Güncelleme Tarihi:
Oktay ENSARİ/ KAYSERİ (DHA)- TÜRK Hava Kuvvetlerinin envanterinde bulunan İspanyol yapımı Casa CN235 hafif nakliye uçaklarının yıllardır sürdürülen bakımlarının ardından; Asya, Avrupa ve Afrika kıtasındaki aynı tür uçakların fabrika seviyesi bakımları, Airbus firmasının da katkısıyla yılbaşından itibaren Kayseri’de yapılacak.
Airbus Defence and Space, 5 ay önce Türk Hava Kuvvetleri’ni CN235 uçaklarının bölgesel bakım merkezi olarak yetkilendirdi. Airbus Defence and Space, geçen yıl yapılan detaylı sertifikasyon sürecinin ardından Türk Hava Kuvvetleri’nin Kayseri’deki 2’nci Hava İkmal Bakım Merkezi’ni 'CN235 uçakları için Bölgesel Destek Merkezi' olarak yetkilendirdi.
Türkiye toplam 59 uçak ile dünyadaki en büyük CN235 filosuna sahip ülke olarak, 20 yıldır uçakların bakım, onarım, revizyon ve modernizasyonu konusunda tecrübe kazanmıştı. Anlaşma ile Türk Hava Kuvvetleri, Deniz ve Sahil Güvenlik Komutanlıkları envanterindeki uçaklarda kazanılmış bu kabiliyetler, yalnız Türkiye’de değil, bölgede kullanılan diğer uçaklara da destek vermek amacıyla kullanılacak.
Yılbaşından itibaren muhtemelen Fas’dan ilk CN235 uçağı Kayseri’ye getirilerek projenin uygulama süreci başlatılacak. Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve Erciyes Üniversitesi Erciyes Teknopark tarafından Kayseri’de dün başlayan ve yarın sona erecek ’Aerox -2016’ Uluslararası havacılık ve uzay teknolojileri etkinliğine katılan Airbus Türkiye Ofisi direktörlerinden Bahadır Gültekin, "Biliyorsunuz Kayseri, Türkiye’nin havacılık tarihindeki en eski, en öncü illerinden biridir. Türkiye’de ilk uçakların yapıldığı yerler burası. Hava Kuvvetleri’nin burada çok değerli tesisleri, çok büyük kabiliyetleri var. Gerek 2'nci Hava İkmal Merkez Komutanlığı, gerekse 12'nci Ana Ulaştırma Üs Komutanlığı, nakliye, ulaştırma uçaklarının bakım ve onarımı ile fabrika seviyesi bakımlarının bakımı ile ilgili engin bir tecrübeye sahip. Biz, Airbus olarak Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığıyla beraber işbirliği içerisinde yaklaşık 1,5 yıldır çok yoğun çalışmalar yürütüyoruz. Bu yaptığı çalışmaların sonunda 2'nci Hava İkmal ve Bakım Merkez Komutanlığı’nın sertifikasyonunu tamamladık. Havacılıkta bir faaliyetin yürütülebilmesi için sertifikasyon sürecini tamamlamanız gerekir. Hava Kuvvetlerinde 59 adet CN235 uçağı var ve 30 yıldır bu faaliyeti yürütüyorlar. Bu tecrübeyi, Airbus’un diğer ülkelerdeki uçaklarında da kullanılması için bir şans olarak görüyoruz. Hava Kuvvetlerimiz bu konuda bize gerekli desteği verdi, kendi kabiliyetlerini bizimle paylaşmak üzere çok iyi bir işbirliği içerisinde bulunuyorlar. Umarım yıl sonuna kadar yabancı dost ve müttefik bir ülkenin uçağı ilk defa kanatlarını buraya indirecek ve hep birlikte Airbus ve Hava Kuvvetleri mühendislik kabiliyetleri birleşerek bu faaliyet yürüyecek" dedi.
BAKIM İÇİN İLK UÇAK FAS'TAN GELECEK
Airbus Türkiye Ofisi direktörlerinden Bahadır Gültekin, yılbaşından itibaren Kayseri’ye bakım için gelecek CN235 uçaklarından ilkinin büyük olasılıkla Fas’dan geleceğini, yılda 8’e yakın uçağın burada elden geçirileceğine dikkati çekti. Gültekin sözlerini şöyle sürdürdü:
"Biliyorsunuz bu endüstriyel bir iş. Bunun arkasında Kayseri’nin sahip olduğu endüstri kabiliyeti, iş payı alacaktır. Dolayısıyla bu hep birlikte iş yapma projesi, Kayseri’yle, Hava Kuvvetleriyle birlikte yapma projesidir. Umarım amacımıza hep birlikte ulaşacağız. Hava Kuvvetlerinin kendi 50 uçağı, Deniz Kuvvetlerinin 6 ve Sahil Güvenliğin 3 uçağının bakımı zaten Kayseri’de yapılıyor. Yani 59 uçaklık bir kabiliyet var. Bunun arkasında kalan ilave kabiliyet olarak da yılda 3-8 uçağı buraya getirmeyi planlıyoruz. Eğer, işler yolunda gider, hep birlikte mutlu, motivasyon içerisinde çalışırsak, bu kabiliyetin 2 katına, 3 katına çıkacağına inanıyorum. Türkiye’yi merkez kabul ederseniz, çevresindeki Avrupa ve Asya dahil bütün ülkeleri Kuzey Afrika ve Kazakistan’ı içine alan bütün bölgeyi kapsıyor. Ama, havacılıkta şöyle bir konu vardır; eğer siz iyi iş yaparsanız, kaliteli ve fiyatı uygun iş yaparsanız, sertifikalı iş yaparsanız, Türkiye bu konuda çok şanslı, çünkü işçilik saat ücretleri çok uygun. Bu çalışmamızın Latin Amerika ülkelerine kadar uzanacağına inanıyorum."
FOTOĞRAFLI