Gesi Mahallesi Ve Koramaz Vadisi UNESCO Dünya Mirasına Aday

Güncelleme Tarihi:

Gesi Mahallesi Ve Koramaz Vadisi UNESCO Dünya Mirasına Aday
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2015 13:04

MELİKGAZİ BELEDİYE BAŞKANI MEMDUH BÜYÜKKILIÇ

Melikgazi Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Gesi bölgesinde çalışmaları devan eden Gesi evleri restorasyon çalışmaları sonucunda oluşacak Gesi Mahallesi ile Koramaz Vadisi’nin korunması gereken dünya mirası için şimdiden UNESCO’ya başvuruda bulunacağını söyledi.
Melikgazi Belediyesi olarak tarihi sahipleniyoruz …
Ağırnas ve Gesi bölgesindeki evlerin gerek yapı gerekse mimarı açıdan dünya mimarlık tarihi açısından çok önemli olduğunu belirten Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç, Gesi bölgesindeki evlerin tek tek bakım ve onarım yapıldığını ve aslına uygun olarak yenilendiğini bundan dolayı Melikgazi Belediyesi olarak tarihe sahip çıktıklarını kaydetti.
Dünya Miraslarına bir yenilik Melikgazi’den...
Koramaz Vadisi’nin ise barındırdığı bitki türü ve doğal güzelliğini adeta açık alan botanik parkı olduğunu ifade eden, Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç, konu ile ilgili olarak şu açıklamada bulundu:
“ Melikgazi Belediyesi olarak 2015 yılını tarihi eserlerin restorasyonu olarak değerlendireceğimizi beyan etmiştik. Nitekim şu anda 15 tarihi eseri onararak günümüz hizmetine kazandırdık. Güpgüpoğlu Konağı, Germir Vezirhanesi, Vezirhan, Pamukhan ve Bedesten çarşısında çalışmalar devam etmektedir. Gesi bölgesinde bulunan taş yapısı mimarlık özelliği kullanım projesi açısından bir dönemin canlı tarihidir. Bu evlerin tamamı tek tek aslına uygun olarak onarılmaktadır. Tamamlandığında ise bir kültür mahallesi olarak Anadolu ve Dünya medeniyetler tarihinin yapı taşları arasında olan Gesi Mahallesi, korunması gereken bir dünya mirasıdır. Melikgazi Belediyesi olarak şimdiden hazırlanan proje tamamlandıktan sonraki işimiz, bir dosya hazırlayarak UNESCO’ya, korunması gereken dünya mirası olarak başvuruda bulunacağız.” dedi.
Hem sosyal hayata hem de ekonomiye kazandırmak istiyoruz…
Melikgazi’de; Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyetin ilk yıllarına ait eserlerin bir arada görülebileceğini ifade eden Başkan Büyükkılıç, Kayseri ilinin aynı zamanda bir turizm ve kültür şehri olduğunu bu avantajı hem sosyal hayata hem de ekonomiye kazandırmak istediklerini sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!