IHA
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2015 14:11
SAĞLIK-SEN KAYSERİ ŞUBE BAŞKANI MAHMUT FARUK DOĞAN (ORTADA) GELECEK HAFTA YAPILACAK OLAN TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNDE SAĞLIK ÇALIŞANLARININ MENFAATLERİNİN DÜŞÜNÜLMESİ GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİ.
Sağlık-Sen Kayseri Şube Başkanı Mahmut Faruk Doğan, gelecek hafta yapılacak olan toplu iş sözleşmesinde sağlık çalışanlarının menfaatlerinin düşünülmesi gerektiğini söyledi.
Sağlık-Sen Kayseri Şubesi üyeleri, Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması düzenledi. Burada konuşan Sağlık-Sen Kayseri Şube Başkanı Mahmut Faruk Doğan, "Sağlık çalışanlarının döner sermaye tavan katsayıları artırılmalıdır. Döner sermaye tavan oranları hekim dışı sağlık çalışanları için 1.5’dan 2’ye, riskli birimler için 2’den 2.5’e çıkarılmalıdır. Hastanelerde, Sağlık Müdürlüklerinde ve Halk Sağlığı İl Müdürlüklerinde görev yapan hemşire, ebe, sağlık memuru, laborant, sağlık teknisyeni gibi tüm sağlık hizmetleri sınıfı çalışanların, genel idari hizmetler sınıfı çalışanların, teknik hizmetler sınıfı çalışanların ve yardımcı hizmetler sınıfı tüm sağlık çalışanlarının kadro unvan katsayı oranları 0.10 puan artırılmalıdır. Döner sermaye dağıtılırken 5 güne kadar olan izinler, çalışılmayan günden sayılmamalıdır. Bu sayede 5 gün izin alan hekimlerde 300-500 TL, sağlık çalışanlarında 50-200 TL oranında kayıp yaşanmayacaktır" dedi.
Doğan, "Devlet bir yandan kaçak istihdam ve kayıt dışı ücretle mücadele ederken diğer yandan kendi çalışanına ek ödeme adı altında ödediği ücreti sosyal güvenlik sistemine dahil etmeyerek çalışanların emekli olduklarında hak kaybı yaşamasına sebep olmaktadır. Neredeyse tamamı sosyal güvenlik mevzuatına göre “tehlikeli çok riskli” hizmet grubunda çalışan sağlık çalışanlarının tamamına Cumhurbaşkanımızın verdiği talimatta olduğu gibi 5 yıla 1 yıl yıpranma payı hayata geçirilmelidir. 375 Sayılı KHK’deki sabit ek ödeme oranları, hizmet kolumuzdaki tüm sağlık ve sosyal hizmet çalışanları için 20 puan artırılmalıdır. 20 puanlık artışın karşılığı ise 158 TL’dir. Diğer kamu kurumlarında ek ödemeler gelir vergisine tabi olmazken, Sağlık Bakanlığı’nda döner sermaye bütçesinden verildiği gerekçesiyle gelir vergisi matrahına tabi tutulması sağlık çalışanlarında mağduriyete neden olmaktadır" ifadelerini kullandı.