Güncelleme Tarihi:
KAYSERİ, (DHA) - KAYSERİ Şeker Fabrikası tarafından, Özvatan, Develi ve Tomarza ilçelerinde pancar ekim etkinliği düzenlendi.
Özvatan İlçesindeki pancar tohumlarının toprakla buluşma etkinliğinde konuşan Özvatan Belediye Başkanı Halit Demir Özvatan çiftçilerinin de pancar ekmeye taleplerinin arttığını belirterek; Kayseri Şekerdeki gelişmeleri yakinen izliyorum. Kendilerine de özellikle ilçe ve belde bazında çiftçilerimizle beraber olmalarının motivasyon açısından da güzel bir çalışma sergilediklerine inanıyorum. Allah hayırlı mübarek eylesin. Bölgemiz ve çiftçimiz için kendilerine de başarılar diliyorum dedi.
Özvatan ilçesindeki pancar ekim törenine, Özvatan Belediye Başkanı Halit Demir, Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Özer, Kayseri Şeker Fabrikası Genel Müdürü Levent Benli ve çiftçiler katıldı.
Özvatan İlçesi pancar ekim töreninde konuşan Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Kayseri Şeker çiftçisi tarafından pancar tarımının son yıllarda büyük ilgi görmeye başladığını, bölgedeki çiftçilerin her geçen gün pancara olan ilgisinin artması nedeniyle yoğun kota taleplerine çözüm üretme gayreti içerisinde olduklarını belirtti.
Başkan Akay, “Bizim elimizdeki şeker kotasına göre ekilmesi gereken pancar miktarımız 2 milyon 260 bin ton. Bu sene çiftçimizden 2 milyon 700 bin ton gibi bir talep geldi. Bu da yüzde 20’lik bir artışı ifade ediyor. Bu talebi bizim elimizdeki kota ile karşılamamız mümkün değil. Bildiğiniz gibi kotanın tamamı şu an çiftçinin üzerinde bulunuyor. Şeker kurumunun Kayseri Şekere ilave şeker kotası verme imkanı yok. Çiftçimizin bu ilgisine de ilgisiz kalamıyoruz. Onlara da bir çözüm üretmeye çalışıyoruz” dedi.
Pancar çiftçilerine öneride bulunduklarını belirten Akay, “Bu çerçevede yeniden pancar ekmek isteyen çiftçilerimize bir seçenek sunduk. O da sözleşmeli C pancarı ekme seçeneği oldu. İsteyen çiftçilerimizle bu çerçevede bir sözleşme yapılıyor. Tabi bunun fiyatı kanun gereği, mevzuatlar gereği düşük olmasından dolayı herkes tarafından tercih edilmiyor ama illaki pancar ekimine başlamak isteyenler için bu bir başlangıç noktası olacak. Biz ileriki zamanda şeker kurumundan şeker kotası alacak olursak, bu sözleşmeyi yapacak çiftçilerimizin mağduriyetlerini gidermek açısından gelecek A kotasını onlara vermeyi düşünüyoruz. Onlara da herhangi bir garanti vermeden A kotasının gelmesi halinde kendilerine aktarılması konusunda bir değerlendirme yapıyoruz. Tercih sonuçta çiftçiye aittir. Biz Kayseri Şeker olarak elbette daha fazla üretme imkanına sahibiz. Sonuçta Şeker Kurumu kotalara bir uygulama getirdiği için biz de ona uymak zorunda kalıyoruz. Biz elimizden geldiğince çiftçimize her türlü kolaylığı sağlamaya çalışıyoruz. Üstümüze düşeni yaptığımız içinde içimiz rahat” ifadelerini kullandı.
Pancar ekim etkinliği Özvatan’ın ardından, Develi ve Tomarza ilçelerinde devam etti.
FOTOLU