Güncelleme Tarihi:
KAYSERİ (AA) - Gelir İdaresi Başkanı (GİB) Adnan Ertürk, yeni dönemde bazı hedefler belirlediklerini ifade ederek "Vergide kayıp kaçağı en aza indirmek için vergiye gönüllü uyumu ve denetimi artıracağız. Eğer bir mükellef kendi rızasıyla üzerine düşen vazifeleri hakkıyla yerine getirirse vergi kayıp ve kaçağı olmaz" dedi.
Ertürk, Kayseri Vergi Dairesi Başkanlığı ile Kayseri Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası tarafından (KSMMM) Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen "6552 sayılı Torba Kanunu Bilgilendirme Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığının personel sayısının 10 bine yaklaştığını söyledi.
Vergi Denetim Kurulunda mesleğe vergi müfettişi olarak başlayanların çoğunlukta olduğunu ifade eden Ertürk, eski nesli küstürmeden, üzmeden, yeni neslin en iyi şekilde yetiştirilmesinin amaçlandığını vurguladı.
GİB olarak yeni dönemde bazı hedefler belirlediklerini anlatan Ertürk, şunları kaydetti:
"Bunlardan birincisi vergi gönüllülük uyumunu artırmak olacak. Bu konu sanki batıdan aktarılmış, bizim kültürümüzle çok uyuşmayan, yabancı bir kavram gibi görünüyor. Fakat zaman içinde gördük ki bu kavram önemli bir kavram. Vergide kayıp kaçağı en aza indirmek için vergiye gönüllü uyumu ve denetimi artıracağız. Eğer bir mükellef kendi rızasıyla üzerine düşen vazifeleri hakkıyla yerine getirirse vergi kayıp ve kaçağı olmaz. Her şeyi vergiye gönüllü uyumdan da bekleyemeyiz. Yeni dönemde yeni bir hareket skalası gerçekleştireceğiz, denetime de ağırlık vereceğiz."
Tahsilatta da etkinliği artırmak için çalışmalar yapacaklarını dile getiren Ertürk, GİB'in esasta tahakkuk ve tahsilat gibi iki fonksiyonu olduğunu belirtti.
Devlet açısından tahakkuk etmiş bir alacağın tahsil edilememe problemi olmadığına dikkati çeken Ertürk, "Yeni dönemde tahsil edilebilirlik problemi asgari seviyede olan bir idare olarak bizlerin nasıl bir strateji belirlemesi gerekiyorsa öyle yapacağız. Yani tahsilatı artırmaya yönelik tedbirler alacağız. Böylelikle tahakkukta, tahsilatta etkinliği artırmış bir idare olmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
Vergi kanunlarında mahsup ve iade gibi hükümler olduğunu bunların da vergi kanununu karmaşık hale getirdiğini ifade eden Ertürk, "Sanki GİB vergi toplayan değil de vergi iade yapan kurummuş gibi çalışıyor. Bu anlayışı da değiştirmemiz gerekiyor. Bunu yaparken gerçekten iade hakkı olan mükelleflerimizin de iadelerini en kısa zamanda onlara zulmetmeden yapmamız gerekiyor. Kuruyla yaşı iyi ayırmamız gerekiyor" dedi.
- Mükelleflerinize iyi anlatın
6552 sayılı kanun ile bir takım borçların, kamu alacaklarının yapılandırma kapsamına alındığını hatırlatan Ertürk, bu kanunu kolay ve rahat uygulayabilmenin yollarını aradıklarını vurguladı.
Serbest muhasebeci ve mali müşavirlerin aracı olduğunu belirten Ertürk, bu kanunu iyi algılayıp, yararlanmak durumunda olan kişileri bulup onlara en doğru şekilde aktarılması gerektiğini söyledi.
GİB olarak bazen mektup yazarak, bazen SMS göndererek, afişler, broşürler hazırlayarak mükellefleri bilgilendirmeye çalıştıklarını kaydeden Ertürk, şöyle devam etti:
"Sizlerin psikolojik aktif desteği çok önemli. Benim istirhamım bu yasayı çok iyi anlayıp mükelleflerimizi ve vatandaşlarımızı en iyi şekilde bilgilendirmeniz. 6552 sayılı kanun bir takım mükelleflerin hoşuna gidecek hükümler de içeriyor. Onlara kolaylıklar getiren hükümler var. Özellikle motorlu taşıtlar vergisi, para cezaları, muayene ücretleri gibi konularda 6111 sayılı kanundan daha ileri hükümler var. ÖTV gibi bizim en ehemmiyet verdiğimiz vergi bu kanun kapsamında yer alıyor. Bu anlamda kanunun iyi bilinmesi, iyi analiz edilmesi bizim açımızdan çok önemli. Bunu mükelleflerinize iyi aktarın ve yararlanmaları konusunda tavsiyelerde bulunun. Çünkü kanun ne kadar geniş kesimlere ulaşırsa bizdeki dosya sayısı da azalır. Hem ihtilafların bu anlamda daha aza inmesine vesile olur hem de mükelleflerimizin ödeme kolaylığı içine girmesine vesile olur."