Kamuda İş Sağlığı ve Güvenliği, ERÜ’de masaya yatırıldı

Güncelleme Tarihi:

Kamuda İş Sağlığı ve Güvenliği, ERÜ’de masaya yatırıldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2016 14:53

Kamuda İş Sağlığı ve Güvenliği, ERÜ’de masaya yatırıldı

Haberin Devamı

KAYSERİ, (DHA) - ERCİYES Üniversitesi (ERÜ) İş Sağlığı ve Güvenliği Şube Müdürlüğü tarafından “Kamuda İş Sağlığı ve Güvenliği” adlı panel düzenlendi.

İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen panele; Vali Yardımcısı Mehmet Emin Avcı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kemal Apalak, Tıp Fakültesi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Kudret Doğru, Tıp Fakültesi Hastaneler Başmüdürü Özcan Özyurt, İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Şükrü Su ile kamu kurumlarının iş sağlığı ve güvenliği birim yetkilileri katıldı. Panelin açılış konuşmasında İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Şükrü Su, iş kazalarının çözümü için eğitim temelli bir yasal düzenlemenin şart olduğunu söyledi. Yrd. Doç. Dr. Su, “Günümüzde teknoloji sanayileşmeyi hızlandırmakta ve bununla birlikte oluşan katma değer toplumların refah düzeyini yükseltmektedir. Ancak bu değişmeyle birlikte teknoloji, çevreyi ve çevreyle birlikte çalışanların sağlık ve güvenliğini tehdit etmektedir. Gelişmiş ülkeler yasal önlem, toplumsal eğitim ve bilinçlendirme ile sorunun çözümü için çaba sarf ederek yol almış bulunmaktadır. Ancak bizim gibi ülkeler yani sanayileşmesini henüz tamamlayamamış ülkeler, bir başka deyişle eğitim ve denetim sistemlerinin yeterli düzeyde olmadığı ülkelerde, gayretler istenilen düzeyde olmamakta ve ilerleme de yavaş olmaktadır. Tabi ki problemin çözümü için eğitim temelli bir yasal düzenleme şart. Çünkü bu konularda eksiklikler bir araya geldiğinde iş kazaları ve meslek hastalıkları gibi insan ve toplum yaşamını ilgilendiren ve tehdit eden birçok olumsuz sonuç ortaya çıkmakta” diye konuştu.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kemal Apalak ise, yeni medeniyetlere kapı açabilmemiz için öncelikle bireylerin sosyal güvenliğinin teminat altına alınması gerektiğini söyledi. Rektör Yardımcısı Apalak, “Tarihi bir süreç içerinde baktığımızda toplumun temel taşını oluşturan bireylerdir. Dolayısıyla bireylerin hem ruh sağlığı, hem de fizyolojik sağlıkları, sosyal güvenliklerinin ve çalışmış oldukları ortamlarda ki güvenliklerinin sağlanması büyük bir zorunluluk olduğu gibi, teminat altına alınması da gerekiyor. Dolayısıyla devlet kavramı özellikle toplum içerisinde ki bireyin güvenliğini sağlamakla mükelleftir. Bizlerin daha sağlıklı bir toplum geliştirebilmesi ve yeni medeniyetlere kapı açabilmemiz için öncelikle bireyin sosyal güvenliğiyle, çalışma şartlarında iş sağlığı ve güvenliği için önlemler alarak, kanunlar oluşturarak, arzu ettiğimiz noktaya geldik” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi. Panelde iş sağlığı ve güvenliğinde tarafların görev ve sorumlulukları, kurumlarda yürütülen iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları, kamuda iş sağlığı ve güvenliği profesyonellerinin çalışma şekilleri, uygulamada karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri konuları enine boyuna tartışıldığı panelde ERÜ İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkez Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Enes Gündüz, Dünya ve Türkiye’deki yaşanan iş kazalarındaki ölüm oranları hakkında istatistiki bilgiler verdi. Öğr. Gör. Gündüz, “Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tahminlerine baktığımızda dünyada 3 milyar civarında çalışan vardır. Bu çalışanlardan her yıl 270 milyonu iş kazası geçiriyor.16 milyon çalışan meslek hastalığına başvuruyor. Yine Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tahminlerine baktığımızda 360 bin kişi iş kazaları yüzünden hayatını kaybediyor. Yani iş sağlığı güvenliği tedbirlerinin alınmaması nedeniyle dünyada her yıl 2 milyon 310 bin kişi hayatını kaybediyor. Her 100 bin işçi için ülkemizde iş kazası ölüm oranı 12,3 olarak gösteriliyor. Avrupa Birliği ülkelerinde bu oran ortalama 2,3 iken biz AB’nin ortalama 5 katı daha fazla iş kazasından dolayı ölüm yaşıyoruz. Bu bize yakışmıyor. Çünkü biz dünyanın 16. büyük ekonomisiyiz. Dünyada birçok ülkenin yıldızıyız, ümit kaynağıyız. Yine SSK’nın verilerini ele alırsak, ülkemizde her gün 19 çalışan hayatını kaybetmekte. Bu çok ciddi bir rakam” şeklinde konuştu. 

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!