Güncelleme Tarihi:
KAYSERİ, (DHA) - GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Fırıncılar Federasyonu tarafından Türkiye genelinde planladığı 'Hijyen Eğitim Programları'nın ilki Kayseri'de yapıldı.
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Sekreteri Esra Yılmazer, Genel Koordinatör Necdet Çokhamur, Kayseri Fırıncılar ve Uncular Odası Başkanı Mustafa Arslan, Kayseri Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Ercan Alkan ve eğitimciler Cevdet Akyüz, Abdüllaziz Yıldırım ve Dilek Asdemir’in katılımı ile Kayseri Anadolu ve Teknik Lisesi Konferans Salonundaki programda, ekmek ve ekmek çeşitlerinin üretiminde, dağıtımında ve satışında çalışan 258 kursiyer eğitime alındı. Hijyen ve sanitasyonla ilgili genel tanımlar, gıdalardaki zararlı maddeler, bulaşma ve bozulmalar, personel, işyeri ve ekipman hijyeni, temizlik ve dezenfeksiyon, fırınlarda hijyen ve sanitasyon, fırınlarda HACCP ve iyi hijyen uygulamaları, gıda infeksiyonu ve zehirlenmeleri, ekmek ve ekmek çeşitleri ile ilgili gıda mevzuatı, ekmek ve ekmek çeşitleri ile ilgili mevzuata uygun (kepek oranı daha yüksek buğday unundan, katkısız, az tuzlu) ekmek üretiminde dikkat edilmesi gereken üretim teknikleri, el yıkama, maske ve bone kullanımı, temizlik ve dezenfeksiyon maddelerinin kullanımı, tam buğday ekmeği tüketiminin önemi ve sağlık üzerine etkileri, ekmek israfının azaltılması için alınacak tedbirler konularında verilen eğitimin ardından yapılan sınavda başarılı olanlara “Hijyen Eğitim Belgesi” verilecek.
Bakanlık genelgesine göre, alınması zorunlu olan belge, 5 yıl geçerli olacak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce yapılacak denetimlerde belgelerini ibraz edemeyenler cezai müeyyide ile karşılaşacak.
FOTOĞRAFLI