Skolyoz Tedavisine Erken Başlamak Başarı Oranını Artırıyor

Güncelleme Tarihi:

Skolyoz Tedavisine Erken Başlamak Başarı Oranını Artırıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2015 13:50

DÜNYAM HASTANESİ FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON UZMANI DR. ÜLKÜ KOÇ ASLAN , ÖZELLİKLE BİLGİSAYAR BAŞINDA GEÇİRİLEN HAREKETSİZ SAATLERİN YA DA UZUN SÜRELİ YANLIŞ POZİSYONDA OTURMANIN ÇOCUKLARDA DURUŞ BOZUKLUKLARINA YOL AÇTIĞINI, OMURGA EĞRİLİĞİ OLARAK BİLİNEN SKOLYOZUN , KIZ ÇOCUKLARINDA ERKEKLERE ORANLA 10 KAT DAHA FAZLA GÖRÜLDÜĞÜNÜ BELİRTTİ.

Dünyam Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ülkü Koç Aslan , özellikle bilgisayar başında geçirilen hareketsiz saatlerin ya da uzun süreli yanlış pozisyonda oturmanın çocuklarda duruş bozukluklarına yol açtığını, omurga eğriliği olarak bilinen skolyozun , kız çocuklarında erkeklere oranla 10 kat daha fazla görüldüğünü belirtti.
Tedaviye erken başlamanın ise pek çok hastalıkta olduğu gibi skolyozda da başarı oranını artıracağını söyleyen Dr.Koç Aslan bu hastalığın ileri dönemlerde ciddi bel ağrılarından özgüven eksikliğine kadar birçok soruna yol açabileceğini sözlerine ekledi.”
Dr. Ülkü Koç Aslan , çocuklarda duruş bozuklukları ,skolyoz hakkında şu bilgileri verdi:
"Günlük yaşamın koşuşturması, ev, iş, çocukların okulu, çocukların okul başarısı derken çocuğumuzda bir duruş bozukluğu olabileceği gözümüzden kaçabiliyor. Özellikle çağımızın getirişi bilgisayar ve akıllı telefonlar başında hareketsiz geçirilen saatler bir yana, uzun süreli yanlış pozisyonda oturmanın çocuğunuza ne kadar zarar verebileceği sizin de aklınıza geliyordur. Erken yaşta fark edilen omurga eğrilikleri. ilerleyen yaşlarda ciddi bel ve sırt ağrılarından tutun da kişisel özgüven eksikliğine kadar doğabilecek birçok sorunu önleyebilir.
Omurganın çoğunlukla göğüs ve/veya bel bölgelerinde görülebilen, yana doğru eğriliği olarak bilinen skolyoz, tek başına olabileceği gibi kamburlukla beraber de ortaya çıkabiliyor. Skolyozun tedavisi cerrahi ya da cerrahi olmayan yöntemlerle gerçekleştirilebilir.
Daha çok 10’lu yaşlarda ortaya çıkan skolyozun belirtileri ise şöyle sıralanabilir:
- Omurganın yana doğru eğriliği
- Omurganın yan ve öne doğru eğriliği
- Bir omuzun (sağ-sol) öne ilerlemesi
- Omuz ve kalçaların simetrik durmaması
- Birinci eğriliği karşılayıcı ikinci bir eğri varlığı
- Sırt ve/veya bel ağrısı
- Nefes darlığı, yorgunluk.
Neler etken olabilir
Ağır ve yanlış sırt çantası
Uzun süre bilgisayar karşısında oturma
Çocuğun boyuna uygun olmayan masa sandalye
Yanlış uyuma alışkanlığı
Görme bozukluğu olan çocuğun daha iyi görebilmek için boynunu daha fazla öne eğerek okumaya çalışması
Aşırı kilo alması çocuğun duruşunu bozabileceği gibi zaten var olan omurga eğriliğini de gizleyebilir.
Çocuklarda duruş bozukluklarına karşı önlem almak için kısa süreli ve sık aralar verilerek bilgisayar karşısında oturulmasına izin verilmeli. Çocuk masada otururken ayaklan yere basmalı, diz seviyesi kalça ile aynı hizada, masa dirsekten biraz yüksek olmalı ve omuzlar rahat pozisyonda olmalı. Okul çantası ağırlığı çocuğun vücut ağırlığının yüzde 10 ile 15’ini geçmemeli. Her iki omuza eşit ağırlık verilmeli. Omuz askıları kalın, omuz ve bel kısmı desteklenmiş olmalı. Bel kemeri bulunan çantalar kullanılmalı. Çocuk sokak oyunları ve spora yönlendirilmeli. Yüzme, koşma, basketbol gibi sporlar çocuğun hem kaslarını ve kemiklerini güçlendirir hem de özgüvenini artırır. Anne-baba çocuklarının duruşunu düzenli kontrol etmeli.
Doğru duruş nasıl olmalıdır ; Arkadan bakınca boyundan kuyruk sokumuna kadar omurga dik inmeli, omuzlar ve leğen kemiği her iki tarafta eşit olmalı, yandan bakınca baş ve omuz aynı hiza da olmalı. Omurganın yana doğru eğriliklerine skolyoz, arkadan öne doğru eğriliklerine de kifoz denir. Çocuğunuzda kifoz veya skolyozdan kuşkulandığınızda mutlaka bir doktora başvurmanız gerekir."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!