Kayseri Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak:

Güncelleme Tarihi:

Kayseri Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak:
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2016 08:35

MUSTAFA BOYDAK

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Şubat Ayı Meclis Toplantısı’nda konuşan AYSo Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak; “Devletimizin bütünlüğü, vatandaşımızın birlik ve beraberliği olduktan sonra ekonomik konularda aşamayacağımız engel yok” diye konuştu.
KAYSO Konferans Salonu’nda yapılan Şubat Ayı Meclis Toplantısı’nda konuşan KAYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak yakın zamanlarda meydana gelen terör olaylarına değinerek hükümetin kararlı bir şekilde mücadele ettiğini söyledi. İş dünyası olarak en önemli konunun birlik ve beraberliğin sağlanması olduğunu vurgulayan Boydak; “Geçtiğimiz günlerde hem Ankara’da hem Güneydoğu bölgesinde şehit olanlara Allah’tan rahmet, yaralananlara acil şifalar diliyorum. Devletimizin idaresinin, azminin hem içeride hem dışarıda kararlı bir şekilde devam ettiğini görmekten içimiz rahat. İnşallah yolun sonuna geliniyor, içeride de dışarıda da Türkiye zaten güçlü bir ülke. Aynı konumunu devam ettirecek. Bu süreçte dünyanın en önde gelen demokratik ülkelerinde bile terör olayları oluyor, hiçbir yerde olmasını istemeyiz ama gözde ülke olunca ister istemez beraberinde geliyor ama emini ki hükümetimiz bu noktada gerekli tedbirleri alıyorlar. Bunlar da bizim güvencemiz. İnşallah daha güzel bir Türkiye’yi hep birlikte yapacağız. İş dünyası olarak da şöyle bakıyoruz vaziyete, devletimiz varsa biz de varız. En önemli derdimiz devletimizin bütünlüğü, vatandaşımızın birlik ve beraberliği. Bunlar olduktan sonra ekonomik konularda aşamayacağımız engel yok” dedi.
BOYDAK: “GERİYE DÖNÜŞ YOK BÜYÜYECEĞİZ, GELİŞECEĞİZ”
Kayseri gibi ülkede lokomotif şehirlerin artmasıyla Türkiye’nin geleceğinin parlak olduğunu ifade eden KAYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak; “1 Kasım’dan sonraki sürece baktığımız zaman Türkiye’de bu azmi ve kararlılığı görmekteyiz. İş dünyası olarak bizler de aynı şekilde aynı azim ve kararlılıkla yolumuza devam edeceğiz. Geriye dönüş yok, büyüyeceğiz, gelişeceğiz, Türkiye’mizi büyüteceğiz. Kayseri gibi ülkemizde 15 tane lokomotif şehir var. bu lokomotif şehirlerimizin sayısını artırmamız lazım. 15-16 tane daha Kayseri gibi lokomotif kent yaparsak Türkiye’nin geleceği parlak” diye konuştu.
Son dönemde ihracatta ümit verici gelişmelerin olduğunu kaydeden Boydak; “İhracatımızla ilgili ümit verici gelişmeler var. Problemli bölgelerde azalan ihracat hacmimizi alternatif bölgelerle telafi etmeye gayret ediyoruz. Biliyoruz ki ihracatta hemen aksiyon almak zor, ihracatçılarımıza teşekkür ediyorum, yeni pazarlar konusunda çok güzel hamleler var. İnşallah bunların meyvesini önümüzdeki günlerde toplayacağız” ifadelerini kullandı.
AKAY: “KAYSERİ ŞEKER 1 YILDA 18 YILDA ETMİŞ OLDUĞU TOPLAM KARDAN DAHA FAZLA KAR ETTİ”
Kayseri Şeker Fabrikası’na 2011 yılında kayyum olarak göreve geldiğini ve geldiklerinde durumun pek iç açıcı olmadığını dile getiren Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkan Hüseyin Akay, göreve geldiklerinden bu zamana kadar yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. KAYSO Meclis Toplantısı’nda konuşan Akay Kayseri Şeker Fabrikası’nın 1 yılda ettiği karın, göreve gelmeden önceki toplam 18 yılda edilen kardan daha fazla olduğunu söyleyerek bu rakamla kurumlar vergi rekortmeni olduğunu dile getirdi. Akay, ““Kayseri Pancar Kooperatifi ve Kayseri Şeker Kayseri’nin çok önemli bir değeri. Biz hep şunu söylüyoruz, buranın emanetçisiyiz, emaneten bu görevi yürütüyoruz. Burası on binlerce çiftçinin malı, dolayısıyla milletin malı. Bu milletin malına sahip çıkma görevi şuanda bizde. Biz de bunu layıkıyla 5 senedir yerine getirmeye çalıştık ve önemli mesafeler kat ettik. Hepinizin bildiği Kayseri Şeker Fabrikası ile ilgili 2010 yılının Kasın ayında oluşan tablo, operasyonlar sonrası yönetimsiz kalınca bizi layık gördünüz. O zaman olumsuz bir tablo olduğunu, Kayseri Şeker Fabrikası’nın neredeyse iflas noktasına geldiğini biliyorduk. Bu çerçevede buradaki görevin zor olduğunu ve buna herkesin sahip çıkması gerektiğini söyledik. 