Güncelleme Tarihi:
Cafer ZENGİN/KAYSERİ, (DHA)-KAYSERİ'de Ahilik Haftası kutlamaları çerçevesinde yılın ahisi seçilen esnafa kaftanı giydirildi. Yılın ahisi 13 yaşında mesleğine çırakolarak başlayan ve 54 yıldır terzilik yapan 67 yaşındaki Mustafa Barut oldu. Etkinlikler kapsamında “Şed Kuşatma” töreni de yapıldı.
Kayseri’de Ahili Haftası kapsamında ilk olarak esnaf temsilcilerinde Cumhuriyet Meydan’ın da bulunan Atatürk anıtına çelenk sunuldu ve ardından saygı duruşunda bulunuldu. Meydandaki törenin ardından program Tacettin Veli Mahallesi’ndeki Ahi Evran Esnaf ve Sanatkarlar Müzesi'nde devam etti. Buradaki programa, Vali Süleyman Kamçı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, KESOB Başkanı Ahmet Övüç, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Mustafa Alan, esnaflar ve vatandaşlar katıldı. KESOB Başkanı Ahmet Övüç, Ahiliğin, Türklerin Anadolu'da kök salması ve tutunmasında önemli bir rol oynadığını söyledi. Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy da esnaf olmanın temelinin ahilik kültürüne dayandığını söyledi. Gülsoy, “İyi bir esnaf ve iyi bir insan ahilik kültürünü yaşayan ve yaşatandır. Bize biz olduğumuzu hatırlatan önemli değer yargılarımızdan biri olan ahilik sadece bir meslek örgütü değil, aynı zamanda yaşam biçimi olarak da algılanmalıdır. Bu kapsamda iş ve meslek ahlakını mecburi kılan kurallar içerisinde daima doğruluk ve dürüstlük, cömertlik ve kanaatkarlığı işaret eden ahiliğin en güzel örnekleri de Kayseri'de yaşatılmaktadır" diye konuştu. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik de, ahiliğin kültür ve yaşam modeli odlunu ifade ederek, “ Esnaflıkta bir okuldur. 4'üncü sınıfta babamızın dükkanına gittik ve dikiş dikmeye başladık. İşte o andan itibaren esnaflık okulunun ilk bölümüne kayıt olduk. Hayat boyu sürecek olan bir okulun ilk günleriydi. Dükkanda müşteriye kötü davranırsanız, o müşteri sizi bir daha tercih etmez. Siz vatandaşa iyi davranmazsanız bir daha ki seçimde sizi tercih etmeyecek. Onun için bizler de sürekli vatandaşla iç içe olmayı tercih ediyoruz. Adalet ve merhamet duygusu da önemli. Bugün yönetirken de adaletli olmak zorundasınız. Vatandaş gelir düzeyi ne olursa olsun, hepsine aynı adalet duygusuyla hizmet etmek zorundasınız. Hak, hukuk, bunlar olmazsa olmaz işler. İşte bunların hepsini bana ocağında öğrendik" dedi. Kayseri Valisi Süleyman Kamçı ise, Ahilik Haftası kutlamalarında yaptığı konuşmada evrensel niteliğiyle ahiliğin bugünlere ışık tutan sosyo ekonomik bir sistem olduğunu belirtti. Kayseri’nin de ahiliğe ev sahipliği yaptığını kaydeden Kamçı, “800 yıl öncesinde Ahi Evran'ın Anadolu'ya geldiğinde ilk olarak yerleşmiş olduğu il olan Kayseri, ticaretteki başarısını ahiliğin getirdiği önemli kurallarla daha ileriye taşımıştır” şeklinde konuştu.
54 YILLIK TERZİ KAFTANINI GİYDİ
Diğer yandan yapılan konuşmaların ardından yılın ahisi seçilen 54 yıllık terzi Mustafa Barut'a ahilik kaftanı giydirildi. Barut’un, 1964 yılında 13 yaşındayken çırak olarak başladığı mesleğini bugüne kadar yaptığı belirtildi. Babasının kendisini tanıdığı bir ustanın yanına çırak olarak verdiğini ifade eden Barut, “Babam ustafa eti senin kemiği benim dedi. Ben de yıllar sonra iyi bir usta oldum. Zorluklarla işi öğrendim. Mesleği öğrenip, iş yeri açtım. Ve çoğu çırakları bende usta yaparak yetiştirdim. Almanya, İngiltere, Danimarka’ya terzi olarak çalışmaya gönderdim. Şu anda da bulundukları şehirlerde iş yeri açarak marka oldular ve özel dikim yapıyorlar. Ben bu işe namusum kadar önem verdim” ifadelerini kullandı. Programda ayrıca, yılın kalfası ve çırağına da protokol tarafından plaket verildi. Kaftan giydirme töreninin ardından Ayşe Baldöktü Mesleki Eğitim Merkezi öğretmenleri de temsili olarak Şed kuşatma yani esnaflıkta önemli üç aşama olan çırak ve kalfalıktan sonra ustalığa geçişi anlatan gösterisi sundu. Şed kuşatma gösterisinin ardından esanf müzesi gezildi ve katılımcılara helva ikram edildi.
FOTOĞRAFLI