Güncelleme Tarihi:
Olcay DÜZGÜN/KAYSERİ, (DHA) - KADIN İşbirliğini Geliştirme Derneği (KİGDER) tarafından düzenlenen girişimcilik kursunu başarıyla tamamlayan kursiyerlere sertifikaları düzenlenen törenle verildi.
Kayseri Ticaret Odası Rifat Hisarcıklıoğlu konferans salonunda düzenlenen sertifika törenine, Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, KOSGEB İl Müdürü Ahmet Özbekler, KİGDER Başkanı Sema Karaoğlu ve sertifika almaya hak kazanan 54 kursiyere katıldı. Törende açılış konuşması yapan KİGDER Başkanı Sema Karaoğlu, hazırladığı istatistiki bilgileri paylaştı. Karaoğlu, "Dünya Ekonomik Forumunun 2016 küresel cinsiyet ayrımı indeksinde 144 ülke arasında 130'uncu sıradayız. Kötü bir yerdeyiz. Kadının toplumsal statüsünü yükseltirsek, kadına şiddete son verebilirsek, kadın istihdamını arttırabilirsek gelişmiş bir ekonomiden söz edebiliriz" diye konuştu.
"İSTİHDAMIN YÜZDE 27'SİNİ KADINLAR OLUŞTURUYOR"
Türkiye'deki istatistiki verilerde kadının durumuna genel olarak bakmaya çalıştığını belirten Karaoğlu şöyle konuştu:
"2014 yılı verilerine göre 15 yaş üzeri nüfusta istihdam oranımız yüzde 46 durumundadır. Bunun yüzde 65'ini erkekler, yüzde 27'sini ise kadınlar oluşturuyor. Avrupa ülkeleri verilerine baktığımızda erkeklerin çalışma oranı yüzde 69, kadınların ise oranı yüzde 59'dur. Avrupa ülkelerine göre çok gerilerdeyiz. Türkiye'de erkek girişimci oranı yüzde 91'dir. Evli kadınların yüzde 7'si zorla evlendirilmişler. Bu söylediklerimin hiçbiri yoruma açık değil. Bunlar bilimsel verilerdir. Yüzde 7 derken resmi evliliklerden bahsediyorum. İmam nikahlı evlilikler doğal olarak bu istatistiklerin içine giremiyor. Evli kadınların yüzde 17'sinin eşi ya da eşinin ailesi kadının çalışmasına izin vermiyor. Kadınların yüzde 10'u ailedeki önemli kararların erkeklerin almasını istiyor. Yüzde 10 oranındaki kadınımız erkek çocukların eğitimini kadınların eğitiminden daha önemli görüyor. Yüzde 52 kadınımız (Küçük çocuğu olan kadın çalışmasın evinde otursun) diyor. Her 10 kadından 4'ü fiziksel şiddet görüyor. Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki kadınlarımızda tabi durum daha da zor. Doğu'daki kadınlarımızın yüzde 22'si, batıdaki kadınlarımızın ise yüzde 10'u fiziksel şiddeti haklı buluyor. Diyor ki (Kocama karşı geliyorsam, çocuğuma bakıp, ilgilenmiyorsam beni dövebilir) diyor. İşte ülkemizdeki durum bu. Bu rakamlarla kalkınmayı yakalamamız imkansız."
"TÜRKİYE2NİN ELİNDEKİ EN BÜYÜK SERMAYA GİRİŞİMCİLERDİR"
Kayseri Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz ise, "Türkiye'nin altyapı ve üstyapı bakımından çok fazla değerlere sahip olmadığını hepimiz biliyoruz. Türkiye'nin bir değeri var ki o çok önemli. O da girişimcilerimizdir. Türkiye'nin elindeki en büyük sermaye girişimciler diye düşünüyorum. Bu girişimcilerin cesaretlenmesi ve onların yaptıklarıyla ülkemizin kalkınması noktasında her türlü gayretin gösterilmesi gerektiğini düşünüyorum. Türkiye'de girişimci kadınlarımızın oranı gün geçtikçe artıyor. Bizim istediğimiz oranda artmadığını özellikle belirtmek istiyorum. Biz kendimizi özellikle batı ülkeleriyle mukayese ederek nerede olduğumuzu görmek durumundayız. Yoksa gelişmemiş ülkelerle mukayese ederek (İyi yere gidiyoruz) diyerek kendimizi kandırırız. Bizlerin gelişmiş ülkeler noktasında hareket etmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.
"2016 YILINDA 5 BİN KİŞİYE GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ VERİLDİ"
KOSGEB İl Müdürü Ahmet Özbekler de, "Girişimcilik programları oldukça yoğun bir şekilde devam ediyor. Bizde sertifika törenleri yapıyoruz. KOSGEB artık girişimciliğin bir parçası oldu. girişimcilik özellikle son günlerde gündem olan bir kavram. Yakın zamanda bizim girişimci destek oranlarında bir artışımız oldu. 50 bin lira hibe, 100 bin lira geri ödemi şeklinde bu destek sağlanıyor. 2015 yılında girişimcilik eğitimi konusunda yaklaşık bin 200 kişiye ulaşıldı. Bu yıl şuanda yaklaşık 5 bin kişiye ulaşıldı. Bu rakam olarak baktığımızda oldukça güzel" şeklinde konuştu.
FOTOĞRAFLI