Kayseri'de askeri alanların şehir dışına çıkarılması çalışması

Güncelleme Tarihi:

Kayseride askeri alanların şehir dışına çıkarılması çalışması
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2016 17:33

Kayseri'de askeri alanların şehir dışına çıkarılması çalışması

Haberin Devamı

KAYSERİ, (DHA)- KAYSERİ Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, 15 Temmuz sonrası şehirlerin merkezinde kalan askeri alanların şehir dışına çıkarılması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın yapmış oldukları açıklamalar doğrultusunda detaylı bir çalışma yaptıklarını söyledi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, şehir merkezindeki askeri alanların merkez dışına çıkarılmasının ülke gündemine geldiğini ve bu konuda Cumhurbaşkanı ile Başbakanın kararlı açıklamalar yaptığını anımsattı. Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin Hava İkmal Şehir Parkı projesiyle bu konuda yürüyen bir çalışması olduğunu belirten ve konuyla ilgili deneyim kazandıklarını dile getiren Başkan Çelik, "Hava İkmal Şehir Parkı projesi ile ilgili Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve Maliye Bakanlığımızla bir takım çalışmalar yürütüyoruz. Bu çalışmaların sonuna yaklaştık. Dolayısıyla askeri bir tesisin şehir dışına taşınmasıyla ilgili izlenecek yol haritası konusunda mesafeler kat ettik ve deneyim sahibi olduk. Tüm askeri alanların şehir dışına taşınması ülkemiz gündemine girince Hava İkmal Projesi tüm Türkiye'ye model olacak bir çalışma haline geldi" dedi. 
Askeri alanların şehir dışına taşınmasının gündeme gelmesiyle birlikte ilgili birimlere talimat verdiğini belirten Başkan Çelik, “Ankara'dan bir talep geldiğinde dosyamız hazır olsun ve hemen ilgili mercilere bunları sunalım istiyoruz. Şehir merkezinde 24 askeri alan tespit ettik. Bunlar; Hava İkmal, Köşk Kışla, Ana Tamir, Talas Jandarma, Esenyurt ve Sancaktepe-Boztepe bölgesindeki cephanelik alanları, Argıncık Jandarma, Havaalanı, Askerlik Şubesi, Orduevi, Sümer Lojmanları, Forum yanındaki askeri alan, eski terminal karşısındaki lojmanlar, eski hal karşısındaki lojmanlar, OSB ile Serbest Bölge altındaki sazlık alan, Gesi'deki askeri alan, Boğazköprü civarındaki askeri alanlar, Sivas Yolu üzerindeki askeri alan, Pastırmacılar Parkı yanındaki Jandarma, NATO Boru hattı, Talas Ali Dağı yanındaki askeri alan, Zincidere'deki askeri bölge ve Doğumevi yanındaki Merkez Komutanlığı. Bu alanların hangilerinin, hangi usullerle taşınacağı kararı tabii ki Milli Savunma Bakanlığımızdadır ve tabii ki hükümetimizin vereceği bir karardır. Ancak biz de Büyükşehir Belediyesi olarak şehrimizin gerçeklerini, imar durumunu en iyi bilen bir konumda olarak gerekli çalışmaları yapacağız" diye konuştu.
Şehir merkezindeki askeri alanların tümüyle ilgili tek tek değerlendirmelerde bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Çelik, şunları kaydetti:
"Askeri alanların durumuyla ilgili görüşlerimizi ilgili kurumlara ve ilgili bakanlıklara ileteceğiz. Hangi askeri alan nereye taşınabilir, hangi amaçla değerlendirilebilir, taşınması hangi usulle yapılır gibi konularda çalışmalarımızı tamamladık. Hava İkmal Şehir Parkı projemiz zaten yürütülen bir proje. Buradaki 3,5 milyon metrekare alanın 2 milyon metrekarelik kısmının yeşil alan olarak değerlendirilmesi, belli kısmının imara açılması ve oradan elde edilecek gelirle Hava İkmal'in taşınması projesine devam ediyoruz. Hava İkmal'in karşısında bulunan 1 milyon 600 bin metrekarelik Köşk Kışla olarak bilinen bölge Erciyes Üniversitesi'nin yanı başında. Üniversite rektörümüzün hastane yapılması için buradan bir alan talebi var. Bunun dışında kalan bölümün bir kısmını yeşil alan bir kısmını da imara açılması suretiyle Köşk Kışla'yı bağlı olduğu Zincidere Komando Tugayı'na taşıyabiliriz. Ana Tamir de şehir merkezinde kalan endüstriyel bir tesis. Bu tesisin de şehir dışına çıkarılması gerekiyor. İncesu'daki Taksan fabrikası bugünlerde satışta. Büyükşehir olarak teklifimiz Ana Tamir'in İncesu OSB'ye taşınması. Bu yönde öneride bulunacağız. Hatta böylece İncesu OSB savunma sanayine yönelik bir kümelenme merkezi de olabilir. Ana Tamir'in yeri de yeşil alan, sosyal donatı ve kısmen de imara açılmasıyla değerlendirilebilir. Talas Jandarma yeşil alanı çok olan bir bölge. Büyük bir çoğunluğu yeşil alan olarak kullanılabilir. Esenyurt'ta, Hava İkmalin karşısında 330 dönümlük bir yer var. Eskiden cephanelikti, şimdi ise depo maksatlı kullanılıyor. Buranın da Hava İkmal Projesiyle taşınması söz konusu. Burada da büyük bir yeşil alan çıkar. Havaalanı üst kısmındaki Sancaktepe-Boztepe Mahallelerinin içindeki 180 dönümlük cephanelik arazisi de üzerinde çalıştığımız bir yer. Taşınmasıyla ilgili çalışmamız devam ediyor. Hem Kara, hem de Hava Kuvvetlerinin tesislerini istedikleri yere taşıyarak burayı kentsel dönüşüm için rezerv alan olarak kullanmak istiyoruz. Havaalanı, Askerlik Şubesi, Orduevi ve lojmanların askeri birlik hüviyeti yok. Dolayısıyla şehir içinde kalmalarının bizim açımızdan mahsuru da yok; ama ilgili bakanlıkların bakışı önemli. Forum AVM yanında da jandarmaya ait bir yer var. Burasının kamu düzenliği ve otopark ihtiyacını sağlamak için sosyal donatı alanı olarak kullanılmasının uygun olduğunu düşünüyoruz. OSB yanındaki askeri alan ise paraşütçülerin eğitim alanı olarak kullanılıyor. Aynı şekilde devam edebilir. Tüm bunlar bizim tespit ettiğimiz alanlar. Büyükşehir olarak elimizi taşın altına sokarak bir an önce çalışmalar yapmaya şimdiden hazırız. Büyükşehir Belediyesi her işinde öncü ve model oluyor. Bu konuda da tüm Türkiye'ye model olacak çalışmalara başladığımızın bilinmesini istiyorum" ifadelerini kullandı. 
Kentsel dönüşüm çalışmalarına da değinen Başkan Çelik, “Kentsel dönüşüm rantsal dönüşüm haline gelmesin diyoruz. Bu konuya burada da dikkat ediyoruz. Şehir merkezinde kalmış bu alanlar bir takım rant çevrelerinin iştahını kabartıyor. Bu alanların kesinlikle rant kaynağı haline gelmesini, askeri alanların rant haline, haksız kazanç haline getirilmesini istemiyoruz. Bunun da önüne geçeriz. Buralardan rant elde etmeye hevesliler varsa Büyükşehir Belediyesi'ni karşılarında bulacaklarını bilsinler" diye konuştu. 

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!