Güncelleme Tarihi:
ALİ DEMİR: ''ÖSYM, KOPYA ÇETELERİ TARAFINDAN KULLANILIYORDU''
Davanın öğlenden sonraki bölümünde ilk savunmayı 'Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Başkanlığı'nın (ÖSYM) Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanuna Muhalefet, Silahlı Terör Örgütüne Üye Olmak' suçlamasıyla tutuksuz yargılanan ÖSYM eski Başkanı Ali Demir yaptı.
Hakkında yapılan suçlamaların hiçbirini kabul etmediğini belirten Demir, “22 Eylül 2010’da YÖK başkanı Yusuf Ziyan Özcan’ın talebi ile başkanvekilliğine seçildim. ÖSYM bireysel ve toplu kopya çeteleri tarafından kullanılıyordu. Ben göreve geldiğimde ilk olarak sınav güvenliğini sağlamak için çalıştım. ÖSYM’de devrim niteliğinde tedbirler alındı. Her türden kopya çekimini engellemek için Cumhurbaşkanının desteği ile 6114 sayılı kanun hazırlandı. 20 Mart 2011’de kanunlaşması sağlandı. Ancak ne acıdır ki bugün 6114 sayılı kanunun ceza maddeleri ile cezalandırılmam isteniyor” dedi.
“2013 YILINDA ASKERİ LİSELERE GİRİŞ SINAVINDA KOPYA ÇEKİLMEDİ”
ÖSYM’nin yılda 50’ye yakın sınav yaptığını ve bu sınavlara 10 milyona yakın kişinin girdiğini belirten eski ÖSYM Başkanı Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:
“ÖSYM’de yıllık 80 TIR’a yakın evrak yükü vardır. İddianamede yer alan 2013 yılında Askeri Liselere Giriş Sınavına 100 bin kişi başvurdu. Her adaya farklı soru kitapçıkları hazırlandı. Cevap anahtarının ticareti mümkün değildir. 21 Nisan 2013’de yapılan sınav 13 Mayıs 2013’de açıklandı. Sınav ve açıklanma tarihi 17-25 Aralık olaylarının yaşandığı tarihe yakın zamandır. Ömer Koçak ismindeki öğrencinin şikayeti üzerine bizzat yaptığım araştırmada, normal dışında bir tablo ile karşılaşmadım. Kopya analizi yaptık. Eğer şüphelendiğim birşey olsaydı bu sınavı iptal ederdim.”
ALS sınavı ile ilgili iddianamede yer alan suçlamalar ile ilgili de konuşan Demir, “Soru kitapçığının muhafazası benden önce 100 gün iken ben 6 aya çıkardım. Yasal bekleme ve saklama zamanına uydum. İmha süreci konusunda da kanunun emrettiği tüm kurallara uyarak gerçekleştirdim. Kasada bulunan 15 soru kitapçığı, sınav hakkında şikayetçi bulunan Ömer Koçak’ın şikayeti üzerine farklı kitapçıklar üzerinden yapılan incelemeler neticesinde kasada kalmış ve tarafımın 2015 yılında haberi olduğu sınav kitapçıklarıdır. İmha süreci bitmesine rağmen yanlış bilgi verdiğim veya vereceğim iddiasını kabul etmem mümkün değildir. Benim FETÖ örgütüne zemin oluşturma iddiası kabul edebileceğim bir şey değildir. Suçlama yönelten Ömer Koçak’ın iddiaları tutarsızdır. Soruları 15 gün öncesinden verdiğim iddiaları doğru değildir. Sorular 15 gün önceden belli olmaz ve bazı kişilerin dışında kimsenin bilmesi mümkün değildir” diye konuştu.
15 Temmuzdaki darbe girişimini lanetlediğini belirten Demir, savunmasında “2004-2009 yılları arasında hazırladığım raporlar FETÖ ile bağlantı kurulmak istenmiş. Şemsettin Nursaçan isimli kişiyi tanımam, hiçbir temasım olmadı. Mekik Halı’nın sahibi bana gelip makineleri ile ilgili teknoloji durum tespiti yapmamı istemiştir. Ben de detaylı bir değerlendirme hazırlayıp Mehmet Bozkurt’a verdim. Ancak bu rapor farklı yerlerde kullanılmış ve FETÖ üyesi olduğum iddia edilmiştir” ifadelerini kullandı.
ÖSYM eski Başkanı Ali Demir, savunmasının son kısmında herhangi terör örgütüne üye olmadığını, 2013 yılında askeri liselere giriş sınavında kopya çekilmesinin söz konusu olmadığını yineleyerek adli kontrol ve yurt dışı yasağının kaldırılmasını, beraatini talep etti.