Pastırma ve sucuğun merkezinde satışlar düştü

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2015 11:16

- KTB Başkanı Ünlü: "Gurbetçiler her geçen yıl Türkiye'de daha az harcama yapıyor veya Türkiye'ye eskisi kadar sık gelemiyor. Bu da diğer ürünlerde olduğu gibi pastırma ve sucuk satışlarına da yansıyor" - "2013 yılında yaklaşık 45 bin ton civarında sucuk, 20 bin ton civarında pastırma satışı gerçekleştirmiştik. 2014'te ise sucuk satışları 31 bin, pastırma satışları 14 bin ton civarında kaldı"

Haberin Devamı

KAYSERİ (AA) - MUSA ÖZYÜREK - Türkiye'nin pastırma ve sucuk üretim merkezi Kayseri'de 2014 yılında önceki seneye göre satışlarda yüzde 30 düşüş yaşandı.

Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, satışların her geçen yıl giderek azaldığını, bir önceki yılı arar hale geldiklerini söyledi.

Türkiye'de pastırmanın yüzde 85-90'ının, sucuğun ise yüzde 30'unun Kayseri'de üretildiğini belirten Ünlü, hijyenik ortamlarda üretilen ürünlerin hem yurtiçinde hem de yurtdışında gurbetçiler aracılığıyla tüketildiğini ifade etti.

Satışların büyük bir kısmının hediyelik olduğunu ve şehre gelenlerin sayısının azalmasının satışların düşmesindeki en büyük etkenler arasında yer aldığını dile getiren Ünlü, bunun yanı sıra Avrupa ülkelerinde yaşanan ekonomik krizle, gurbetçilerin alım gücünün düşmesi, Kurban Bayramı'nın en çok satış yaptıkları döneme denk gelmesi, yine okulların bu dönemde açılıyor olması nedeniyle insanların pastırma ve sucuk alımını ikinci plana bıraktıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Özellikle gurbetçilerin yaşadıkları ülkelere giderken tonlarca pastırma ve sucuk götürdüğünü ve bir yıl boyunca bunları tükettiğini belirten Ünlü, "Gurbetçiler her geçen yıl Türkiye'de daha az harcama yapıyor veya Türkiye'ye eskisi kadar sık gelemiyor. Bu da diğer ürünlerde olduğu gibi pastırma ve sucuk satışlarına da yansıyor" diye konuştu.

Normalde ekim ayından ocak ayının sonuna kadar pastırmacılarda ciddi anlamda yoğunluk yaşandığını ifade eden Ünlü, şunları kaydetti:

"Bu yıl satışlarda beklediğimiz yoğunluğa bir türlü ulaşamadık. 2013 yılında yaklaşık 45 bin ton civarında sucuk, 20 bin ton civarında ise pastırma satışı gerçekleştirmiştik. 2014'te ise sucuk satışları 31 bin, pastırma satışları 14 bin ton civarında kaldı. 2013 yılına göre satışlarımız yüzde 30 düştü. Şu anda üretim tesisleri yüzde 40-50 kapasiteyle çalışıyor. Bu durum ekonomiyi de olumsuz etkileyecektir. Satış yapamayan tesisler üretim de yapamıyor. Bu da önümüzdeki dönemlerde eleman istihdamı konusunda sorunlar yaşanmasına neden olabilir."

Haberin Devamı

- Fiyatlarda yüzde 10'luk artış oldu

Pastırma ve sucuk fiyatlarını yaşanan ekonomik gelişmelere rağmen arttırmamak için gayret ettiklerini belirten Ünlü, önceki yıla göre sadece yüzde 10'luk bir artış olduğunu ifade etti.

Et fiyatlarının 16 liradan 18 liraya yükseldiğinde sadece bir seferlik zam yaptıklarını anlatan Ünlü, et fiyatlarının 21 liraya kadar çıkmasına rağmen pastırma ve sucukta fiyat arttırmadıklarına dikkati çekti.

Perakende sucuğun fiyatının 2013'te yaklaşık 35 lira olduğunu, 2014'te 38 lira civarında satıldığını kaydeden Ünlü, 2013 yılında 50 lira olan takım pastırma fiyatının 2014'te 55 liradan satıldığını söyledi.

Pastırma ve sucuk satışıyla uğraşan Hayrettin Köse de bu yılki satışların önceki yıllara göre daha düşük seviyelerde kaldığını ifade etti.

Haberin Devamı

Esnafın satışlarının yüzde 10-15'lik kısmını şehir dışına kargoyla göndererek yaptıklarını belirten Köse, "Ağırlıklı olarak şehre gelen veya şehir dışına çıkacak insanlar hediyelik olarak pastırma ve sucuk alıyor. Satışlarımızın büyük çoğunluğu bu şekilde oluyor. Bu yıl hediyelik satışlarımız azalınca pastırma ve sucuk satışları da düştü" şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!