Sinüzit, soğuk havaları seviyor

Güncelleme Tarihi:

Sinüzit, soğuk havaları seviyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2016 11:51

Sinüzit, soğuk havaları seviyor

Haberin Devamı

KAYSERİ, (DHA) - KBB uzmanı Op. Dr. Murat Koç, hava sıcaklığının ani düşmesiyle ortaya çıkan grip ve nezle ile birlikte baş ağrısı ve burun tıkanıklığıyla kendini belli eden sinüzitin, yaşam kalitesini düşüren önemli sağlık sorunlarının başında geldiğini söyledi.  Dr. Koç, "Seste bozulma, yüzde dolgunluk hissi ve burun akıntısı gibi sorunların kronik hale gelmesine neden olan sinüzit, modern yöntemlerle kalıcı olarak tedavi edilebiliyor" dedi.
Memorial Kayseri Hastanesi KBB Hastalıkları Bölümü’nden Op.Dr. Murat Koç, yüz kemikleri içerisindeki boşlukların iltihaplı doku ile dolması sonucunda ortaya çıkan sinüzitin, baş ağrısı, burun tıkanıklığı, sarı-yeşil renkteki burun ve geniz akıntısıyla kendini belli ettiğini söyledi. Dr. Koç, "Üst solunum yolu enfeksiyonları ve basit soğuk algınlığı da sinüzite neden olabilmektedir. Özellikle alerjik rinit sorunu olanların, sinüzite yakalanmamaları için tedavi olmaları gerekmektedir. Sigara ve alkol kullananlar ile burun içinde anatomik bozukluğu olanların da sinüzitle karşılaşma riski yüksektir" diye konuştu. Dr. Murat Koç, Endoskopik Sinüs Cerrahisi (ESC); kronik sinüs iltihapları, sinüs tümörleri, ön kafa kaidesi yaralanmaları, travmaya bağlı göz çukuru hasarları ve görme siniri basısı gibi sorunların tedavisinde ilk seçenek olarak tercih edilen cerrahi bir yöntem olduğunu söyledi. Koç, şöyle konuştu:
"İşlem, girişimsel olarak yapıldığından gözyaşı kesesi drenaj ameliyatlarında ve hipofiz bezi hastalıklarının cerrahi tedavisinde de kullanılmaktadır. Tıp alanındaki gelişmelerle birlikte son yıllarda öne çıkan cerrahi yöntemlerinden biri olan yöntem hastaya önemli ayrıcalıklar sunmaktadır. Yüz kemiklerinin içindeki boşluklardan oluşan sinüslerin, sağlıklı olabilmesi için burundan hava girişi ile sinüslerde üretilen salgıların buruna boşaltılması gerekmektedir. Ancak kronik sinüzit hastalarında, buruna salgıların boşaltılmasını sağlayan kanalcıklar tıkalıdır. Endoskopik sinüs cerrahisi sayesinde daralmış veya tıkanmış olan bu kanalcıklar genişletilir, havanın kolayca girebileceği ve salgıların buruna boşalabileceği geniş bir alan oluşturulur. İşlemin uygulandığı kronik sinüzit hastalarında ameliyat sırasında iltihaplı dokular ve polipler temizlenir, sinüsleri buruna bağlayan boşalma kanalları açılır ya da genişletilir. Endoskopik sinüs cerrahisi sonrası hastanın iyileşme ve günlük yaşama dönüş süresi kısalmaktadır. İşlem tamponsuz olarak yapıldığında hastalar ameliyattan 1 gün sonra normal yaşamına dönebilmektedir."
Sinüzitten korunmak için alerjik olmayan hastaların burun içini düzenli yıkamasının önerildiğini belirten Dr. Murat Koç, tuzlu su ya da okyanus suyu spreyleri ile işlemin sık uygulanmasının yararlı olacağını ifade ederek, "Alerjik hastalarda önemli olan alerjinin alevlendiği dönemlerde sprey kullanmasıdır. Sinüsler ısı değişikliğinden etkilenmektedir. Isı değişikliği olan ortamlarda mümkünse bir mendille ağız ve burun kapatılmalıdır. Soğuk havalarda mutlaka bere ile ağız ve burunu kapatacak atkı kullanılmalıdır. Özellikle kış aylarında, sinüsler kafa derisine çok yakın olduğundan banyo sonrası saçlar nemli bırakılmamalıdır" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!