Güncelleme Tarihi:
KAYSERİ, (DHA)- KAYSERİ Büyükşehir Belediyesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Erciyes Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ve Mimarlar Odası tarafından düzenlenen Mimar Sinan'ı anma etkinlikleri Ağırnas Beldesi'nde yapıldı.
Kayseri Valisi Süleyman Kamçı, Mimar Sinan'ın Türk Mimarlık tarihinin ilk sırasında yer aldığını ve yaptığı işlerle gönüllere taht kurduğunu söyledi. Yaptığı eserlerin hala mimarlarca ilham kaynağı olduğunu vurgulayan Vali Kamçı, Sinan'ın eserleriyle dünya tarihine geçtiğini kaydetti. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik de, Kayseri'nin en önemli özelliğinin farklı alanlarda yetişen insan unsuru olduğunu ifade etti. Çelik, Mimar Sinan'ın da Kayseri'nin en büyük değerlerinden birisi olduğunu söyledi. Mimar Sinan'ın yaşamının bir insanın kendisini yetiştirmesi halinde neler yapabileceğinin göstergesi olduğunu belirten Başkan Çelik, şöyle dedi:
"Ağırnas'ta doğan ve bu topraklarda büyüyen bir insan dünyanın en önemli mimarı olabiliyor ve bir ömre her biri birbirinden harika 375 eser sığdırabiliyor. Bir anlamda zamanın Bayındırlık Bakanı gibi çalışmış. Rabbim hepimize Mimar Sinan gibi hayırlı hizmet ömürleri nasip etsin."
Mimar Sinan'ın sadece Kayseri'nin değeri olmadığını vurgulayan Başkan Çelik sözlerini şöyle sürdürdü:
"Mimar Sinan sadece Kayseri'nin sadece yaşadığı dönemin bir değeri değildi. Mimar Sinan insanlık tarihinin en önemli değerlerinden birisi oldu. Bu yüzden de ölümünün üzerinden yüzyıllar geçmesine rağmen hala hayırla yad ediliyor ve edilmeye de devam edecek. Ölümü ifadesini kullandım; ama ölümsüzlük de böyle bir şey. Mimar Sinan her fani gibi bu dünyadan ayrıldı; ancak eserleri O'nu ölümsüzleştirdi. O'nun en önemli ilham kaynağı yanı başımızdaki haşmetli Erciyes oldu. Eserlerini bu ilhamla yaptı ve Koca Sinan olarak tarihe geçti. O'nu anarken üzüldüğümüz tek nokta var, o da yeni Mimar Sinanlar yetiştirememiş olmamız. Bu yüzden de bugün en çok tartıştığımız konulardan birisi kimlikli şehirler konusu. Şehirlerin kimliğini ortaya koyan en önemli unsurların başında mimari geliyor. Bizlerin görevi tarihi değerlerimizi korurken şehir kimliğini yansıtan binalar yapmaktır. İşte bu bilinçle şehrimizdeki tüm tarihi eserlerimizi korumak ve yaşatmak için büyük gayret gösteriyoruz. Bir tarafta Büyükşehir, bir tarafta da ilçe belediyelerimiz restorasyonda örnek oluyor."
Konuşmasında Derevenkli Balyan ailesinden de bahseden Başkan Çelik, Selimiye Kışlası, Dolmabahçe Sarayı, Çırağan Sarayı, Beylerbeyi Sarayı, Ortaköy Camii gibi Osmanlı'nın son döneminde İstanbul'da yapılan mimari eserlerin tamamının bu aileden çıkan mimarlarca yapıldığını belirtti ve önümüzdeki günlerde bu aileyi de kamuoyu ile paylaşacaklarını kaydetti. Törende konuşan Mimarlar Odası Kayseri Şube Başkanı Eda Velibaşoğlu ise, Mimar Sinan'ı anma etkinliklerinin Dünya Mimarlık günü ile birleştirildiğini belirtti. Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç da konuşmasında Mimar Sinan gibi bir dehayı çıkaran bu topraklara hizmet etmenin gururunu yaşadığını söyledi. Mimar Sinan'ın doğum yeri olan Ağırnas'ın tarihi önemine vurgu yapan Başkan Büyükkılıç, bu anlamda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Vali Kamçı, Başkan Çelik ve beraberindekiler anma töreni sonrası Mimar Sinan'ın evini ve Ağırnas'taki tarihi yerleri gezdi.
FOTOĞRAFLI