Güncelleme Tarihi:
KAYSERİ (AA) - ESMA KÜÇÜKŞAHİN - Üreme Tıbbı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yılmaz Şahin, şikayet ve davalardan çekinen doktorların riskleri olan normal doğumdan kaçındığını belirterek, bunun sezaryenle doğumun artmasındaki en önemli neden olduğunu söyledi.
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüm denetimlere rağmen sezaryenle doğumun yaygınlaşmasının önüne geçilemediğini ifade etti.
Anne ve çocuk sağlığı açısından tıbbi bir gereklilik görüldüğünde sezaryene yönelmek gerektiğini belirten Şahin, "Şikayet ve davalardan çekinen doktor, riskleri olan normal doğumdan kaçınıyor. Bu, sezaryen doğumun artmasındaki en önemli neden" dedi.
"Doktorun doğum boyunca anne adayının başında durarak takip etmesi gerekiyor ancak bu, ülkemizde mümkün değil" diyen Şahin, "Doktorun aileye bebeği sağlıklı teslim etme garantisi yok. Özellikle doğudaki kentlerimizde meslektaşlarımız doğuma tehditle giriyor. Baskılar nedeniyle mesleği bırakan arkadaşlarımız var. Hasta yakınlarının tepkisinden, açılan davalardan bunalan hekimler, sezaryene yöneliyor. Her gün, avukatlarla konuşup, pek çok şikayetle uğraşan meslektaşlarımız var. Bu kadar baskının ardından doktor da normal doğumdan uzaklaşıyor" ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Şahin, ABD, Almanya gibi ülkelerde tıbbı gereklilik olmadıkça sezaryen doğuma izin verilmediğine dikkati çekti. "SGK, gereksiz yere yapılan sezaryenin parasını özel hastanelere ödemeye devam ederse sezaryen azalmaz" görüşünü savunan Şahin, şunları kaydetti:
"ABD'de ya da Almanya'da sezaryeni önlemek için pek çok inceleme yapılıyor. Sezaryen çok pahalı olduğu için gereksiz olanlar önleniyor. Bizde ise planlı doğum yapmak, özel güne getirmek için sezaryen yapanlar var. İki yıl önce 12.12.2012 tarihinde çok sayıda anne, sezaryen olmak için özel hastanelerde sıraya girdi. Bu tarihte sezaryen yoğunluğu nedeniyle ameliyat randevusu alamadık ayrıca ülkemizde ilk bebeği sezaryen olan anne ikinci bebeğini de sezaryenle dünyaya getiriyor. Halbuki Avrupa ülkelerinde ikinci doğum normal yaptırılabiliyor. Önce sezaryen geçirmiş ikinci doğumunu ise normal yapmış hastaların rahminde yırtılma yüzde 3. Tecrübe edilmediği için maalesef biz hala sezaryen olana yine sezaryen uyguluyoruz."