Kayseri Bilim, Sanayi Ve Teknoloji İl Müdürü Kamil Akçadırcı:

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2015 10:16

Kayseri Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Kamil Akçadırcı, ’Asansör İşletme, Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği’nde bina yöneticilerinin sorumluluklarının arttığını söyledi.
Kayseri Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Kamil Akçadırcı, "Bakanlığımızca, "Asansör İşletme, Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği" 24 Haziran 2015 tarihli ve 29396 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmeliğin, teknik bakım personelinin sahip olması gereken sertifikaya ilişkin hükmü 18 ay sonra, diğer hükümleri ise 24 Haziran tarihi itibarıyla yürürlüğe girdi.
Yönetmelikle, asansörlerin insan can ve mal güvenliğini tehdit etmeyecek şekilde kullanımlarını sağlamak amacıyla bakım ve periyodik kontrol esasları yeniden düzenlendi. Mevcut asansörlerin iyileştirilmesi, denetimi, garanti ve satış sonrası hizmet şartları ile uyulması gereken kurallar belirlendi" dedi.
Akçadırcı, yeni yönetmelikle ilgili olarak şu bilgileri verdi:
"Periyodik kontrol sonucu A Tipi Muayene Kuruluşunca güvensiz olarak tanımlanan ve kırmızı renkli etiket iliştirilen asansörler Belediyelerce, güvenlik için mühürlenerek hizmetten men edilecek.
HER ASANSÖRE BİR KİMLİK NUMARASI VERİLECEK
Asansör Eylem Planının en önemli hedeflerinden biri olan her asansöre tek bir kimlik numarası verilmesi ve tüm işlemlerin bu numara üzerinden takip edilmesi uygulaması hayata geçiyor.
A tipi muayene kuruluşu tarafından periyodik kontrol aşamasında her bir asansör için oluşturulan asansör kimlik numarası alüminyum esaslı yapıştırma etiketi şeklinde tanımlanarak asansör kabinine kolayca sökülemeyecek ve silinemeyecek şekilde iliştirilecek.
Ulusal Adres Veri Tabanı esas alınarak oluşturulacak olan asansör kimlik numarası sayesinde Bakanlığımızca tüm işlemler anlık olarak bu numara üzerinden takip edilebilecek, asansördeki bakım, onarım, revizyon ve periyodik kontrol gibi her türlü işlem elektronik ortamda izlenebilecek.
BİNA SORUMLULARININ YÜKÜMLÜLÜKLERİ
Yaşanan kaza ve problemleri en aza indirmek amacıyla bina sorumlusu, asansörün güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak üzere ayda bir kez bakımını ve yılda bir kez periyodik kontrolünü yaptırmaktan, bakım ve periyodik kontrol ücretinin ödenmesinden sorumludur.
Bina sorumlusu, asansörün sürekli olarak çalıştırılmasını sağlamak ve asansörle ilgili herhangi bir tehlikeli durumu asansörü monte eden veya onun yetkili servisine ileterek, gerekli müdahale yapılana kadar gerekli güvenlik tedbirlerini almakla yükümlüdür.
PERİYODİK KONTROL
Asansörlerin periyodik kontrolü Bakanlığımız tarafından yetkilendirilen ve ilgili Belediye ile protokol imzalayan A tipi muayene kuruluşu tarafından yapılır.
Asansörlerin periyodik kontrolü, yılda bir defa asansörün bakımını üstlenen asansör monte edenin veya onun yetkili servisinin nezaretinde gerçekleştirilir. A tipi muayene kuruluşunca tanzim edilen rapor ilgili belediyeye, asansör monte edene veya yetkili servisine ve bina sorumlusuna iletilir.
KIRMIZI ETİKETLİ ASANSÖRLER KULLANILAMAYACAK
Periyodik kontrol sonuçları "kusursuz", "hafif kusurlu", "kusurlu" ve "güvensiz" olmak üzere dört grupta değerlendirilecek.
Kusursuz olarak tanımlanan asansöre, periyodik kontrolü yapan A tipi muayene kuruluşu tarafından YEŞİL renkli, hafif kusurlu olarak tanımlanan asansöre, MAVİ renkli, kusurlu olarak tanımlanan asansöre SARI renkli, güvensiz olarak tanımlanan asansöre KIRMIZI renkli bilgi etiketi iliştirilir.
Kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirilen ve güvensiz olarak tanımlanan asansörün kullanımına bina sorumlusu tarafından izin verilmez. Bu asansörün en fazla otuz gün içerisinde güvenli hale getirilmesi bina sorumlusunca sağlanır.
Güvenli hale getirilmediği belirlenen kırmızı etiketli asansör, ilgili belediye tarafından mühürlenerek hizmetten men edilir. Asansörün 30 gün içerisinde güvenli hale getirilmeden çalıştırılmasından doğabilecek can ve mal kaybından bina sorumlusu mesuldür.
Kusurlu olarak tanımlanan ve sarı renkli bilgi etiket iliştirilmiş olan asansördeki uygunsuzlukların en fazla altmış gün içerisinde giderilmesi bina sorumlusunca sağlanır. Belirlenen sürede güvenli hale getirilmeyen asansör belediye tarafından mühürlenerek hizmetten men edilir, kullanılması engellenir.
Mavi renkli bilgi etiketi iliştirilmiş olan asansörde belirlenen uygunsuzlukların bir sonraki periyodik kontrole kadar giderilmesi bina sorumlusunca sağlanır.
İDARİ YAPTIRIMLAR
Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket eden asansör monte eden veya onun yetkili servisine, A tipi muayene kuruluşuna ve bina sorumlusuna veya kat maliklerine 1705 Sayılı Kanunun 6’ncı maddesine göre idari para cezası uygulanacak.
Garanti belgesi ve tescil ile ilgili şartları sağlamayan asansör monte edene 4703 Sayılı Kanunun 12’nci maddesine göre, satış sonrası hizmetlere ilişkin şartların sağlanmaması halinde 1705 Sayılı Kanunun 6’ncı maddesine göre idari para cezası uygulanacak.
Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket eden A tipi muayene kuruluşunun yetkisi Bakanlığımız tarafından geçici olarak durdurulur veya iptal edilir ve/veya idari para cezası uygulanır."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!