2011 yılının Ocak ayında gerek Kayseri Şeker Fabrikası’nda gerek Pancar Ekicileri Kooperatifi’nde göreve başladık. Ortadaki tablo çok vahimdi, Kayseri Şeker Fabrikası’nın 650 milyon gibi bir borç yükü vardı. Elinde bir miktar şeker vardı ama bunların bu borç yükünü kaldırması hiçbir şekilde mümkün değildi. Kısa vadede o zamanlar 300 milyon gibi bir banka borcu vardı, yeni başladığımız dönemde bir banka 5 milyon alacağı için haciz getiriyordu. 1 ay süre istemiştik ve 1 ay süre içerisinde onu ödeme durumu bulmuştuk. Giderlerin ödenebilmesi için 450 milyon kredi kullanılması gerekiyordu, 4 bankadan kredi kullanarak bu çarkı çevirmeye başladık. Bizim görevi devraldığımız tarihte Kayseri Şeker Fabrikası 35 milyon zararla kapattı o seneyi. Ama 2016 tarihi itibariyle 213 milyon bir kar söz konusu. Göreve geldiğimizin 3. senesi 122 milyon kar sağlandı. Bu 122 milyon, Kayseri Şeker’in 1992 yılından 2010 yılına kadar 18 yılda elde etmiş olduğu toplam kardan daha fazla karı ifade ediyor. Bununla Kayseri Şeker Fabrikası Kayseri’de kurumlar vergisi rekortmeni oldu. Vergi Dairesi Başkanı da geçen hafta belgeyi takdim etti. Nisan sonunda yapılacak değerlendirmelerde de yine vergi rekortmeni olabilecek bir rakam olarak görüyoruz” dedi.
“106 MİLYON TL KREDİ BORCUMUZ VAR”
Göreve geldikleri tarihten itibaren ödedikleri borçlar hakkında bilgiler veren Akay, şuanda 106 milyon TL kredi borçlarının olduğunu aktardı. Akay; “Kalan kredi borçlarımız 47 milyon 250 bin 1,5 yıl vadeli 58 milyon bizim cari işlemleri sürdürmek için ticari olarak kullandığımız 15-20 gün içerisinde kapatmayı hedeflediğimiz bir borç ve 10 milyon da Ziraat Bankası’ndan kullandığımız çok düşük faizli tohum kredisi olmak üzere şuanda 106 milyon civarında bir kredi borcumuz var” şeklinde konuştu.
“LİSANSLI DEPOCULUK ŞİRKETLERİNİN İNŞAATI HAZİRAN SONUNDA TAMAMLANACAK”
Temeli atılan lisanslı depoculuğun son durumu hakkında bilgiler veren Akay; bunların hububat sezonuna yetişeceğini söyledi. Hüseyin Akay; “20 bin ton Şarkışla’da, 20 bin ton Develi’de 40 bin ton Boğazlıyan’da olmak üzere lisanslı depoculuk şirketlerimizin inşaatı devam ediyor. Yüzde 75 seviyesine geldi, Haziran sonu itibariyle bu inşaatlar tamamlanacak, Temmuz itibariyle hububat sezonuna yetişecek inşallah. Burada tabi çiftçinin özellikle arpa, buğday, kabak çekirdeği, ay çekirdeği, bakliyat, mısır gibi taneli ürünlerini muhafaza etmek üzere kuruluyor bu şirketler. Çiftçimizin ürünü daha fazla değer kazanacak bu şirket sayesinde ve çiftçinin geliri bu sayede artacak” dedi.
“KAYSERİ ŞEKER’İN DEĞERİ 2,5 MİLYAR TL”
Göreve geldiklerinde Kayseri Şeker’in değerinin 580 milyon TL civarında olduğunu, şuanki değerlendirmelerde ise 2,5 milyar TL’nin telaffuz edildiğini bildiren Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay sözlerini şöyle sürdürdü;
“Kayseri Şeker Fabrikası’nın 31 tane kurumsal ortağı var. Özelleştirme İdaresi devletin elindeki bütün şeker fabrikalarını özelleştirme kapsamına aldı. Dolayısıyla bizim hissemiz de özelleştirme kapsamında. Biz tekrardan özelleştirmede ihale yapılacak olursa bu bölgedeki çiftçilerimiz ve çalışanlarımız adına almak arzusundayız. Bu bölge vatandaşları Kayseri Şeker Fabrikası’ndan hisse sahibi olurlarsa yüksek gelirden onların da pay alma imkanı ortaya çıkacak. Çünkü Kayseri Şeker Fabrikası tarihinde ilk defa bu sene ortaklarına kar payı dağıtmaya başladı. Özelleştirme İdaresi Kurulu’ndan payını aldı. 2012 yılında ihaleye girdik, o zaman 11 milyon dolar biz vermiştik hisseye, Özelleştirme İdaresi de 26 milyon dolar gibi bir bedel istemişti. O zaman anlaşamadığımız için almamıştık. Şimdi diyoruz ki ‘Keşke alsaydık.’ Çünkü Kayseri Şeker Fabrikası’nın o zamanki değeri 580 milyon gibi bir rakama tekabül ediyordu, şimdi bankacıların değeri dudak uçuklatacak bir rakama geldi. Kayseri Şeker Fabrikası’nın değeri olarak 2,5 milyar dolar telaffuz ediliyor.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!