Güncelleme Tarihi:
KAYSERİ(DHA)-KADIN Hastalıkları ve Doğum Bölümü uzmanı Doç. Dr. Gökalp Öner, meme ve yumurtalık kanserinde erken tanının önemine dikkat çekti.
Meme ve yumurtalık kanseri olmak üzere birçok kanser türünde genetik geçiş faktörü büyük önem taşıdığını kaydeden Doç. Dr. Gökalp Öner, kanserde erken teşhisin önemi ve kansere yol açan genler hakkında bilgi verdi.
KADINLAR EN ÇOK MEME KANSERİNE YAKALANIYOR
Doç.Dr.Öner açıklamasında, “Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Hastalığın erken teşhis edilmesi tedavinin başarısı için çok önemlidir. Yumurtalık kanseri ise üreme organlarında en çok görülen ikinci kanserdir. Erken evrede herhangi bir belirti vermeyen yumurtalık kanseri, karın ağrısı ve karında şişlik şikayetleriyle kendini belli eder. Ülkemizde birçok kadının uzman hekime başvurduğunda ileri evre yumurtalık kanseri olduğu ortaya çıkmıştır. Bu nedenle ailesinde meme veya yumurtalık kanseri öyküsü olan kadınların genetik testleri yaptırması gerekmektedir. Bazı kanser türlerinin önemli bir bölümünün genetik geçişli olduğu bilinmektedir. Ailesinde kanser olan bireylerin, kalıtsal kanser sendromlarına sahip olup olmadığının tespit edilmesi ise hayati önem taşımaktadır. Özellikle meme ve yumurtalık kanserinin genetik geçişi ve gen mutasyonları bilinen bir gerçektir” diye konuştu.
GENETİK DANIŞMANLIK VERİLMELİ
Kadınlara genetik danışmanlık verilmesi gerektiğini kaydeden Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü uzmanı Öner, “Yumurtalık kanserine yakalanan kadınlara mutlaka genetik danışmanlık verilmeli, Gen mutasyonu olan kadınların 25-29 yaş arasında ise 6-12 ayda bir meme muayenesi yapılmalıdır. Bu kadınların yılda bir defa kontrastlı MRI çektirmesi, 30 yaş üzerinde ise yıllık mamografi ve MRI takibini ihmal etmemesi önerilmektedir. Ayrıca erken evrede kanser ölümcül değildir. Yumurtalık ya da meme kanserine yakalanan kadınların erken evrede tedavileri mümkündür. Genetik olarak kanser taşıyıcılığı olan kadınların, farklı gen mutasyonlarına bağlı olarak farklı yaşlarda koruyucu önlem olarak, yumurtalık ve memelerinin alınması önerilmektedir. Bu şekilde bir uygulama yaptırmak istemeyen hastalara ise yılda bir yapılması gereken MRI görüntüleme yöntemi, kanda kanser belirleyicisi olan yumurtalık takibi yapılması gerekmektedir” diye konuştu.
FOTOGRAFLI