Konuk yazar : 'Bayramdaki görevlerimiz'

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2016 11:47

Konuk yazar : 'Bayramdaki görevlerimiz'

Haberin Devamı

Bayram'daki görevlerimiz
Necmettin NURSAÇAN
(EMEKLİ DİYANET İŞLERİ BAŞKAN YARDIMCISI)
Bayram sabahı erken kalkmalı, yıkanmalı, dişler temizlenmeli, Allah’ın verdiği görevi yapmış olmanın mutluluğunu duyarak, Ramazan Bayramında kısık sesle tekbir okuyarak camiye gitmeliyim.
Yüce Rabbim bitmez tükenmez nimetler verdi. Hakka kulluk, halka şefkat gibi görevler verdi. Oruç tutarak, sadakalar vererek bu görevi yerine getirdim. Bundan dolayı sevinçliyim. Rastladığım her kişiye güler yüz, tatlı dille tebrikleşiyorum. Mevla’nın dediği gibi sevgiyle bakır altın olurmuş, zindan saray, viran umran olurmuş. Sevgili peygamberimiz “Tokalaşın, gönüllerinizden kin gider, iman etmedikçe cennete giremezsiniz, birbirinizi sevmedikçe iman etmiş olmazsınız. Birbirinizi sevmenin yolunu göstereyim mi; selamlaşınız, hediyeleşin, sevişirsiniz. Allah için birbirini seven, Allah için ziyaret edenleri Allah sever. Mahşer günü bir kısım insanlar var ki onlara şehit ve peygamberler imrenir. Hâlbuki onlar ne şehittir, ne de peygamber. Onlar Allah için birbirini seven insanlardır.
Kabirleri ziyaret ederiz. Hem onlara rahmet okuruz, hem de empati yaparız. Sanki şu sesi duyarız; “Ey kabrime bakan, beni düşünen kişi, dün, ben senin gibiydim. Yarın sen de benim gibi olacaksın.” Mezarlığı ziyaretten maksat duadır. Bugün bana ise yarın sanadır.
Dargınları barıştırınız. İstanbul’umuza şeref veren Ebu Eyyüb El-Ensari Hazretlerinin peygamberimizden naklettiği bir hadisi şerif; “Allah’a karşı en değerli sadaka dargın insanların arasını düzeltmektir.” Yunus’un dediği gibi; “Gelin tanış olalım işi kolay kılalım. Sevelim, sevilelim bu dünya kimseye kalmaz.”
Büyükleri ziyaret ederiz. Küçükleri sevindiririz. Kutlu elçi: “Büyüğümüze saygı, küçüğümüze sevgi göstermeyen bizden değildir. Rızkının bol, ömrünün uzun olmasını isteyen ana babasının duasını alsın.” Buyuruyor. Yaşayışı bize rol model olan Kutlu Nebi, bayram
neşesine katılamayan çocuğu evine götürüyor, yeni elbiseler giydiriyor. “Yavrucuğum! Arzu eder misin, ben baban, Aişe annen, Hz.Fatıma ablan olsun! Çocuk sevinerek arkadaşlarının arasına katılıp oynama başlıyor.
Dünyada yaşadığımız bayramlar, ebediyet bayramının gölgesi gibidir. Asıl bayram cennet ve Cemalullah bayramıdır:
“Can bula cananını
Bayram o bayram ola
Kul bula sultanını
Bayram o bayram ola”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!