Güncelleme Tarihi:
TOMARZA, (Kayseri), (DHA) - BİRLEŞMİŞ Milletler (BM) Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) tarafından kabul edilen “Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi” kapsamında oluşturulan İl Tespit Kurulu Tomarza'da ilk toplantısını yaptı.
UNESCO teşkilatı tarafından 17 Ekim 2003 tarihinde Paris’te düzenlenen 32'nci Genel Konferansı'nda, kültürel mirasın korunması ve desteklenmesi amacıyla kabul edilen ve ülkemizin de 19 Ocak 2006 tarihli ve 5448 sayılı Kanunla 27 Mart 2006 tarihinde resmen taraf olduğu “Somut olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi” kapsamında; Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü talimatları doğrultusunda oluşturulan SOKÜM Kayseri İl Tespit Kurulu, kentin somut olmayan kültürel mirasının tespiti çalışmalarının 2018 yılı 1'nci dönem toplantısı Tomarza Kaymakamlığı ve İlçe Belediye Başkanlığı ev sahipliğinde Tomarza’da yapıldı.
Toplantıya Tomarza Kaymakamı Burak Dertlioğlu, Belediye Başkanı Fahrettin Işık, İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Taymuş ile komisyon üyelerinden Doç. Dr. Bayram Durbilmez, emekli öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Kadir Özdamarlar, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Şube Müdürü Erkan Erdoğan, Kültür ve Turizm Uzmanı Hasan Fırat İpek, Türkiye Yazarlar Birliği Kayseri Şubesi Başkanı Selim Tunçbilek, Kayseri Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Alim Gerçel, Türk Halk Oyunları Uzmanı Ahmet Namaldı, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Bilgi İşlem Şubesi çalışanı Mustafa Köroğlu, Tomarza İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Kurt, Tomarza Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Nermin Aksoy Karadavut ve davetliler katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Kaymakam Burak Dertlioğlu, "Unutulmuş ya da unutulmaya yüz tutmuş kültürel değerlerin gelecek nesillere korunarak, bozulmadan aktarılması ve gelecek nesiller tarafından yaşatılması gerekiyor" dedi. İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Taymuş ise, çalışmanın amacından bahsederek, " İlimize ait somut olmayan kültürel miras unsurlarını saptama, koruma, yaşatma, arşivleme, araştırma, geliştirme, teşvik etme ve gelecek nesillere aktarma gibi gerekli önlemleri almak ve bu kapsamda ilimiz ve yöresine ait bu güne kadar çok sayıda kültürel unsurun tespitini yapmak amacıyla bu çalışmayı yürütüyoruz. Bunlardan birçoğu da Bakanlığımız tarafından hem il envanterine, hem de ulusal envantere alındı" şeklinde konuştu.
Gerçekleştirilen toplantıda, kurul üyeleri ve yörenin kültür adamları tarafından Tomarza yöresinin unutulmuş veya unutulmaya yüz tutmuş önemli kültürel değerlerinin bulunduğu belirtildi. Bu değerler üzerine gerçekleştirilen konuşmalarda katılımcılardan bilgiler alınarak yörenin; yemek, oyun, düğün, ağıt gibi unsurlarının tespitine yönelik çalışmalar gerçekleştirildiği ifade edildi.
FOTOĞRAFLI