Güncelleme Tarihi:
Oktay ENSARİ/KAYSERİ, (DHA) - KAYSERİ’nin Yahyalı İlçesi'nde Orta Toraslar üzerinde yer alan, Uganda’da bulunan 100 metre yükseklikten dökülen Victoria Çağlayanı'ndan sonra dünyanın en yüksek ikinci şelalesi olarak tescil edilen Kapuzbaşı, yazın yakıcı sıcağından sonra bayram tatiline çıkanların uğrak yeri oldu.
Yahyalı'ya 76 kilometre uzaklıkta ve Aladağlar Milli Parkı sınırları içerisinde yer alan müthiş bir manzaraya sahip Kapuzbaşı Şelalesi, Orta Toroslar üzerinde bulunan kar ve buzul sularını kaynağından çıktığı gibi Zamanlı Irmağı'na dökülüyor. Kapuzbaşı Şelaleleri yüksekten akışı itibariyle Uganda’da bulunan Victoria çağlayanı (100 metre) dışında, ABD’de bulunan Niagara’dan (55 metre), Finlandiya’da bulunan İmatra’dan (25metre), Erzurum’daki Tortum’dan (50 metre), Antalya’da bulunan Düden’den (25 metre) ve Manavgat’tan (5 metre ) daha büyük olarak tanımlanıyor.
Orta Toroslar'ın kar sularını 70 metreden patlattığı kayaların arasından Zamantı Irmağı'na bırakan Kayseri'nin Yahyalı İlçesi'ndeki Kapuzbaşı Şelaleri'nde, zaman zaman gökkuşağı oluşuyor. Su zerreciklerin etrafa yayılması ve çevrede yarattığı 'doğal klima' ziyaretçileri serinletiyor. Bayram tatili nedeniyle Kapuzbaşı’na gelenler, tahtadan yapılmış ev, pansiyonlarda ya da çadırlarda geceliyor. Kırmızı benekli alabalık yiyip, doğa harikatı önünde hatıra fotoğrafı çekiyor.
YAZ- KIŞ SUYU KESİLMİYOR
Yahyalı İlçesi, Kapuzbaşı Köyü'nde bulunan Kapuzbaşı Şelaleleri 500 metrekarelik bir alan içerisinde 7 şelaleden ibaret doğa çatlağından, kayalar arasından fışkırıp 70 metre yükseklikten dökülüyor. İrtifa akışı itibari ile Uganda'da 100 metre yüksekliğinden dökülen Victoria çağlayanından sonra, dünyanın en yüksek ikinci şelalesi olarak tescilli. Şelale Yahyalı'ya 76 kilometre uzaklıkta Kapuzbaşı Köyü sınırları içerisinde bulunuyor. 'Tepe' adlı blok kayadan çıkan şelalelerin 5'i tepenin doğusunda, 2'si güneyinde bulunuyor. Şelale suları, Aladağ-Aksu suları ile birleşerek Zamantı Irmağı'na, oradan da Seyhan Nehri'ne karışıyor. Aladağ zirvelerinde bulunan kar ve buzulların erimesiyle beslenen, yaz-kış suları hiç kesilmeyen şelalelerden doğudaki 3 şelale, takım şelale adını alıyor. Debisi yaz aylarında saniyede 27 bin 500 litreye ulaşan ve deniz seviyesinden 700 metre yükseklikte olan Kapuzbaşı takım şelaleleri, çağlayan sularının sesi ve süt beyaz rengi ile doğanın görkemli görüntüsünü ortaya koyuyor. Şelale sularının boşaldığı vadi tabanında, temiz sularda kırmızı fosfor benekli alabalıklar yaşıyor. Şelaleye Kayseri’nin Yahyalı İlçesi'nin yanı sıra, Adana ve Niğde üzerinden de karayoluyla da ulaşılıyor.