Tüketiciler Birliği Genel Başkan Vekili Hatice Saadet Kalyoncu:

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2015 14:03

İstanbul Ticaret Üniversitesi yönetimi, yeni akademik dönemin hemen öncesinde 34 akademisyeniyle sözleşme yenilememe kararı aldı. Bu kararı tüketici hakları kapsamında değerlendiren Tüketiciler Birliği Genel Başkan Vekili Hatice Saadet Kalyoncu “Üniversite tercihlerinde akademik kadroya göre kayıt yapan öğrenciler, ayıplı hizmet kapsamında, yeniden fiyatlandırma (indirim) isteyebilir ve Tüketici Mahkemelerinde haklarını arayabilir” dedi.
Tüketiciler Birliği Genel Başkan Vekili Hatice Saadet Kalyoncu konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yapmışt:
"Üniversiteler kayıt öncesi sundukları imkânların reklamlarını yapmakta, özellikle akademik kadrolarıyla eğitim kalitelerini ifade etmeye çalışarak tercih edilmelerini sağlamaktadırlar.
Öğrenciler tercihlerini yaparken, üniversitelerin sosyal imkânlarını, akademik kadrosunu, burs miktarlarını değerlendirerek seçim yaparlar. Tam burslu olmayan veya burssuz öğrenciler hangi akademik kadrodan eğitim alacaklarını bilerek paralı eğitime imza atarlar.
İstanbul Ticaret Üniversitesi örneğinde, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümündeki profesör unvanlı üç hocanın üçü dönemin başlamasına az süre kala artık orada olmayacak. Oysa öğrenciler tercih yaparken, bölüm başkanı Prof. Dr. Atilla Yayla olmak üzere, diğer hocaların da bu bölümde olduğu bilgisine sahip olarak yapmışlardı.
Elbette ki, özel üniversite olması sebebiyle akademik kadrolarda zaman zaman değişiklik olması devlet üniversitelerine göre daha olasıdır. Ancak, üniversitenin bir bölümüne ait akademik kadrosunda o bölümü etkileyecek kadar büyük bir değişiklik veya o bölümün tercih edilme sebebini oluşturabilecek kadronun artık olmayışı, hizmet alıcısı açısından kabul edilemez. Üniversite vaat ettiği hizmeti ve hizmet kalitesini sağlamakla mükelleftir.
Bu sebeple tüketici olan öğrencilerimiz, kadrolar ile verileceği beyan edilen eğitim hizmetini alamadıkları için, ayıplı hizmet kapsamında üniversitelerine başvurarak bedel indirimi isteyebilirler. Olumlu cevap alamamaları durumunda da Tüketici Mahkemelerine başvurabilirler.
Üniversitelerle ilgili davalar esas olarak İdari Mahkemelerde görülse de, bir tarafın tüketici olduğu bu hizmet alımı ile ilgili hukuk mücadelesi için Tüketici Mahkemelerine başvurulabilir."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!