Güncelleme Tarihi:
Oktay ENSARİ/ YAHYALI(Kayseri), (DHA)- KÖK boyalı yünlerle elde dokunan ünü dünyaca meşhur Yahyalı halısına belediyeden AB Projesi kapsamında destek geldi.
Yahyalı Belediyesi ilçenin unutulmaya yüz tutan önemli değeri Yahyalı halısını gelecek nesillere aktarmak için harekete geçti. Belediyenin yürüttüğü 'Kadınlara Yönelik Temel Ve Mesleki Eğitim Faaliyetlerinin Geliştirilmesi' AB Projesi kapsamında açılan halı atölyesinde, Yahyalılı kadınlar hem dokudukları halılarla ekonomiye katkı sağlıyor, hem de önemli kültürel bir mirası canlı tutmaya çalışıyor. Yahyalı Belediye Başkanı Esat Öztürk, şöyle dedi:
"Yahyalı’daki kadınlara yönelik AB Projesi kapsamında halı dokuma kursumuzu açtık. Kursumuzun birinci etabını tamamlandı. 25 kadın burada hem kurs gördü, hem de halı dokudu. Kursumuzun ikinci etabında 25 kadınımız kurs görüyor. Yahyalı halısı bizim çok önemli değerimiz. Yurt içi ve dışından gelen misafirlerimize, delegasyona, diğer ülke liderlerine verebileceğimiz en güzel hediyelerden biri Yahyalı Halısı diye düşünüyorum. Bizim açımızdan son derece sevindirici. Kadınlarımız halıcılık konusunda oldukça mahirler. Mahir ellerden çıkan bu ürünleri inşaallah biz pazarlayacağız.”
Yahyalı Kaymakamı Mehmet Alper Çığ da yaptığı değerlendirme de öncelikle atölyeyi ilçeye kazandıran Yahyalı Belediyesi’ne teşekkür ederek, unutulmaya yüz tutmuş bu mirası canlı tutmayı hedeflediklerini söyledi.
YAHYALI HALISININ ÖZELLİKLERİ
Yahyalı halıları yüzde 100 yün olması, boyamada tabii boyalar (kökboyası) kullanılması, ilmik sayısının sıklığı ve modelleri ile tanınıyor. Çamur, asma yaprağı, ceviz kabuğu, ceviz yaprağı, cehri ve benzer birçok tabii malzeme hali ipi boyamasında kullanılıyor. Bu boyaları başkaca el halılarında bulmak mümkün değil. Yahyalı halıları kullandıkça ve eskidikçe değeri artan ve rengi solmayan bir özelliğe sahip. Divan, seccade, yolluk, mihraplı, göbekli, dabazlı gibi değişik ebat ve ölçülere sahip modelleri bulunuyor. Halıcılık, Yahyalı halkının eskiden gelen kültürlerinden birir. Kadınlar yapağı (işlenmemiş) yünü alıp akarsularda temizleyerek yünlerini çıkrık ve kirmen ile eğirir, ip haline getirir, bunları gelep haline getirerek bu yaptıkları ipleri doğada bulunan kökboyaları ile boyar. Örneğin Sırçanlı (Gri) renk iplik yapmak için balçık çamuru kullanılıyor. Ger (Kahverengi) yapmak için cevizin yeşil kabukları, Yeşeni (Zeytuni) için nane ve narpuz yaprakları, Gara (Siyah) için sütleğen otu kullanılıyor. Kırmızı renkli iplik yapmak için boya çili denilen bitkinin kökünden faydalanılıyor. Beyaz iplik için ise hiçbir katkı maddesi kullanılmadan yünün kendi renginden faydalanılıyor. Göğ (Mavi) renk ise işin elmini bilen kişiler tarafından özel boyanıyor.
FOTOĞRAFLI