IHA
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2015 11:11
KAYSERİ BAROSU
Kayseri Barosu Kadın Hakları Komisyonu, Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkının verilmesinin 81. yıldönümü nedeniyle
Atatürk anıtına çelenk bırakarak, basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasında konuşan Kayseri Barosu Kadın Hakları Komisyonu Üyesi Kadriye Akkaş Peker, "1935 yılında TBMM’de 18 kadın milletvekili bulunurken, 2015 yılı seçimlerinde bu sayı ancak 76 olmuştur. Türk kadını kendisine sunulan hakları, Kurtuluş Savaşındaki başarısını ve gücünü unutmuştur" dedi.
Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkının verilmesinin 81. yıldönümü nedeniyle Kayseri Barosu Kadın Hakları Komisyonu Atatürk anıtına çelenk bıraktı. Ardından Kayseri Barosu konferans salonunda yapılan basın açıklamasında konuşan Kayseri Barosu Kadın Hakları Komisyonu Üyesi Kadriye Akkaş Peker, “Kadınların kendi kaderi ile birlikte ülke kaderinde de söz sahibi olabilmelerinin yolu siyaset yapmaktan geçmektedir. Türk kadını kendisine tanınan bütün haklara layık olduğunu hem söz konusu haklar tanınmadan önceki asalet ve kahramanlığı ile hem de bu haklar tanındıktan sonra kısa zamanda çeşitli mesleklerde gösterdiği başarılarla kanıtlamıştır.
Kadın erkek eşitliğinin kabul edildiği modern Türkiye Cumhuriyeti’ne geçiş birçok devrim ile mümkün olabilmiştir. Bu devrimlerle, kadınların erkekler ile eşit toplumsal varlıklar olarak toplum içinde yerlerini almaları bir uygarlık aşamasıdır ve Atatürk devrimlerinin en önde gelenlerindendir. Türkiye Cumhuriyeti’nde kadın güçlenmeye, kişiliğini bulmaya ve erkeğinin yanında sosyal faaliyetlere katılmaya başlamıştır. Atatürk’ün Kadın Hakları konusundaki görüşleri ve gerçekleştirdikleri, yakın dönemde Birleşmiş Milletler Teşkilatı’nın yaymaya çalıştığı kadın hakları ile ilgili görüşlerle aynıdır. Atatürk, çağının ötesine geçerken kadına bir birey olarak haklarının verilmesi Atatürk tarafından çok önceleri dile getirilmiş ve çoğunlukla da uygulanmıştır” diye konuştu.
Peker ayrıca, “Atatürk, çağdaş bir düşüncenin ürünü olan bu sözleriyle kadının toplumdaki yerini belirlemiştir. Atatürk’ün Türk kadınına beslediği sevgi ve saygı, Kurtuluş Savaşı’ndaki gözlemleri ile iyice perçinleşmiştir. 1924’de Cumhuriyet’in ilk kadın cemiyeti Türk Kadınlar Birliği kurulmuştur. Bu dernek kadınların siyasal hakları için çalışan ilk dernektir. Bu cemiyet kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesi için çalışmıştır. Türk kadınlar birliği daha sonra 1935 yılında kadınların siyasal haklarını kazanmasıyla amacına ulaştığını ileri sürerek kendini feshetmiştir. 30 Nisan 1930 ‘da belediye seçimlerinde seçmen olma hakkı 26 Ekim 1933’te muhtar seçme ve köy ihtiyar heyetine seçilme hakkı 5 Aralık 1934’te milletvekili seçme ve seçilme hakkı verilmiştir. 1935 yılında kadınların seçme ve seçilme hakkını ilk kez kullandığı
seçimler yapılmış, TBMM’ye 18 kadın milletvekili seçilmiştir. Atatürk, toplumun bir parçası olan kadınların her alanda ileri bir seviyede olmasını arzu etmiştir. Atatürk’ün yapmış olduğu girişimler neticesinde, Türk kadınlarının iktisadi ve siyasal yaşama katılımlarının sağlanabilmesi açısından yapılan değişikliklerle kadınlara seçme ve seçilme hakları verilmiştir. Böylece Türk kadını layık olduğu değere kavuşmuştur. Kadınlara tanınan bu hakların o yıllarda birçok Avrupa devletlerinde olmayışı, Atatürk’ün ve Türk halkının kadın haklarına verdiği değer ve önemi en güzel şekilde ortaya koymaktadır” şeklinde konuştu.
Sözlerini sürdüren Peker, “Kadınların sosyal hayatta geldikleri duruma bakacak olursak eğer 81 yıl önce kazanılmış olan seçme ve seçilme hakkı halen kağıt üzerinde kalmış uygulamada ise kadın; eşinin seçtiğini seçmiş, kendisi ise seçilememiştir. Bu tüm Türk toplumunun acı bir kaybıdır. Türk kadınları, erkeklerinin bulunduğu her yerde uyanık ve etkin olmalıdır. 1935 yılında TBMM’de 18 kadın milletvekili bulunurken 2015 yılı seçimlerinde bu sayı ancak 76 olmuştur. Türk kadını kendisine sunulan hakları, Kurtuluş Savaşındaki başarısını ve gücünü unutmuştur. Dikkati başka yönlere çekilerek pasif hale getirilen Türk kadını dikkatini haklarına, hürriyetine, vatanına, bayrağına, ülkenin geleceğine, dinine, kültürüne, temel değerlerine, Atatürk’e sahip çıkmaya vermelidir. Kadınlarımızın kendi kaderi ile beraber ülke kaderinde de söz sahibi olmaları seçme ve seçilme haklarını layıkıyla kullanmaları ile mümkün olacaktır. Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 81. yılını kutlarken, Mustafa Kemal Atatürk ve fikir arkadaşlarını saygıyla anıyor Türk kadınları olarak temel değerlerimizi korumaya kararlı olduğumuzu bir kez daha yineliyoruz” ifadelerini kullandı.