Katkı maddeleri kullanılarak üretilen dondurmalardan uzak durun uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Katkı maddeleri kullanılarak üretilen dondurmalardan uzak durun uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2017 12:00

Katkı maddeleri kullanılarak üretilen dondurmalardan uzak durun uyarısı

Haberin Devamı

KAYSERİ, (DHA) - BESLENME ve Diyet Uzmanı Hülya Tulgar, vatandaşlara kaynağı bilinmeyen tatlandırıcılar ve çeşitli katkı maddeleri kullanılarak üretilen dondurmalardan uzak durulması gerektiği uyarısında bulundu.

Besin değeri açısından katkısız olarak üretilen doğal dondurmanın faydalı olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Tulgar, "Süte göre 3-4 kat daha fazla yağ, yaklaşık yüzde 15 fazla protein ve 3-4 kat daha çok karbonhidrat içermektedir. Kalsiyum ve fosfor açısından zengin olan dondurma, B ve A vitamini bakımından da zengindir. Dondurma, içerdiği kalsiyum ve fosfor nedeniyle de büyüme çağındaki çocukların kemik ve diş gelişimi açısından da önemli bir besin kaynağıdır. Bir süt tatlısı olan dondurmanın kalori değeri, baklava ve pasta gibi hamurlu tatlılara oranla daha düşüktür ve daha besleyicidir. Özellikle yaz aylarında zayıflamak veya forma girmek isteyenlerin günlük beslenme planlarında, aşırıya kaçmamak şartıyla dondurma tüketmeleri uygundur. Haftada bir veya iki kez 2 top şeklinde ara öğünlerde tüketilecek organik meyveli dondurmanın, antioksidan özelliği de bulunmaktadır. Kalp-damar ve diyabet hastalarının ise özel olarak üretilen, besin değerleri daha düşük diyet dondurmaları uzman kontrolünde tüketmesi uygundur" ifadelerini kullandı.

Dondurma tüketirken dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Tulgar, "Dondurmanın sağlıklı koşullarda üretilmiş ve saklanmış olması da çok önemlidir. Çünkü gerekli hijyen koşullarında üretilmemiş ve uygun bir şekilde saklanmamış dondurma vücut sağlığını tehdit edebilir. Taze sütten yapılan ve katkısız dondurmaların tercih edilmesi daha çok önerilmektedir. Klasik usullerle üretilen katkısız ve paketsiz satılan dondurmaların ise bilinen ve güvenilir yerlerden alınması çok önemlidir. Mikroorganizmalar, süt ve süt ürünlerinin içinde çok hızlı çoğaldıkları için dondurma da kolay bozulabilen bir yiyecektir. Bu nedenle dondurmanın pastörize sütten yapılması ve hijyenik koşullarda üretilmesi çok önemlidir. İzinsiz üretilen veya son kullanma tarihi geçmiş ürünler asla satın alınmamalıdır. Dondurmanın üretimi sonrasında dağıtımının soğuk zincire uygun olarak yapılması gerekmektedir. Dondurmaların saklandığı soğutucuların steril olması da çok önemlidir" şeklinde konuştu.        

FOTOLU

  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!