Türk bilim insanının çalışması 100 yıllık derginin kapağında

Güncelleme Tarihi:

Türk bilim insanının çalışması 100 yıllık derginin kapağında
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2016 11:09

- ERÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yağcı ve ekibinin, üst çene genişletmesinde kullanılan aparatların çürük başlangıcına etkisini araştırdığı çalışma, bilim dergisi "American Journal of Orthodontics and Dentofacial Orthopedic"in mart sayısının kapağından duyuruldu- Yağcı: - "Çalışmamızın bu kısmında, üst çene gelişmesi aygıtlarından tam akrilik, tam kaplama olanlarının, 'beyaz nokta' dediğimiz çürük başlangıcı oluşturabileceği sonucuna vardık. Çalışmanın ikinci kısmındaysa bunu nasıl engelleyebiliriz, neler yapabiliriz, bunu araştırmayı planlıyoruz"

Haberin Devamı

KAYSERİ (AA) - ORHAN CANBULATEL - Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Yağcı ve ekibince yapılan çalışma, 100 yılı aşkın süredir yayımlanan "American Journal of Orthodontics and Dentofacial Orthopedic (AJODO)" dergisinin mart sayısına kapak oldu.

Yağcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "üst çene genişletmesinde kullanılan aparatların çürük başlangıcı sayılan beyaz nokta oluşumuna etkisi" konulu çalışmaya, 2011'de ERÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Biriminin (BAP) desteğiyle başladıklarını söyledi.

AJODO dergisinde yayımlanan çalışmanın, bu projedeki basamaklardan biri olduğunu belirten Yağcı, "2011'den beri emek verdiğimiz bir çalışma. Bunun bir basamağı da çok sevindirici şekilde, 100 yılı aşkın süredir yayımlanan bilim dünyasının saygın dergilerinden AJODO'nun mart sayısında yer aldı. Dergide yayımlanmakla da kalmadı, kapak konusu oldu, mart sayısının videosu olarak internet sitesinde yer aldı. Bu bizim için onur verici, güzel bir gelişme" dedi.

Haberin Devamı

Üst çene genişletmesinin, ortodontideki önemine işaret eden Yağcı, şöyle devam etti:

"Çünkü üst çene darlığı nedeniyle birçok problem oluşabiliyor. En basiti, hastanın ağızdan nefes alması düzgün olmuyor. Kaliteli bir hava için burundan nefes almamız gerekiyor. Dolayısıyla üst çene genişletmesi takiplerini ortodontide sıklıkla kullanıyoruz. Bu aygıtların da tedaviye olumlu etkileri olmakla birlikte yan etkileri oluyor mu, çürük başlangıcına yol açıyor mu, bunu araştırmak istedik. Çalışmamızın bu kısmında, üst çene gelişmesi aygıtlarından tam akrilik, tam kaplama olanlarının, 'beyaz nokta' dediğimiz çürük başlangıcı lezyonları oluşturabileceği sonucuna vardık. Çalışmanın ikinci kısmındaysa artık bunu nasıl engelleyebiliriz, neler yapabiliriz, bunu araştırmayı planlıyoruz."

Araştırmada kontrol grubu ile yaklaşık 50 hastayı değerlendirdiklerini dile getiren Yağcı, gruplardan birinde hızlı üst çene genişletmesi aygıtıyla uygulama yaptıklarını, diğerinin ise "kontrol grubu" olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Öğrencilerden oluşan kontrol grubunda, 6 ay sonra herhangi olumsuzluğun bulunmadığını gördüklerini anlatan Yağcı, "Üst çene genişletmesi yaptığımız hastalara uyguladığımızda, bazı dişlerinde beyaz nokta oluştuğunu gördük. Bu lezyonlar aslında geri dönüşebilir. Hasta dişlerine iyi bakar, fırçalarsa geri dönüşebilir. Tabii iyi bir hijyen gerektiriyor. Hiç oluşmaması tabii ki tercih ettiğimiz bir şey" ifadelerini kullandı.

Yağcı, kendilerine çalışmayı yapma olanağı sağlayan BAP ile asistanı Yasemin Nur Korkmaz, Süleyman Kutalmış Büyük, Filiz Yağcı ve Aykan Onur Atilla'ya da teşekkür etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!