresel faktörler ile yaşam biçiminden çok daha kolay etkilendiğini belirterek, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Boynun kötü kullanımı da söz konusuysa, bu kişiler daha yüksek oranda boyun fıtığı riski altındadır. Kısa boyunlu ve basık kafa yapısına sahip olan kişilerde ise boyun fıtığının görülme oranı çok daha düşüktür. Ayrıca sigara kullanan kişilerde, özellikle genç yaşlarda sigaraya başlayanlarda, boyun yapısı çok kısa sürede bozulmakta. Sigara, akciğer kanserine genellikle 20 yıl gibi uzun bir dönemde neden olurken, ilk 5 yıl içinde boyun fıtığı vakalarına rastlanmaktadır. Genetik faktörler de boyun fıtığı üzerinde etkilidir. Eğer kişinin ailesinde boyun fıtığı vakaları varsa, fıtık olma riski de artıyor."

Günde 5 dakikalık egzersizle fıtık riskinden korunulabileceğini kaydeden Menkü, genelde boynu sağa sola bükmeden, boyun adalesini güçlendiren egzersizlerin, boyun fıtığına yakalanma riskini azalttığını vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!