Güncelleme Tarihi:
Cafer ZENGİN/KAYSERİ, (DHA)- KAYSERİ’nin Talas İlçesi'nde kurulan Otizm Farkındalık Derneği’ne belediye tarafından izinsiz tuvalet yapıldığı gerekçesiyle 33 bin 373 TL 63 kuruş idari para cezası kesildi.
Talas Otizm Farkındalık Derneği Başkanı Ünal Mete, ilçede hayata geçirmek istedikleri derneğin hizmet alanı konusunda belediyenin kendilerine bazı engeller çıkardığını iddia etti. Yıllarca İsveç’te yaşadığını belirten Mete, otizm hastası çocuğu nedeniyle memleketi Kayseri’ye dönüp, burada yaşamaya karar verdiğini söyledi. Çocuğunun otizm hastası olduğu için bazı sıkıntılarla karşılaştıklarını ifade eden Mete, benzer sorunları olan çocuklar ve aileleri için dernek kurma fikrini ortaya attığını ve daha sonra çalışmalara başladığını söyledi.
“5.5 YAŞINDAKİ OĞLUM OTİZM HASTASI, SIKINTILARI BİLİYORUM”
Derneği kurduktan sonra, kendisine ait arsa da bütün masrafları üstlenerek, dernek faaliyetlerinin yapılacağı bir alan kurma çalışmalarına başladığını belirten Ünal, şöyle dedi:
“Otizm Farkındalık Derneği konusunda oğlum bana ilham oldu. Çünkü bunu ancak yaşayanlar bilir. Ben İsveç’te yaşıyordum. 5,5 yaşındaki oğlum Umur Can otizm hastası. Bundan sonraki hayatımı oğlumun tedavisine adadım. Onun sosyalleşmesi Talas’a yerleştim. Daha sonra bizim yaşadıklarımızı yine bizim gibi otizmli çocukları olan aileler anlar diyerek, Talas’ta eksikliğini gördüğüm Otizm Farkındalık Derneği’ni kurdum. Yaklaşık 2 ay önce de faaliyete geçtik. Sonra kendime ait olan Kiçiköy Mahallesi’ndeki arsada derneğin faaliyetlerini yürütebilmek ve bizim gibi bu zorluklarla karşılaşan ailelerle bir arada olabilmek için bir yer yapmayı planladım. Amacımız sadece otizm konusunda etkinlikler yapmak, ailelerin yardımlaşmasını sağlamak, burada kermes gibi, özel günler gibi etkinlikler yapmaktı. İçerisinde çocuklara hayvan sevgisi aşılayalım diye hayvanların olduğu bir alanda yaptım. Tek amacımız ailelere maddi manevi destek olmak, sorunların çözümüne katkı sağlamaktı. Başka amacımız yok.”
“ABONELİK İŞLEMLERİMİZİN YAPILMASINA İZİN VERİLMİYOR”
Kendisine ait arsada yapılan tüm çalışmaları yine kendisinin karşıladığını dile getiren Mete, şunları söyledi:
“Kimseden yardım almadım. Kendi çabamla bu derneğe fayda sağlasın diye bir alan yapmak istedik. Ancak bu alanı yapmaya başladığımızda belediyeye giderek elektrik bağlanmasını talep ettik. Talas Belediyesi bizi elektrik şirketine yönlendirdi, oraya gittiğimizde de bizden ‘belediyeden elektrik bağlanabilir, sakıncası yoktur’ yazısı getirmemizi istediler. Belediye’ye tekrar gittiğimiz de bu kez de bizi Koruma Uygulama ve Denetim Büroları’na (KUDEB) yönlendirdiler. Bu kez de KUDEB’e gittik. Oradaki görevliler, arsayı incelediler ve bu alan bizimle ilgili değil dediler. Arsa tapuda bahçe olarak geçiyor ve biz geçmişini incelediğimizde bu alanda aboneliğin olduğunu da tespit ettik. Burası eskiden viraneydi. Uyuşturucu konusunda uygun olmayan görüntüler de vardı. El attık, burayı örnek bir yer haline getirmek istedik, ancak belediyenin anlam veremediğimiz engelleri ile karşılaştık.”
Derneğe gelen gidenlerin olduğunu, tuvalet ihtiyaçlarının giderilmesi için kadın ve erkek olmak üzere 2 ayrı tuvalet yaptıklarını da kaydeden Ünal, “Tuvalet ihtiyaçları giderilsin diye buraya iki ayrı tuvalet yaptık. Çünkü şart. Ancak biz bu tuvaletleri yaptık diye, belediye tarafından bize 33 Bin 373,63 TL idari para cezası kesildi. Belediyeden gelen yazıda ‘eski yapıda izinsiz uygulamalar ve ek olarak ruhsatsız yapılan, imalatlar belediye teknik elemanlarınca tespit edilmiştir’ ifadeleri yer alıyor. Bizim burada amacımız belli, ticari bir iş yapmıyoruz ama bu zorluklarla karşılaşıyoruz” dedi.
“TİCARİ KAYGIM OLSA BAŞKA ŞEKİLDE BU ARSAYI DEĞERLENDİRİRDİM”
Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu ile belediye meclis üyelerini de davet ettiğini ve başkan ile meclis üyelerinin gelip akanda inceleme yaptıklarını söyleyen Mete, “Sağ olsunlar, geldiler, burayı incelediler. Daha önce yazılı olarak sunduğum amaçlarımız ve faaliyetlerimizle ilgili bilgiyi bu kez sözlü olarak da kendilerine anlattım. Onlarda dinlediler ve daha sonra gittiler. Ama bu görüşmeden bir süre sonra burası için yıkım kararı geldi. Otizmli çocuklara ve ailelerine hizmet verecek bu alanın kime ne zararı var. Bu alanlara illa binalar mı yapılsın. Ben de işime bakıp, bu arsayı başka şekilde değerlendirebilirdim ancak buna vicdanım el vermedi. Benimde otizmli bir çocuğum var. Burası bu çocuklara hizmet etsin istiyorum. Bu konuda başkanımızdan ve diğer yetkililerden destek bekliyorum. Herkesi duyarlı olmaya davet ediyorum” diye konuştu. Talas Otizm Farkındalık Derneği Başkanı Ünal Mete, belediyenin yıkım kararını durdurmak için İdare Mahkemesi’ne dava açtıklarını ekledi. Belediye yetkilileri ise bu alanda yapılan yapıların imara aykırı olduğunu ve kanun gereği dernek ya da kişi adı altında da olsa aykırı yapılaşmaya asla izin verilmeyeceği ve bu nedenle yıkım kararı alındığını belirtti.
FOTOĞRAFLI