Güncelleme Tarihi:
KAYSERİ (AA) - MUSA ÖZYÜREK - Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Teknopark AŞ bünyesinde hizmet veren Teknoloji Transfer Ofisi'nde üstün zekalı öğrencilere yönelik girişimcilik eğitim programı başlatıldı.
Erciyes Teknopark Genel Müdürü Bilgin Saylık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "ön kuluçka programı" adını verdikleri program kapsamında öğrenciler başta olmak üzere toplumun her kesiminden insana girişimcilik eğitimi vermeye başladıklarını söyledi.
İlk etapta 50'si üniversite öğrencisi 30'u üstün zekalı öğrenciler olmak üzere 80 kişilik grubun eğitimine başladıklarını belirten Saylık, kursun yaklaşık 6 ay süreceğini ifade etti.
Kurs kapsamında başarılı girişimciler, akademisyenler ve işadamlarının öğrencilerle bir araya geldiğini ifade eden Saylık, girişimcilerin başarı hikayelerini öğrencilerle paylaşırken, akademisyenlerin de bilimsel yönden destek verdiğini vurguladı.
Türkiye Üstün Zekalı ve Dahi Çocuklar Eğitim Vakfı (TÜZDEV) ile üstün zekalı çocuklardan girişimciler yetiştirilmesi amacıyla iş birliği protokolü imzaladıklarını ifade eden Saylık, şunları söyledi:
"Vakıf ülke genelindeki üstün zekalı öğrencileri belirleyerek eğitiyor. Biz de bunların içinden girişimciliğe yatkın olanları belirleyip onları girişimci olarak yetiştirelim istiyoruz. Yeni nesil üstün zekalı girişimcileri oluşturacağız. Üstün zekalı girişimciler, Avrupa'nın birçok ülkesinde kurduğu şirketlerle ülkelerinin ekonomilerine önemli katkı sağlıyor. Biz de üstün zekalı öğrencilere girişimcilik eğitimi vermeye başladık. 4-14 yaş arası 30 çocuğumuz haftada bir gün Erciyes Teknopark'ta oluşturduğumuz ofise gelerek fikirlerini geliştiriyor. Ayrıca ilgi alanlarına göre diğer ofislerdeki projelerin nasıl yürütüldüğünü görme imkanı buluyorlar."
- Fikirleri ve projeleri ürüne dönüşecek
Tamamen ücretsiz eğitim ve seminerlerle girişimci adaylarını bilgilendirdiklerini anlatan Saylık, ayrıca rehberlik ve koç uygulamalarını hayata geçirdiklerini belirtti.
Her bir takımı Teknopark'ta faaliyet gösteren ve alanında başarılı olmuş girişimcilere emanet ettiklerini dile getiren Saylık, şunları kaydetti:
"Bu kişiler takımı yetiştirip profesyonel hayatta karşılaşabilecekleri zorluklarla nasıl başa çıkabileceklerini öğretiyor. Hayatta neyle karşılaşabileceklerini uygulamalı olarak anlatıyorlar. Hukuk rehberlerimiz ve mali müşavirlerimiz de adaylarımızı en kapsamlı şekilde bilgilendiriyor. Adaylarımıza, başarılı birer girişimci olabilmeleri için zorlu piyasa koşullarında ayakta kalabilecek şekilde ihtiyaçları olan nitelikli eğitimi veriyoruz. İşadamlarımız, düzenli olarak adaylarımızla bir araya gelerek ekonomiye kazandırılabilecek proje ve fikirleri yatırıma, ürüne dönüştürüp, adaylarımızla ortaklık kurup projelerini satın alabilecek."
- Öğrenciler büyük bir potansiyel
Türkiye genelinde 16 milyon öğrencinin olduğunu, Erciyes Üniversitesindeki 50 bin öğrencinin ise 10 bine yakınının mühendislik fakültesinde eğitim gördüğünü ifade eden Saylık, bu devasa potansiyelin harekete geçirilmesi gerektiğine inandıklarını söyledi.
Klasik eğitim yönteminin dışına çıkarak, ülke ekonomisine katkı sağlayacak fikirleri olan öğrencilerin tespit edilip desteklenmesi gerektiğini kaydeden Saylık, "Biz de tam olarak bunu yapıyoruz. Öğrenci potansiyelimizi harekete geçirerek Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu yüksek teknoloji ürünlerinin daha fazla üretilebilmesine imkan sağlayacağız. Programdaki öğrencilerimizin fikir ve projelerinin ürüne dönüştürülmesi durumunda Türkiye'nin 2023 hedefine ulaşması kolaylaşacaktır" diye konuştu.